Fotó: MTI/Kovács Tamás
Hirdetés

A vb első magyar szőnyegre lépője a nem ötkarikás súlyban, a szabadfogásúak 70 kilogrammos kategóriájában szereplő Antal volt, aki a független színekben szereplő, fehérorosz Nyikita Dmitrijevsz Majeuszki ellen kezdett.

Előzetesen az esélyeket nehéz volt megítélni, mivel a fehérorosz és orosz sportolók – így Majeuszki is – az ukrajnai háború miatt gyakorlatilag két éve szerepeltek legutóbb felnőtt világversenyen.

A meccs előrehaladtával aztán kiderült, hogy Majeuszki messze van a verhetetlen kategóriától Antal számára. Az első menetben a magyar egy intésponttal szerzett vezetést, majd riválisa mögékerüléssel fordított (1-2) és a szünetben vezetett. A rövid pihenő után aztán Antal átvette az irányítást és egy négypontos dobással 7-2-re növelte előnyét. Igaz, ellenfele ebből fölé kerekedett, és ezzel – videózás után – két pontot faragott hátrányából, de a folytatásban gyakorlatilag semmilyen veszélyt nem jelentett az UTE szabadfogásújára, aki a hajrában egy szép kontrával állította be a 9-4-es eredményt.

Antal Dániel ezzel nyolcaddöntőbe került, Püspöki Patriknak viszont még a 32 közé jutásért is birkóznia kellett a Stark Arénában, ahol a 86 kilós súlycsoportban 48-an mértek be.

Korábban írtuk

A bajaiak büszkeségére az ugandai Ivan Masakwe várt a selejtezőben, aki minimális ellenállást sem igazán tanúsított a meccsen, melynek első percében a magyar birkózó háromszor könnyedén kitolta őt (3-0), majd a 77. másodpercben fejlefogásból lecsavarta (7-0) és tusba szorította.

Püspöki után szinte azonnal az ötszörös Eb-dobogós Ligeti Dániel következett, aki a nehézsúly (125 kg) negyedik kiemeltje a vb-n. A szombathelyi klasszis idén nagyszerű formát mutat, az április Eb-n bronzérmet nyert, a júliusi budapesti rangsorversenyen pedig ezüstöt, így egyértelmű esélyesként lépett szőnyegre a türkmén Zjamuhammed Szaparov ellen.

Ligetin érezni lehetett, hogy a bemutatkozó meccsén nem akart mindent kiadni magából, ám így is uralta a szőnyeget, végig kézben tartotta a találkozót, melyen másfél perc után egy szép levitellel, és riválisa passzivitása révén 3-0-ás előnyt szerzett. A második három perc során pedig egy mögékerülést is bemutatott, így könnyedén, 5-0-ra győzött és bejutott a nyolcaddöntőbe.

A szerb fővárosban kategóriánként öt (összesen 90) olimpiai kvóta talál gazdára. Minden ötkarikás súlycsoportban a négy érmes, illetve a két ötödik különcsatájának győztese szerez indulási jogot hazájának a jövő évi játékokra.