Wintermantel Zsolt napirend előtti felszólalásában úgy fogalmazott: „újabb és újabb hazugságok, főpolgármester úr, ez az ön világa, az őszintétlen beszéd, a hazugságcunami”.

Hirdetés

Elmondta, Karácsony Gergely, lenézve a budapesti utazóközönséget, azt állította, hazudta, hogy nincs járatritkítás, és az erről szóló kijelentéseit azután tette, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) „az éj leple alatt, suttyomban” járatritkításokat vezetett be városszerte.

A főpolgármester később menetrendi átcsoportosításról kezdett el beszélni, majd egy hét után visszavonta a nem is létező járatritkítást – fejtette ki a kormánypárti politikus, majd úgy folytatta: „milyen érdekes evolúciója ez a hazugságnak”, ismerős lehet a „dollárbaloldal támogatási sztorija” kapcsán.

„Nem a békákat kell megkérdezni a mocsár lecsapolásáról”, „trágyával etetett gombák”, „patkányok”, így vélekednek önök a választókról

– mondta Wintermantel Zsolt hozzátéve: ez Karácsony Gergely világa, ebben érzi jól magát.

Korábban írtuk

A politikus beszélt arról is, hogy korábban Karácsony Gergely minden fenntartás nélkül, ott, ahol a nácik gettót működtettek, örömmel kiállt és a választók figyelmébe ajánlotta „a judapestező, tetűcsúszdázós” jelöltet.

Wintermantel Zsolt szerint ezután teljesen érthető, hogy Karácsony Gergely miért hagyja a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) vezetői pozícíójában Walter Katalint, aki – mint mondta – „nemes egyszerűséggel vágásérett hálaadási pulykáknak nevezi a budapesti utazóközönséget”.

„Ez nem egy baki, ez maga az a szemlélet, amit önök képviselnek”

– tette hozzá a politikus.

Wintermantel Zsolt azt mondta, azzal, hogy Karácsony Gergely pozíciójában hagyta Walter Katalint azt bizonyította: ő is pontosan ugyanígy gondolja.

Karácsony Gergely reagálásában arról beszélt, hogy a BKK idei évre vonatkozó üzleti tervében a tavalyihoz képest lényegesen nagyobb közlekedési kapacitás megrendelése szerepel.

A BKK részletesen elemzi az utazási adatokat és ez alapján hozott döntést, de a társaság hibázott, amikor ennek kommunikációját nem tervezte meg – mondta Karácsony Gergely. Kiemelte: összeségében a kapacitás bővítésérről és egy jó menetrend kialakításáról szólt a javaslat.

Elmondta, azért kérte a BKK-tól, hogy vonja vissza a menetrend módosítására vonatkozó javaslatát, mert a bizalom újraépítése önmagában fontosabb mint egy szakmailag kimunkált menetrend, amely egy felmenő rendszerben új viszonylatok kialakítását is tartalmazta volna. De nem ez az a pillanat, amikor erről racionális vitát lehetne folytatni – fűzte hozzá a főpolgármester.

Karácsony Gergely szerint Walter Katalin elhíresült mondata nagyon rossz mondat. Hozzátette ugyanakkor: nem gondolja, hogy ez felülírja három év jó munkáját.

A főpolgármester felszólalását a Fidelitas akciója egy rövid időre megszakította. Az aktivisták egy molinót tartottak fel, amelyen Gyurcsány Ferenc DK-elnök és Karácsony Gergely arcképe volt látható a Lánchíddal a háttérben, és az volt olvasható rajta: „Kinek jutott a 1,5 milliárdos hídpénz-mutyiból?”

Az ülés kezdetén egyperces néma felállással emlékeztek meg a 2023. december 18-án elhunyt Dózsa László színészről, rendezőről a január 7-én meghalt Finta József építészről, a nemzet művészéről, Kossuth-, Ybl Miklós-, Steindl Imre- és Prima Primissa-díjas alkotóról, valamint a január 8-án elhunyt Marsi Péter Pál vegyészről, aki a MIÉP közgyűlési képviselője volt.