Fotó: MTI/Soós Lajos
Hirdetés

„Vásárolhatunk mi bármilyen haditechnikát, de e mögé kell egy olyan társadalom, amely képes olyan fiatalokat kinevelni magából, akik felfogják a kérdés jelentőségét és hajlandók is tenni érte, hiszen Magyarországon önkéntes alapon működik a honvédség” – mondta a miniszter, és hozzátette: „ha erre a társadalom nem képes, akkor nagyon rosszul költöttük el az adófizetők pénzét és nagy bajban is vagyunk.”

Szalay-Bobrovniczky úgy fogalmazott, a sportnak és a sportban dolgozó szakembereknek nagy szerepe van annak a polgári, társadalmi, civilizált textúrának a fenntartásában és üzemeltetésében, amely az utánpótlást képező fiatalokat garantálja a honvédség számára.

„A sportról sokféleképpen kell és lehet is gondolkodnunk, az azonban bizonyos, hogy a sport olyan fontos tulajdonságokra tanít meg, mint a küzdeni tudás, az alázat, valamint a közösségben való viselkedés” – mondta a miniszter.

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár a köszöntő beszédében azt emelte ki, hogy a Magyar Sport Napja alkalmából pénteken díjazott 18 szakember különféle életutat és életpályát járt be, ezekben viszont közös pont, hogy mindannyian azért dolgoznak, hogy Magyarországon a sport mindenki számára elérhető legyen, akár hivatásos, akár amatőr szinten.

Korábban írtuk

„Ez a nap pedig arról szól, hogy mindenkit megünnepeljünk, aki a sportban és a sportért dolgozott, vagy dolgozik az országban” – fogalmazott az államtitkár.

Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) elnöke arról beszélt, hogy Magyarország a sportban elért eredményeket vizsgálva a világ országainak rangsorában a 13. helyen áll.

„A Magyar Sport Napja nem kevesebbet jelent, mint a magyar nemzeti büszkeség napját. A jogos, teljesítménnyel megalapozott nemzeti büszkeségünk napját. Több mint 100 esztendő óta, generációkon, történelmi korokon és politikai rendszereken átívelő módon a magyar nemzet a sport világában olyan kimagasló eredményre, sikerre volt képes, hogy ma, 2023-ban a világ élvonalába tartozunk” – jelentette ki Deutsch. Hozzátette, a sportolókon, a sportszakembereken és a sportszervezeteken túl a magyar szurkolókra is „büszkék lehetünk”, mert „tucatnyi sportág közvéleménye mondja azt, hogy a magyar szurkolók a legjobbak.”

A Puskás Arénában rendezett ünnepségen kiemelkedő edzői tevékenységért és nevelő-oktató munkáért Bay Béla-díjat vehetett át Kovács Tamás, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) korábbi sportigazgatója, a kerekesszékes vívó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya, a Magyar Vívó Szövetség korábbi főtitkára, Szlovenszky Lajos vívó mesteredző, valamint Török Ferenc, a Szolnoki Sportiskola cselgáncsedzője és szakosztályvezetője.

A kiemelkedő sportteljesítmény és életmű alapján Csik Ferenc-díjat kapott a Sallay András-Regőczy Krisztina olimpiai ezüstérmes jégtáncospár mindkét tagja, illetve Lubics Szilvia ultrafutó.

A sport népszerűsítéséért tett kiemelkedő tevékenységért Eszterházy Miksa-díjat vehetett át Horváth István, a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének elnökségi tagja, Tóth Miklós, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karának professzora, valamint Vörös Tímea, a Magyar Edzők Társaságának gazdasági vezetője.

A kiemelkedő oktatói és tudományos tevékenységért adományozott Kemény Ferenc-díjat Mészáros János, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVESZ) elnöke, Morvay-Sey Kata, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar, Fizioterápiás és Sporttudományi Intézet Sporttudományi Tanszékének vezetője, illetve Göbölyös Ivett, az Országos Sportegészségügyi Intézet Gazdasági főigazgató-helyettese vette át.

Az iskolai, diák és egyetemi sport területén végzett kiemelkedő tevékenységéért Kerezsi Endre-díjat kapott Bíró Csaba, Földesi Gyula és Iváncsikné Kálmán Éva. Miniszteri elismerő oklevelet adtak át Csicsó Erikának, Felkainé Bobák Máriának, valamint Urbán Gabriellának.