Fotó: MTI/AP/Andreea Alexandru
Bajcajev Vlagyiszlav (j), miután győzött a szlovák Batyrbek Tcakulov ellen a bukaresti birkózó Európa-bajnokságon
Hirdetés

Az északoszét származású magyar sportoló pénteken csak a negyeddöntőben kezdte meg a szereplését, miután a nyolcaddöntőben a mellé sorsolt kétszeres olimpiai bajnok orosz Abdulrasid Szadulajev nem kapott beutazási engedélyt. Bajcajev az első meccsén magabiztos győzelmet aratott, az elődöntőben azonban összességében simán kikapott az azeri Magomedkhan Magomedovtól.

Bajcajevnek a szombati helyosztón a szlovák színekben versenyző Batyrbek Tcakulov ellen volt lehetősége javítani. A két birkózó jól ismeri egymást és talán éppen ezért rendkívül óvatosan, minimális kockázatot sem vállalva küzdötték végig szinte az egész mérkőzést.

Az első menetben gyakorlatilag még akciókezdeményt sem láthattak a nézők, a szakasz egyetlen pontját pedig a kicsit kevésbé passzívnak látott Bajcajev kapta.

A második szakaszban sem változott a meccs képe, a bírók pedig visszaintették Bajcajevet, aki fél perccel később már hátrányban volt riválisa később szerzett pontja miatt. Ekkor a magyar birkózó aktívabbá vált, egyértelműen ő kereste a fogást, a támadás lehetőségét, a szlovák rivális pedig látványosan defenzíven küzdött, amit a bírók ismét figyelmeztetéssel büntettek, harminc másodperc után pedig így újra Bajcajev vezetett (2-1).

Korábban írtuk

Ezek után Tcakulovnak ötven másodperce sem maradt már az akcióra, ennek ellenére egészen 5:52 percig várt, mire megindított egy lábratámadást, azt viszont ellenfele egy szép billentéssel megkontrázta (4-1), amivel bebiztosította bronzérmét.

A tavalyi Eb-n szintén harmadik, egy évvel korábban pedig ezüstérmes Bajcajev a magyar küldöttség harmadik dobogós helyét szerezte meg Bukarestben, azok után, hogy csütörtökön Nagy Bernadett (65 kg), szombaton pedig Muszukajev Iszmail (70 kg) nyert bronzérmet.