A hadnagy a Magyar Honvédség toborzó kampányának második fázisa kapcsán arról beszélt, hogy elkötelezett fiatalok jelentkezését várják a tatai tüzérekhez, és február 12-ig még lehet jelentkezni.

Hirdetés

Fontosnak nevezte, hogy a jelentkezők betöltsék a 18. életévüket. A beérkezést követően az érdeklődők egészségügyi és pszichológiai felmérésen vesznek részt, valamint felmérik fizikai állóképességüket, ha alkalmas lesz a jelentkező, először az alapkiképzés, majd az adott eszközre való felkészítés következik.

Megjegyezte, hogy a katonáknak új egyenruhájuk, naprakész felszerelésük és csúcseszközeik vannak, „a jelenlegi honvédség arra az útra lépett, ami már valóban egy modern hadsereg képét mutatja, ez a honvédség már nem az a honvédség, amiről a szüleinktől, nagyszüleinktől hallottunk”.

„A megfelelő háttér biztosított számunkra, így a feladatunkra tudunk teljes mértékben koncentrálni. A kiképzés során ez egy hatalmas előny” – fogalmazott.

Korábban írtuk

Úgy folytatta, hogy a Magyar Honvédség haditechnikai eszközfejlesztésének része a PzH 2000 önjáró löveg beszerzése is.

A hadnagy kifejtette, hogy ez a harcjármű a 21. századi csúcstechnológia jó példája: a gyorsasága, precizitása, az azt működtető digitális technika rendkívül megnyerő és professzionális.

Az 55 tonnás, 8 méter hosszú, 155 milliméteres űrméretű lövegcsövű (52 kaliberű) PZH önjáró lövegek kivételes biztonsággal céloznak, akár 56 kilométerre is pontosan ellőnek; a jármű elsődleges fegyverének tekinthető tarackágyú élettartama 2000 lövésre tehető – részletezte Lele Gergő az interjúban.