Németországban választási kampány van, és a Szociáldemokrata Párt nagyon rosszul áll, ezért egy szociáldemokrata miniszternek a szavait nem kell teljesen komolyan venni. De az tény, hogy Armin Laschet és a Zöldek is hasonlóan gondolkodnak.

Hirdetés

Az európai baloldali erők, a föderalisták nagyon dolgoznak azon, hogy a külpolitikában is többségi döntés legyen

– nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője azzal kapcsolatban, hogy Heiko Maas német külügyminiszter hétfőn felvetette: el kell mozdulni a többségi döntéshozatal felé az Európai Unió külpolitikájában. A közösség nem engedheti meg, hogy túszul ejtsék, akik vétójukkal megbénítják külpolitikánkat. A vétónak mennie kell, akkor is, ha így akár minket is leszavazhatnak! – reagált a szociáldemokrata politikus arra, hogy az utóbbi időben hazánk többször vétót emelt uniós döntésekkel szemben. Korábban Armin Laschet, a legnagyobb német politikai erő, a jobbközép CDU/CSU kancellárjelöltje is úgy vélte: az EU-s külpolitika egyik központi problémája, hogy vétójogával élve bármely tagállam megfoszthatja az uniót a cselekvőképességtől.

„Megértjük, ha bármely tagország hazai, belpolitikai okokból egy olyan papírt akar felmutatni, amin az EU logója látható. De ennek is van határa. Az utóbbi években ez a belpolitikailag motivált, közös külpolitika oda vezetett, hogy az Európai Unió külpolitikája nevetségessé vált” – reagált hétfőn Heiko Maas felvetésére Orbán Viktor miniszterelnök.

Mráz Ágoston Sámuel szerint Magyarország azért nem társul számos ilyen nyilatkozathoz, mert amit Németország és Franciaország megbeszél egymás között, azt akarják európai álláspontként feltüntetni.

Korábban írtuk

A teljes cikket a Magyar Nemzet oldalán olvashatja.