Egy évvel ezelőtt még esélyes kihívóként, idén már címvédő favoritként kezdi a FTC-Telekom Waterpolo az E.ON férfi vízilabda ob I-et, melynek szerdán rajtol a 2018/19-es idénye.

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

Fotó: MTI (archív, illusztráció)

A fővárosiak kerete némileg átalakult, ugyanis a kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert és az egyszeres ötkarikás győztes Varga Dániel bejelentette visszavonulását, míg a magyar válogatottban sokszor húzóember, de az FTC-ben az elmúlt idényben gyengébben szereplő Manhercz Krisztián az OSC-hez szerződött. Érkezett ugyanakkor a legnagyobb hazai riválistól, a Szolnoktól az ausztrál Aaron Younger, valamint Mezei Tamás, mellettük Gór-Nagy Miklós és Kállay Márk csatlakozott a kerethez. 

A Tisza-partiaknál a legnagyobb változás, hogy a csapat korábbi játékosa, Zivko Gocic irányítja majd az együttest Cseh Sándor távozását követően. Utóbbi 2008 óta dolgozott a Tisza-parton, a 2014/15-ös idénytől vette át a gárda irányítását, amellyel az előző szezon közepéig szinte egyeduralkodónak számított a hazai porondon, többek között három Magyar Kupát, három bajnoki címet és Bajnokok Ligáját nyert. Idén a Szolnok az ob I döntőjében 2-0-s hátrányból egyenlített a Ferencvárossal szemben, de az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc ötödik mérkőzését elveszítette. 

A bajnokság lebonyolítása nem változott, így a két nyolcas csoportban zajló alapszakaszt követően a két csoport 1-4. helyezettje a középszakasz felső-, 5-8. helyezettje pedig alsóházában folytatja szereplését. Az együttesek az alapszakasz mérkőzésein szerzett összes pontjukat magukkal viszik, a lőtt és kapott gólokat viszont törlik.

A középszakaszban nyolc fordulót rendeznek, majd a végeredmény alapján következhet a bajnoki rájátszás, melyben a legjobb négy folytatja a küzdelmet az érmekért. A középszakasz legjobbja a negyedikkel, a második a harmadikkal játszik.

Az együttesek a rájátszás első körébe magukkal viszik az alap- és a középszakaszban elért egymás elleni eredményeiket. Ezekkel együtt tartanak a párharcok az egyik fél hetedik pontjáig. Döntetlennel nem érhet véget mérkőzés, ilyen állás után büntetők következnek, vagyis kizárólag három ponttal lehet gazdagodni.

A rájátszás második köre már a helyosztókat jelenti majd, itt az egyik fél második győzelméig tart egy párharc, kivéve a finálét, ahol három siker kell a bajnoki címhez.