A Ferencváros nyerte a férfi vízilabda Eurokupát: a zöld-fehérek a finálé szerdai visszavágójának hatgólos előnnyel vágtak neki a Nagyvárad ellen, így a 7-7-es döntetlennel is magabiztosan hódították el a serleget.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Ferencváros 19 esztendő elteltével nyert európai kupatrófeát azután, hogy 1998-ban a KEK-ben diadalmaskodott. Egy évvel korábban, az Eurokupa elődjének számító LEN Kupa döntőjében alulmaradt az Újpesttel szemben.

Magyar csapatok közül legutóbb 2009-ben a Szeged ünnepelhetett európai kupagyőzelmet: a LEN Kupában bizonyult a legjobbnak.

Eurokupa, döntő, visszavágó:

FTC-PQS Waterpolo – Digi Oradea (román) 7-7 (3-0, 1-3, 2-2, 1-2)

gólszerzők: Madaras 4, Avramovic 3, illetve Negrean 3, Raden, Georgescu, Diaconu, Pavlovic

A kupát 19-13-as összesítéssel a Ferencváros nyerte.

A Ferencváros két hete, a párharc első mérkőzésén 12-6-ra nyert Nagyváradon, így jelentős előnnyel várta a visszavágót. A magyar csapat játékosai előzetesen hangsúlyozták, a második mérkőzésen elsősorban az elején kell rendkívül fegyelmezetten vízilabdázniuk, mivel a Nagyvárad várhatóan mindent egy lapra feltéve rohamoz majd.

Varga Zsolt vezetőedző tanítványai maximálisan betartották, amit ígértek, gyakorlatilag az első negyedben eldöntötték a kupa sorsát: a kétszeres olimpiai bajnok Madaras Norbert rövid időn belül két kapáslövésnél villantotta meg bal kezét, míg Marko Avramovic elhajlásból vette be a vendégek kapuját.

A második felvonásban már a románoknak is akadtak szép megoldásai, de jelentősen nem tudtak faragni összesített hátrányukból.

A harmadik negyed elején újra Madaras vette elő kedvenc fegyverét, majd Avramovic lőtt gólt.

A zárófelvonásban már mindenki az ünnepre készült, a Nagyvárad egyenlített is, aztán Madaras megúszásból megszerezte negyedik gólját, a románok azonban a végén emberelőnyben egyenlítettek.

MTI