Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke nem kívánja indokolni az elmúlt napokban történt személycseréket.„Felelős vezetőként a legfontosabb feladatunknak a kollégáink jövőjének rendezését tekintem, minden más csak másodlagos kérdés. A MOB vezetőségében történt személyi változásokkal kapcsolatban sportolóként, a sportszerűség jegyében nem kívánok indokolni, nem kívánok visszamutogatni” – áll a szervezet honlapján pénteken megjelent közleményben.
    
Kedden jelentették be a MOB-ban, hogy Bartha Csaba váltja a főtitkári poszton Szabó Bencét, szerdán pedig távozott Siklós Erik marketing és kommunikációs igazgató.
    
Borkai Zsolt úgy fogalmazott, nyílván oka van a személycseréknek, azonban a sportszerűség szellemében továbbra sem szeretné kiteregetni a MOB belső ügyeit.

„Ez még akkor sem lenne sportolóhoz méltó cselekedet, ha csalódottságomat a témát illetően nem tagadom. Beszédes tény azonban, hogy a MOB elnöksége tíz igen és egy nem szavazattal egyértelműen egyetértett a személycserével” – tette hozzá.
    
Az elnök hangsúlyozta: a legfontosabbnak azt tartja, hogy korrektül, konstruktívan zajlanak az egyeztetések az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkárságával a feladatkörök átadásával, átvételével kapcsolatban.
    
Az Országgyűlés november 8-án nagy többséggel megszavazta azt a sporttörvény-módosítást, amelynek egyik fő célja az egycsatornás finanszírozási modell gyakorlati megvalósulása, valamint ezzel összefüggésben az állami és a civil sportigazgatás hatásköreinek egyértelmű elkülönítése. A jogszabályváltozás értelmében visszakerül a sportért felelős államtitkársághoz az állami források tervezése, elosztása, felhasználása, elszámolása és ellenőrzése is.
    
Amint Szabó Tünde sportért felelős államtitkár akkor elmondta: a Magyar Olimpiai Bizottság szakmai munkája – az olimpiai mozgalommal összefüggő alapfeladatainak és a törvényben meghatározott további sportszakmai feladatainak az ellátása mellett – alapvetően sportszakmai javaslattételre, szakmai koncepciók megalkotására, valamint az abban való közreműködésre irányul, s emlékeztetett rá, hogy a MOB eddigi tagozati rendszerét is átalakítja a módosított sporttörvény.
    
Hozzátette: az eddig belső szervezeti egységekként működő tagozatok önállóvá válnak és az élősport egyes nagy területein közfeladatokat ellátó köztestületekként működnek tovább. Ennek alapján az új sportköztestületi struktúrában négy köztestület működik majd: a MOB, amely továbbra is az olimpiai sportágak, a Nemzeti Versenysport Szövetség (NVSZ), amely a nem olimpiai sportágak, a Magyar Paralimpiai Bizottság, amely a fogyatékkal élők sportjának, valamint a Nemzeti Diák-hallgatói és Szabadidősport Szövetség (NDHSZ), amely pedig a diák-, hallgatói és szabadidősportok köztestülete.

MTI