Igazi freudi elszólást tett Márki-Zay Péter, amikor tegnap – a kedd esti Putyin, takarodj! címmel rendezett tüntetésüket felidéző – posztjában arról írt, a hatalom szeretetével szemben ők a szeretet hatalmát hoznák el, majd azzal folytatta: „Nem fogjuk ukrán vérrel az égboltra írni, hogy »Orbán, takarodj!«, az áprilisi választásokat nem számolhatjuk ukrán életekben.”

Hirdetés

Csakhogy közben egyértelműen ezt teszik, hiszen minden megnyilvánulásában a miniszterelnököt hibáztatja, illetve szó szerint azt mondta: „Orbán Viktor egy személyben felelős azért, hogy most háború van Ukrajnában, és emberek halnak meg.” (Ezt a kijelentését ugyan az ATV Egyenes beszéd című műsorában előbb magyarázni próbálta, szokása szerint a szövegkörnyezetre hivatkozott, de végül eljutott oda, hogy mégiscsak Orbán a felelős. Azt is mondta, „nem összemérhető” az ukrajnai magyarok jogainak csorbítása és Ukrajna NATO-csatlakozásának akadályozása…)

Vagyis hiába szónokol az ukrán zászló színei­be öltöző Márki-Zay átszellemült arccal a néhány száz fős tüntetésen – egyébként az „Orbán, menj a francba!” feliratú tábla előtt – a szeretetről, igenis „ukrán életekben akarják számolni az áprilisi választásokat”, mint ahogy eddig a járvány magyar áldozatainak számát emlegették lépten-nyomon. Most viszont magasabb fokozatba kapcsolták a visszataszító halálkampányt, amely mögött nem más áll, mint Márki-Zay mestere, Gyurcsány Ferenc, aki már idejekorán kiadta a jelszót: „A szeretet nyelvén kell politizálni.”

A szeretet jegyében történhetett az is, hogy bár Márki-Zay előzőleg azt ígérte, a tüntetés után azonnal indul Záhonyba az adományokkal, végül csak tegnap délelőtt 11 órakor jelentkezett be helyi baloldali politikusok körében az állomás peronjáról, nyilvánvalóan nem a menekültek, hanem a nagyobb sajtónyilvánosság érdekében.

Korábban írtuk

Ezúttal is számtalan ténybeli hazugság elhangzott, például, hogy „kormánypárti politikus még nem hozott semmit, csak látszatintézkedések vannak”, illetve „az állam semmilyen segítséget nem ad a kárpátaljai menekülteknek”. A baloldal kormányfőjelöltje ezek után leszögezte: „ne politikát csináljunk a háborúból, és ne kampányoljunk”, miközben a képen ott díszelgett a „Magyarország miniszterelnök-jelöltje” felirat…

A gyurcsányi, kígyónyelvű politika része a fegyverszállításra vonatkozó kommunikáció. Emlékezetes: Márki-Zay Péter többször is arról beszélt, hogy fegyvereket és akár katonákat is kellene küldeni a háborús övezetbe, ha a NATO kéri. Az ATV-n kedden egyenesen hazaárulásnak minősítette, hogy nem engedjük át a fegyverszállítmányokat – miközben az nyilvánvalóan komoly veszélyt jelentene Magyarországra nézve.

A további részletekről IDE kattintva a Magyar Hírlap honlapján olvashat.