Fotó: MTI/Bruzák Noémi
A zalaegerszegi Apáczai Csere János Mûvelõdési Központ mintegy negyedmilliárd forintból, a Magyar Kézilabda Szövetség pályázatának jóvoltából felújított tornacsarnoka az avatás napján, 2023. szeptember 13-án.

Schmidt Ádám az Apáczai Csere János Művelődési Központ mintegy negyedmilliárd forintból, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) pályázatának jóvoltából felújított tornacsarnokának átadóünnepségén kiemelte: a kézilabda megerősítéséhez nagy lendületet adna az olimpiai szereplés, ha lenne magyar csapat a párizsi játékokon.

Az államtitkár felidézte a Zalaegerszegen született Portisch Lajos korábbi szavait, amelyek szerint az 1950-es években még sakkórából is kevés volt az edzésekre, ennek ellenére nemzetközi nagymester, sakkolimpiai bajnok, a Nemzet Sportolója vált belőle. Az utóbbi években ugyanakkor korábban soha nem látott sportcélú fejlesztések indultak országszerte, létesítmények szépültek meg és épültek újak, amelyeket sportszerekkel és modern eszközökkel is elláttak – tette hozzá.

Amíg az ötvenes években a sport a szabadidő eltöltésének kiváló lehetősége volt és az élsportolói kiváltságok jelentettek motivációt, addig ma a mindenkit érő számtalan inger ellen kell felvenni a harcot, hogy a sportolást bárki számára elérhetővé és vonzóvá tegyék – jegyezte meg Schmidt Ádám.

Hangsúlyozta: a zalaegerszegi tornacsarnok és öltöző felújítása az MKSZ országos tornateremfelújítási programja keretében valósulhatott meg. A létesítmény pedig nemcsak a kézilabdasportot szolgálja, hanem a diákoknak a mindennapos testnevelését és a környékbeliek testmozgását is lehetővé teszi.

Hirdetés

Pitz András, az MKSZ operatív igazgató-helyettese arról beszélt, hogy az utánpótlás-nevelés Zalaegerszegen nagy múltra tekinthet vissza, a legkorábbi híradások 1959-ből szólnak erről. A zalai város kézilabdázói az 1995-96-os szezonban az NB I-ben játszottak, bajnoki és válogatott játékos is kikerült innen, vagyis ezer szállal kötődik ez a sportág Zalaegerszeghez.

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője egyebek mellett arról beszélt, hogy nagyon sok gyerek csak a mindennapos testnevelés keretében mozog, ezért is jó döntés az infrastruktúra felújítása. Zalaegerszegen a sportcélú beruházások – köztük uszoda és sportcsarnokok – mindig jól megtérülő befektetések – közölte.

Balaicz Zoltán, a város polgármestere (Fidesz-KDNP) arra emlékeztetett, hogy Zalaegerszegen 2014 óta igyekeznek minden oktatási, kulturális és sportlétesítményt felújítani. Csak idén mintegy kétmilliárd forint értékű beruházás zárult le vagy zajlik még oktatási intézményeket illetően.

Korábban írtuk