Az Országgyűlés szocialista és szabad demokrata szavazatokkal úgy döntött, hogy az SZDSZ-t továbbra is ellenzéki pártnak kell tekinteni, mert nem kötött koalíciós szerződést és nincsenek miniszterei a kormányban. A szavazást a Fidesz kérte, amely szerint az SZDSZ már nem ellenzéki párt, mert támogatja a kormány válságkezelő javaslatait; ezt most az EP-választás után is megerősítette, és ezt képviselőik írásban vállalták. Ám a házszabályt mindig a többség értelmezi, ez történt most is. A döntés egyebek közt azért fontos, mert így a felerészt ellenzékiekből, felerészt kormánypártiakból álló vizsgálóbizottságokban a liberális képviselők az előbbiekhez számítanak, tehát a testületek felét a szocialisták adhatják, időkeretben zajló vita esetén pedig, amikor mindig fele-fele arányban osztják szét a keretet, az SZDSZ-frakció tagjai az ellenzék idejéből szólnak, tehát például a keddi adóvita hat órájából hármat a szocialista felszólalók tölthetnek ki.

Meghozták az új törvényt a kötelező gépjármű-felelősségi biztosításról, amely eltörli az évenként egyszeri átigazolási időszakot. A szerződések továbbra is egy évre köthetőek, de bármikor lehet biztosítót váltani. Az eddigi bonus-malus rendszer helyét egy központi kártörténeti nyilvántartás veszi át.

Enyhítették a közúti közlekedési bírságokat, ugyanakkor külön megnevezték a bírságolható szabálysértések közt azt, ha az autós nem használja a biztonsági övet, gyermekszállításnál a gyerekülést, motorkerékpáron a sisakot, illetve ha kézben tartott mobillal telefonál. Azt is kimondták: a parkolási pereket ezentúl az autós lakhelye szerint illetékes bíróságon kell lefolytatni, vagyis a parkolócégek nem köthetik ki, hogy az egész országból mindenkinek, akinek jogvitája van velük, a Fővárosi Bíróságra kelljen járnia.

Törvényt fogadtak el a szobor-, kábel- és egyéb színesfémlopások ellen. Jelentősen megszigorították a kereskedés feltételeit és az ellenőrzést, a szabályszegőkre akár 600 000 forint bírságot is kiszabhatnak. Fémhulladékot csak az adhat el, aki igazolja magát, az átvevőnek pedig eladónként és vevőnként külön kell nyilvántartania a forgalmat. Amit átvesz, azt hat napig ott kell tartania; ez azt segítheti, hogy a lopott holmit utolérje a hatóság, mielőtt azt beolvasztják. Ez a törvény már fél éve kész volt, de a zárószavazással meg kellett várni az Európai Bizottság jóváhagyását.

Új csődtörvényt fogadtak el, amelynek célja, hogy a ma általános cégfelszámolások helyett több csődeljárás induljon, ezek révén ugyanis, ha a hitelezőkkel sikerül megegyezni, fizetési haladékot kaphat és megmaradhat a vállalkozás. Az eddiginél súlyosabban büntetnék a tönkrement cégek vezetőit, ha az eljárást akadályozzák és megpróbálják kimenteni a megmaradt vagyont.

Újra lehet majd szakmát tanítani a szakiskolák első osztályában, vagyis a 9. évfolyamon. A 90-es évek közepe óta az első két évben elméleti képzés folyt az érettségit nem adó iskolákban, és csak utána kezdték el a mesterséget tanítani a szakmunkásjelölteknek. Most választható lehetőségként visszaáll a korábbi módszer is.

A lakáshitelesek további támogatásáról szóló törvényjavaslat az eheti napirendbe nem került be, de nagy többséggel döntöttek a képviselők arról, hogy a jövő hétfőn, 15-én megtárgyalják, és a házszabálytól eltérve rögtön szavaznak is róla.

(MR)