Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Mint ismeretes, 1958. június 16-án végezték ki a forradalom miniszterelnökét, Nagy Imrét. És 1989. június 16-án temette őt újra az éppen átalakulóban lévő, rendszerváltó Magyarország. Nem véletlen tehát, hogy holnap, azaz 2017. június 16-án ér véget – természetesen ünnepélyes keretek között – az 56-os Emlékév. Korábban már beszámoltunk róla, mennyire sokszínű és sikeres volt ez a rendezvénysorozat.

A záráshoz méltó konferencia lesz holnap, vagyis 2017. június 16-án az Országház Felsőházi termében. Kövér László házelnök, az 56-os Emlékév fővédnöke mond köszöntőt, majd Schmidt Mária, az Emlékév kormánybiztosa értékeli a hatvanadik évforduló eseményeit, rendezvényeit, eredményeit. A konferencián felszólal Wittner Mária szabadságharcos, akit a kádári bosszú során halálra ítéltek, de később ezt életfogytiglani börtönbüntetésre változtatták. Csak 1970-ben szabadult.

Előadást tart John O’ Sullivan, brit politikai szakértő, a Danube Institute elnöke, professzor Dr. Karol Sauerland lengyel filozófus, valamint professzor Frank Furedi magyar származású brit szociológus.

Az emlékév lezárásának utolsó akkordja az „Egy szabad országért” című esti, szabadtéri fesztivál lesz, amelyre a Városligetben, Nagy Imre történelmi újratemetésének közvetlen közelében kerül sor.

V.B.-S.F.