Hirdetés

Megújult a kis-balatoni Fekete István Emlékház, és átvágták a nemzetiszín szalagot a bükkszentkereszti Geopark Panzió átadásán. A nemzeti kormány aktív zöldpolitikája új értékeket teremtett. Ennek apropóján Rácz András államtitkárral eredtünk az első magyar természetvédelmi őr nyomába.

A Kis-Balaton ugyanis a hazai magyar természetvédelem bölcsője. Itt állt munkába 1922-ben ük­apám, Gulyás József. A neves tudós Wargha Kálmán közreműködésével menekült meg a kihalástól a hazai nagykócsagállomány. Hivatását szenvedélyesen szerető, segítőkész és szorgalmasan precíz emberként őrizte meg a professzor alakját számomra a családi legendárium.

A fenékpusztai Diás-szigeten az ő erőfeszítéseiket is őrzik a falak. A csinos külsőt nyert Fekete István Emlékház 2019 őszétől nemcsak új tárlattal, de a Turi Török Tibor szobrászművész által adományozott Futó Elemér-domborművel is gazdagodott. Puskás Zoltán, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője avatóbeszédében Futó Elemér Berekjárás című könyvéből idézett: „Ember, ha ide ülsz, […] Rájössz arra, hogy ebben a csodában mit természetnek hívnak, neked is csak annyi jogod van, mint a közelben rikoltó fekete harkálynak vagy az avarban makk után kutatgató mókusnak. Eszedbe jut, hogy csak egy kicsit kell a világunkon alakítani ahhoz, hogy néhány helyen újra békében egymás élhessünk a környezetünkben élő Isten teremtményeivel.” A Matula bácsiként emlegetett természetvédelmi őr révén ismertem meg Baróti Szabolcsot, a Magyar Nemzet egykori újságíróját. Noé bárkáin című, a Püski Kiadó gondozásában 2004-ben megjelent művében a legnagyobb nemzeti kincsnek nevezte a magyar tengert, Futó Elemérben pedig a „karakánságot és a becsületességet” tisztelte. Joggal. Ezt az örökséget tudatosítja a Tüskevár írójának szentelt létesítmény és a most épülő fenékpusztai látogatóközpont, mely 2020 tavaszán nyitja meg kapuit. Interaktív kiállítás, természetfilmek vetítésére alkalmas moziterem, étterem, ajándékbolt, tanösvények és játszótér biztosítja majd a szabadidő tartalmas és hasznos eltöltését. A nemzeti kormány eredményességét bizonyítja Rácz András közlése: a Balaton térségében 2015 óta a külhoni és magyar turisták száma 14 százalékkal emelkedett, így évente eléri kétmillió főt.

Az ország túlsó szeglétében is hatékonyan dolgoznak a szaktárca és a nemzeti parkok munkatársai. Esztendőről esztendőre egyre több kirándulót vonz a hegyvidék. A hazaszeretet alfája: saját tradícióink és környezetünk megismerése. Ebben segít a Bükk vonulatainak ölelésében fekvő új Geopark Panzió, amely a trianoni ország második legmagasabban fekvő önálló településén honol. Miközben Európában új Bábel épül, és ösztönzött népvándorlással gyengítik a nemzeti közösségeket, itt, a Bükkben más szelek fújnak. Erről a szellemről adtak hírt a most felavatott nemzeti parki szálláshelyen tartott rendezvény résztvevői. Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság irányítója a helyi tradíciók fontosságáról beszélt. Összhangban kollégájával, Nagy Júliával, aki a régió értékeinek megismertetésére irányuló ökoturisztikai, hagyományőrző, minőségi terméket előállító helyiek összefogását szorgalmazta. A tárca részéről Kissné Dóczy Emília a nemzeti parki védjeggyel ellátott minőségi produktumokról szólt. A cél, hogy lehetőleg mindenki a szülőföldjén találja meg a számítását.

Ez az Orbán-kabinet filozófiája: a gyökértelen nemzetköziségbe ájult földrészen népi alternatívát kínál. Így 2010 óta jelentős szemléletváltás történt a természeti értékek bemutatásában, a korábbinál számottevően nagyobb figyelmet fordítanak rá az állami szervezetek. Az utóbbi nyolc évben jelentős mértékben nőtt a nemzetipark-igazgatóságok ökoturisztikai létesítményeinek a száma, a bemutatóhelyeken a regisztrált látogatószám 2010 óta több mint 25 százalékkal emelkedett. A Bükki Nemzeti Parknak 2010-ben csaknem 96 ezer regisztrált érdeklődője volt, mára ez a szám megközelíti az évi 200 ezret. Mindez arra nevel, hogy a magyar emberek itthon otthon érezzék magukat. Aki ugyanis ismeri, az szereti a hazáját. Aki a Kis-Balatontól a Bükkig barangol, az feláll a lelátón, ha felcsendül az Ismerős Arcok dala, a Nélküled. Mert nagy erőt rejt a táj, és örömre lel benne az, aki alázattal tiszteli szűkebb pátriáját. S ez az út vezet a zöld Magyarország felé.