Fotó: MTI/AP/Moore család
Hirdetés

„Üzenem mindazoknak, akik nehezen élik meg ezt az időszakot, hogy a Nap újra sütni fog rátok és a felhők eloszlanak” – mondta Moore csütörtökön, a maratoni kerti séta befejezése után. A veterán elegánsan felöltözve, kitüntetéseit viselve, katonai sorfal előtt tette meg az utolsó lépéseket, amelyeket a BBC is közvetített.

Az idős férfi célja az volt, hogy a hónap végén esedékes 100. születésnapjáig százszor megtegyen járókeretével egy 25 méteres kört a kertjében.

A kihívással egybekötött internetes adománygyűjtéssel a veterán a háláját akarta kifejezni az egészségügyi szolgálatnak, amiért rákbetegségéből és csípőcsonttöréséből meggyógyították.

Eredetileg ezer fontot akart összegyűjteni, „Tom kapitány” – ahogy sokan emlegetik -, ezt nagyon gyorsan túlszárnyalta, de nem állt meg. Kedden késő este a Twitteren tették közzé oldalának kezelői, hogy elérte a négymillió fontot.

Moore a yorkshire-i Keighley-ben született, építőmérnöknek tanult, mielőtt a második világháború idején belépett volna a hadseregbe, ahol kapitány lett, Indiában és Burmában szolgált.

Az összegyűlt adományokból az egészségügyi dolgozók jólétét szolgáló csomagokat vesznek, a pihenőszobáikra és mosdóikra költik, valamint elektronikai eszközökre, hogy az ápoltak kapcsolatban tudjanak maradni családtagjaikkal. Olyan szervezeteket is támogatnak, amelyek a hazaengedett pácienseket segítik.