Az államtitkár a külügyi bizottság ülésén kifejtette: az uniós elnökség az Európai Unióban nem egy ország egyedi feladata, hanem trióban együttműködve, három ország másfél éven át látja el ezt a posztot, hathónapos rotációban. Magyarország Spanyolországgal és Belgiummal együtt alkotja a trióelnökséget – tette hozzá.

Hirdetés

Kiemelte: a felkészülés a magyar elnökségre nagyon jól áll, a szükséges humán és infrastrukturális feltételek is rendelkezésre állnak.

Az államtitkár arról is beszámolt, hogy meghatároztak prioritásokat a magyar elnökség félévére. Ilyen az európai versenyképesség visszaállítása gazdasági és társadalmi szempontból, valamint a migráció kezelése, hiszen közismert a határoknál jelentkező probléma, a külső határok védelme mindenkinek közös feladata – magyarázta.

Közölte: további prioritás a demográfiai válság kezelése, ugyanis ez a probléma egész Európát sújtja. Magyarország családvédelmi csomagot dolgozott ki a helyzet megoldására, ezt ajánlják a többi európai állam figyelmébe is – mondta.

Zsigmond Barna Pál ugyancsak prioritásként említette a bővítési folyamat előrevitelét, a védelempolitika erősítését és a kohéziós politika folytatását.

Korábban írtuk