Fotó: MTI/Kovács Tamás
Hirdetés

A vendégek egy hatalmas védelmi hibát kihasználva Giacomo Raspadori révén szereztek vezetést a 27. percben, majd második félidő elején – óriási magyar lehetőségek után – Federico Dimarco állította be a végeredményt. Az olaszok sikerükkel megelőzték a tabella élén a mieinket, ezáltal kijutottak a sorozat jövő júniusi, négyes döntőjére.

A válogatottságot lemondó csapatkapitánynak, Szalai Ádámnak ez volt az utolsó, 86. meccse a címeres mezben, amivel megelőzte Puskás Ferencet, az Aranycsapat legendás kapitányát, egyúttal utolérte az örökrangsor hetedik helyén Grosics Gyulát, az Aranycsapat kapusát.

A magyar válogatott legközelebb november 17-én Luxemburgban, majd három nappal később hazai pályán Görögországgal játszik barátságos mérkőzést.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Szalai Ádám (b) és Francesco Acerbi

Nemzetek Ligája, A divízió, 3. csoport, 6. (utolsó) forduló:
Magyarország-Olaszország 0-2 (0-1)
Puskás Aréna, 67 ezer néző, v.: Benoît Bastien (francia)
gólszerzők: Raspadori (27.), Dimarco (52.)

Magyarország: Gulácsi – Lang, Orbán, Szalai A. – Fiola, Nagy Á. (Styles, a szünetben), Schäfer, Kerkez (Gazdag, 57.) – Nego (Bolla, 75.), Szoboszlai (Kleinheisler, 85.) – Szalai Á. (Ádám, 75.)
Olaszország: Donnarumma – Acerbi (Bastoni, a szünetben), Bonucci, Tolói – Di Lorenzo (Mazzocchi, 90.), Barella, Jorginho (Pobega, 72.), Cristante, Dimarco – Raspadori (Scamacca, 72.), Gnonto (Gabbiadini, 65.)

27. perc: Nagy Ádám rövid hazaadására Gnonto csapott le, a kapujából kifutó Gulácsi ekkor még hárítani tudott, de a kipattanót Raspadori elhúzta mellette, majd közelről a hálóba gurított (0-1).
52. perc: Cristante viharzott el a jobb szélen, lapos beadását pedig a hosszú oldalon érkező Dimarco lőtte a kapuba (0-2).

„Itt születtem, s itt halok, mindörökké magyarok” – ezzel a felirattal fogadta a magyar szurkolótábor a kedvenceit. A mérkőzés felvezetéseként a búcsúzó csapatkapitányt, Szalai Ádámot nemcsak a közönség köszöntötte kitörő üdvrivalgással, hanem a kivetítőn is emlékezetes góljait mutatták, miközben a nevétől zengett a telt házas Puskás Aréna. Az FC Basel csatára a Himnusz alatt láthatóan elsírta magát a meghatottságtól, míg az olasz himnusz alatt a közönség ütemes tapssal tett gesztust a szövetségi kapitány, Marco Rossi felé.

A magyarok szokás szerint bátran, letámadással kezdtek, de Szoboszlai veszélyes helyről elvégzett szabadrúgása a sorfalban kötött ki. Az első olasz helyzetre sem kellett sokat várni, mert Gulácsi kezéről továbbpattant a labda, így a visszafutó Szalai Attilának kellett a gólvonalról mentenie. Az első percek után az olaszok átvették az irányítást, és a németekkel és az angolokkal ellentétben nekik sikerült több veszélyes akciót is vezetniük, alkalmanként megbontva a magyar védelmet. A vezető góljukhoz azonban Nagy Ádám kapitális hibájára volt szükségük, mert a Pisa középpályása röviden gurított haza. A magyar csapatot nem törte meg a bekapott gól, sőt, volt egy ötperces periódus, amikor sikerült komolyabb nyomást gyakorolnia a vendégekre. A szünet előtt az első komoly magyar helyzet is kimaradt egy jobb oldali szabadrúgás után.

Korábban írtuk

A mieink a második félidőben nagy lendülettel kezdtek a csoportgyőzelmet jelentő egyenlítés reményében, és egy támadáson belül több gólszerzési lehetőségük is volt, azonban Donnarumma bravúrok sorával akadályozta meg a találatot. A kimaradt helyzeteket pedig lényegében azonnal megbüntette az Európa-bajnok, ugyanis egy gyors ellenakció végén megduplázta az előnyét. Ezt követően az olasz csapat visszaállt és az eredmény tartására törekedett, a felbátorodó magyar játékosok pedig ugyan beszorították a riválist, azonban vagy kaput tévesztettek, vagy a nagyszerű napot kifogó Donnarumma eszén nem tudtak túljárni.

Az utolsó húsz percre kissé elfáradtak Marco Rossi tanítványai, ami elsősorban abban nyilvánult meg, hogy a kulcspasszok már pontatlanok voltak, így meddővé enyhült a magyar csapat fölénye. A 75. percben elhagyta a pályát a búcsúzó Szalai Ádám, akinek ekkor (is) a nevét skandálta a közönség. A cserék hatására sem tudott új erőre kapni nemzeti együttesünk a hajrára, így bár becsülettel próbálkozott a lefújásig, de reális esélye már nem volt a szépítésre sem – leszámítva a 79. percet, amikor Ádám gyanús körülmények között esett el a büntetőterületen belül –, sőt Gulácsinak kellett védenie, hogy ne nőjön tovább a különbség.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
A válogatottságtól búcsúzó Szalai Ádám beszél a magyar szurkolók előtt a Magyarország–Olaszország mérkőzés után a Puskás Arénában 2022. szeptember 26-án

A lefújást követően, a vereség ellenére, ugyanolyan elánnal ünnepelte a magyar csapatot a szurkolótábor, mint a meccs közben, többször skandálták Szalai Ádám nevét, majd a szokásoknak megfelelően a játékosok és drukkerek együtt énekelték el a Himnuszt. Ezt követően a válogatottól visszavonuló játékos a szurkolók elé sétált, kidobta a mezét az előénekesnek, majd az ő mikrofonjába beszélve mondott köszönetet a rajongóknak, akik egy üzenetet feszítettek ki: „Köszönünk mindent Ádám, ma mi fizetjük a pálinkát!” – utalva arra, hogy a 2016-os Eb-kijutást követő ünnepségen a futballista meghívta az ott lévő szurkolókat egy-egy pálinkára.

Forrás: Eredmenyek.com