Szinten tartás, finomhangolás, a védekezés hatékonyságnövelése. Erre volt elegendő az a pár felkészülési hét, ami a januári eindhoveni Európa-bajnokság és a dohai világbajnokság között a női válogatott rendelkezésére állt. Mivel a hollandiai kontinenstornán nem sikerül megszerezni az olimpiai indulást, a vébén most elsődlegesen a kvótáért szállnak harcba a lányok. Fizikálisan már az Európa-bajnokságra is olyan szintre ért el a csapat, ami elegendőnek számított a kitűzött cél elérésére, az idő rövidsége miatt most sok mindenre, újításra nem maradt lehetőség.

Hirdetés

– Nem könnyű feladat egy Eb és vébé között pár hétig szinten tartani egy társaságot, de erre törekedtünk. Taktikailag jelentős változásokat ennyi idő alatt nem lehet elérni, nem is állt szándékunkban. Azokat az alapokat szeretnénk viszontlátni, amik a kontinenstornán is domináltak, de bizonyos paraméterekben, például a védekezésben szeretnénk változást bemutatni, leginkább a hatékonysággal kapcsolatban – fogalmazta meg Mihók Attila az elmúlt hetek elvégzett feladatait.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A társ szövetségi kapitány a világbajnokság előtt újságíró kérdésekre válaszolva elmondta, mi indokolta a taktikai cserét a csapatban. Az Európa-bajnokságon szereplő Tiba Panna és Szabó Nikolett kikerült a keretből, két rutinos játékos, Máté Zsuzsanna és Horváth Brigitta bekerült a világbajnoki együttesbe.

– Azt nem szeretném mondani, mert nem fedi a valóságot, hogy a két fiatal játékosunkon ment el a védekezésünk az Eb-n. Egy biztos, ha a három tétmérkőzésen, akár csak eggyel többet tudunk blokkolni vagy eggyel többet tudunk védeni a kapuban, akkor most kevésbé nagy nyomás alatt tudnék nyilatkozni, mert lehet, hogy megvan a kvóta. Kilóban és blokktömegben javíthatunk a hátránymutatónkon és a hat a hat elleni védekezésen, a kapuban is sokkal hatékonyabbá kell válnunk.

Korábban írtuk

A rutinra és az erőre, valamint a stabil védekezésre pedig szükség van, hiszen a csoportrangadón Ausztráliával játszik a magyar válogatott, majd a világ két legerősebb csapata közül Amerika vagy Hollandia jöhet szembe. Ezért a világbajnokság első hete is még a felkészülés és tökéletesítés jegyében telik.

– Az idő rövidsége miatt és azért is, mert nagyon „fiatal a házasság” a csapat és a stáb között, ezt az egy hetet is készüléssel kell felhasználni, melynek a sorsolás ismeretében az ausztrál csoportrangadó lehet az utolsó állomása. De még azon sem dől el semmi, valójában mi a negyeddöntővel kezdjük ezt a világversenyt, azt a mérkőzést kell nagyon jól összetennünk.

Mihók Attila szerint az lesz a sorsdöntő, hogy a nagyon hosszú – az Európa-bajnokságot is beleszámítva – 7-8 hetes felkészülést, hogyan zárják és miként fognak fizikálisan, taktikailag és elsősorban mentálisan ráhangolódni arra az egy, vagy két (kvóta szempontjából) kiemelten fontos mérkőzésre.

A dohai világbajnokságra a teljes kerettel utazott el a csapat, bár Mihók Attila azt is hozzátette, sérültekkel és betegségekkel küzdenek, ami az egész felkészülési időszakot jellemezte.

– Nem tudom, mennyivel súlyt minket jobban, mint az ellenfeleket. Eleve a decemberi felkészülést is úgy kezdtük, hogy örültünk, hogy azok a játékosok, akikre a keretben számítottunk, utazhattak az Európa-bajnokságra, mert voltak, akik előtte hónapokig nem voltak bevethetők. Egyrészt ezek hozott problémák, amiket toldozgattuk-foldozgattuk magunkban. Másrészt vannak újabbak, Rybanska Natasa arcüreggyulladása, és szemfertőzéssel is küzdünk, de reméljük, vasárnap, az első mérkőzésen mindenki ott lehet. Vályi Vandának a KSI-s fiúk elleni edzőmeccsen ellőtték a könyökét – megmondom őszintén, ezért aggódom legjobban, mert több mint egy hete tart. Vigyázunk rá, reméljük, rendben lesz és nagyon bízunk benne, hogy nem vár ránk több ilyen kellemetlenség. De bármi is jön, a feladatot meg akarjuk oldani.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Gurisatti Gréta még az Európa-bajnokság csoportmeccsén a horvátok ellen szenvedett súlyosnak tűnő szemsérülést, de a Demokratának elmondta, mindössze két nap után edzésbe állt, viszont a mérkőzést nem kockáztatták. Mostanra a sérülés a múlté, és teljes erővel a vébén van a fókusz.

– A lelkem jobban fájt, mint a szemem. Senki nem úgy utazik ki egy világversenyre, hogy azt kalkulálja, lesérül, ráadásul a negyeddöntőre, ami érhetett volna kvótát is. Próbáltam a csapat része maradni, a partról motiválni és biztatni őket, ugyanakkor hátra is kellett lépnem, hogy ne rám figyeljenek. Sajnáltam, hogy nem játszhattam az utolsó mérkőzéseken, de nem érte meg kockáztatni, hogy fertőzésveszély vagy gyulladás miatt rosszabb állapotban legyen a szemem.

A Ferencváros válogatott vízilabdázója szerint már a kontinenstorna utolsó találkozóján látszott, hogy teljesen más lelkületben játszott a csapat, onnan már fejben el is kezdődött a világbajnoki felkészülés.

– Ahogy hazaérkeztünk, már mindenki azzal foglalkozott, mi lesz a világbajnokságon, újult erővel folytattuk, mindenki egy irányba, ugyanazért a célért küzdve. Azt látom mindenkin, hogy van ez a jól eső érzés, hogy „Menjünk, kezdjük, csináljuk!”, most már eleget edzettünk, ki kell jönnie annak, amiért megyünk.

Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A 2022-es hazai világbajnoki ezüstérem után egy érzelmi hullámvasúton utazott a magyar válogatott, most úgy érzik elindultak felfele és sokat léptek előre.

– Egy Európa-bajnokságon, ahol legalább öt jó csapat van, kijöhet úgy a lépés, hogy pont te vagy az ötödik. Inkább azt emelném ki, ahogyan lelkileg megéltük az Eb-t. Azt a mentális állapotot, amibe az első, görögök ellen elvesztett meccs után kerültünk senki nem akarja újra átélni. Leginkább ezt hánytorgathatjuk fel magunknak, nem a helyezést. Mert egyénenként és csapat szintjén is sokkal több van bennünk. A hazai világbajnoki döntő után teljesen más volt az érzés, a vibrálás, kívülről is mindenki láthatta, milyen az amikor egy csapat teljesen összeáll és a falon is átmegy. Sokat tett most azért a csapat és az edzők is, hogy jó irányba vigyenek és változást érjünk el.

Gurisatti Gréta azt mondja, tisztában vannak azzal, milyen nehéz kihívás előtt állnak, de mindenkinek egy cél lebeg a szeme előtt.

– Szeretném hinni azt, hogy a világbajnokságon már a csoportmeccsek alatt meglátszódik az előrelépés. A négy közé jutásért az amerikaiak vagy a hollandok lesznek az ellenfeleink, a világ legjobb csapatai közé tartoznak, őket kell legyőznünk, hogy biztos meglegyen a kvóta. Ez kemény feladat, de azért vagyunk élsportolók, hogy a legmagasabb léceket is megugorjuk. Nem feltétlen a Szingapúr elleni sokgólos győzelem a kihívás, bár számunkra az is fontos, építő mérkőzés lesz a csoportban. Lépésről-lépésre haladunk, az önbizalmat kell megszerezzük a csoportmeccseken, mert mindenki szeme előtt a negyeddöntő és a kvóta lebeg.

A társkapitány, Mihók Attila szerint a hullámvasúttal most elérhetik a magasságokat is.

– Ez egy olyan hullámvasút, amin a vereségekkel az ember lefele száguld, egy fontos pillanatban megszerzett győzelem azonnal a tetejére röpítene minket, itt gondolok a negyeddöntőre elsősorban és nem is folytatom, babonából… Beszélgetünk a lányokkal, igyekszünk a legjobb állapotba hozni magunkat mentálisan is. A mi gyógyszerünk a győzelem.

Bár mindenki az olimpiai indulás megszerzését tartja szem előtt, egy pillanatra sem feledkeznek meg arról, hogy a magyar vízilabdát képviselve egy világbajnokságon mit várnak tőlük a szurkolók és persze ők is maguktól.

– Az olimpiai előtti világversenyek semmi másról nem szólnak, csak hogy meglegyen a kvóta és önbizalmat szerezz, de azt gondolom, mi, mint magyar válogatott vízilabdázók kiharcoltuk magunknak, hogy a szurkolóink joggal várják el tőlünk, hogy éremért, aranyéremért utazzunk. Ezt mi is elvárjuk magunktól. A kvóta és az érem is fontos. Én azt mondom legyen meg mindkettő: kvótával és egy gyönyörű éremmel jöjjünk haza – mondta a Demokratának Gurisatti Gréta.

Mihók Attila is hangsúlyozta, kettős céllal vágnak neki a világbajnokságnak.

– Eddig a magyar válogatottól alapvető elvárás volt a négybe kerülés. Nem feltétlen tartom szerencsésnek azt, hogy olyan szinten a kvótát célozzuk meg, hogy ezzel el is engedjünk a négy közé jutást, azért mert papíron most nem vagyunk rá esélyesek… Ez a magyar válogatott, olyan identitása kell hogy legyen, hogy bárki jön szembe, le akarja győzni! A kvóta megszerzése hangsúlyos, de ha mégsem sikerül, akkor a következő meccset is ugyanolyan elánnal, akarattal, hittel, becsülettel kell megküzdenünk.

A magyar női vízilabda-válogatott vasárnap Új-Zéland ellen kezd a dohai világbajnokságon, majd kedden Szingapúr, csütörtökön az ausztrálok elleni csoportrangadó következik.