Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel
Tokmac Nguen (j3), Samy Mmaee (b) és Miha Blazic (j), a Ferencváros játékosai, illetve Dibusz Dénes, az FTC kapusa és csapatkapitánya, valamint Lucas Alario, a Bayer Leverkusen játékosa (j2) a labdarúgó Európa-liga csoportkörében, a G csoport első fordulójában Leverkusenben 2021. szeptember 16-án
Hirdetés

Nem várta jó előjelekkel a meccset a Fradi: a régóta sérült Sigér Dávid mellett Peter Stöger ezúttal különböző okokból nem számíthatott például Botka Endre, Somália, Lasha Dvali, Adnan Kovacevic és Aissa Laidouni játékára sem, míg Franck Bolit fegyelmi okokból nem nevezték az EL-be. Jellemző, hogy a kispadon hazai oldalon kilenc, ferencvárosi részről csak öt mezőnyjátékos ült, és közülük is volt olyan, aki nem volt teljesen fitt.

Ennek ellenére Peter Stöger vezetőedző együttese jól kezdett, és a nyolcadik percben, egy szép támadás végén, Ryan Mmaee góljával előnybe került. A folytatásban a Leverkusen fokozatosan átvette az irányítást, Exequiel Palacios találatával még a szünet előtt egyenlített, majd a második félidő felénél megszerezte a végül győztesnek bizonyult gólt is Florian Wirtz révén.

A Ferencváros a mérkőzés nagyobb részében kifejezetten jól játszott, ugyanakkor a labdát többet birtokló és összességében a kapura is veszélyesebb Leverkusentől nem tudott pontot rabolni.

A magyar bajnoki címvédő a csoportkör második fordulójában, szeptember 30-án a spanyol Betist fogadja.

Korábban írtuk

Európa-liga, G csoport, 1. forduló:
Bayer Leverkusen (német)–Ferencváros 2-1 (1-1)
Leverkusen, BayArena, 11 013 néző, v: Andris Treimanis (lett)
gólszerzők: Palacios (37.), Wirtz (69.), illetve R. Mmaee (8.)

Leverkusen: Hradecky – Frimpong, Kossouonu, Tah, Sinkgraven (Hincapie, 66.) – Palacios (Aranguiz, 50.), Demirbay – Adli (Bellarabi, 67.), Wirtz (Amiri, 81.), Diaby – Alario (Schick, 66.)
Ferencváros: Dibusz – Wingo, Blazic, S. Mmaee, Civic – Zachariassen, Vécsei (Uzuni, 66.), Loncar (Gavric, 76.), Zubkov (Cabraja, 86.) – Tokmac Nguen, R. Mmaee

8. perc: Tokmac Nguen kapott remek indítást Vécseitől a bal oldalon, majd szinte az alapvonalig sprintelt a labdával, mielőtt középre passzolt volna a kapu előtt jó ütemben érkező Ryan Mmaeenek, aki három méterről, jobb belsővel elegánsan a kapuba passzolt (0-1).
37. perc: Egy gyorsan végigvezetett ellentámadás végén Frimpong középre adott labdáját a tizenhatosnál üresen érkező Palacios lőtte nagy erővel a hálóba, a labda a jobb kapufáról vágódott a kapuba (1-1).
69. perc: Frimpong passzolt Wirtznek, aki Dibusz mellett, 12 méterről a kapuba lőtt (2-1).

Jól és kifejezetten bátran kezdett a Ferencváros. A magyar bajnoki címvédő vezető gólja talán okozott némi meglepetést a BayArenában, de az első néhány perc játéka alapján teljesen megérdemelt volt.

A folytatásban is jól tartotta magát az FTC, ugyanakkor az első félidő hajrájához közeledve egyre nagyobb fölénybe került a Leverkusen, a nyomás pedig góllá érett, nyolc perccel a játékrész vége előtt kiegyenlített a német csapat. Két perccel később a Ferencvárostól (Vécsei találatát kezezés miatt nem adták meg), rövidesen pedig a Leverkusentől vett el gólt a játékvezető, a magyarok találatát videobírózás után, a németekét szabálytalanság miatt azonnal érvénytelenítve.

Fordulás után lendületben maradt a hazai csapat, amelynek sok gyors játékosa van, így a Fradinak rendkívül sok energiáját emésztette fel a védekezés. Ahogy telt az idő, úgy tűnt egyre fáradtabbnak a magyar együttes, amely ennek ellenére – ha elvétve is, de – próbálkozott újabb gólt szerezni. Betalálni viszont a Leverkusennek sikerült az utolsó 20 perchez érve, a vezető gól megszerzését követően pedig a vendéglátók nagyon megbecsülték a labdát, és igyekeztek minél tovább maguknál tartani.

A nagyot küzdő és helyenként kifejezetten jól futballozó Ferencvárosnak végül nem sikerült pontot szereznie, de szoros mérkőzésen maradt alul a Bundesliga hatodik helyén álló Leverkusennel szemben, amely egyébként papíron az egész idei EL-sorozat egyik legerősebb csapata is.