Nem adja vissza országgyűlési képviselői mandátumát a Jobbik frakciójából péntek este kizárt Volner János és a kevéssel később kilépését bejelentő Apáti István és Fülöp Erik. Ezt mindhármuk nevében írta Volner János szombaton a Facebook-oldalán.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A politikus arról írt: amikor 2011 végén egy aláírt lemondó nyilatkozattal a pártelnökség kezébe adta mandátuma sorsát, „a Jobbik még egy valódi, nemzeti értékrendű párt volt, ahol fel sem merülhetett, hogy a megüresedett helyet olyan képviselő fogja átvenni, aki keresi a baloldallal történő összeborulás lehetőségét”. 

„Most már sajnos nem ez a helyzet, így – ezt Apáti István és Fülöp Erik nevében is mondhatom – a mandátumainkat megtartjuk, és továbbra is a nemzet ügyét fogjuk velük szolgálni” – fogalmazott.

Volner Jánost – 17 támogató, négy ellenző és három tartózkodó voks mellett – pénteken késő este zárta ki soraiból a Jobbik-frakció. 

Képviselőtársa, a párt szóvivője, Jakab Péter akkor azt közölte: Volner János ellen – az elmúlt három hónapban kifejtett, részletezni nem kívánt tevékenysége miatt – etikai vizsgálatot kezdeményezett a pártelnökség. Volner János péntek reggel megjelent – a Jobbik választókerületi elnökeinek és szervezőinek címzett – levele „csak az utolsó csepp volt a pohárban” – mondta. Jakab Péter szerint a levélben csúsztatások, valótlanságok nagy számban szerepelnek.

A kizárásról döntő rendkívüli frakcióülés összehívásának okaként Volner Jánosnak a „Jobbik-középvezetőknek elküldött és Fidesz-médiumoknál landolt” pénteki levelét említette a szóvivő. Kijelentette: az írást „nagyon nehéz volt másképp értelmezni, mint ami a Jobbik ellen hat, és ami persze a Jobbik ellen hat, az a Fideszt segíti”.