Fotó: Demokrata/Vogt Gergely
Hirdetés

Egy évtizede indult el az edzői pályán, megtapasztalta az edzői lét minden oldalát, mélységeket és magasságokat is. Előadásában beszélt a kezdeti kételyekről, a nyomás hatásairól, félelmeiről, és bemutatta, milyen önismereti szakaszokon át jutott el addig, hogy magabiztosan és hittel hozza meg döntéseit és kitartson mellettük. Tíz éven át a Ferencváros felnőttférfi-csapatának vezetőedzője volt, egy évtized alatt a kiesés elől menekülő együttesből bajnokcsapatot nevelt. Egy éve vette át a férfivízilabda-válogatott irányítását, azóta Európa-bajnoki ezüstérmet nyertek, idén világbajnokok lettek, és megszerezték az induláshoz szükséges kvótát a párizsi olimpiára.

Hét éve dolgozik együtt Goschi Gabriella sportpszichológussal, kezdetben a Fradiban, most már a válogatottnál is. A konferencián tartott beszédével saját példáján keresztül minden edzőnek – de talán a sportszektor minden szereplőjének – adott olyan információt, amely a hétköznapokban a későbbi döntéseik során segítséget jelenthet.

Úgy véli, az edzőkre gyakran használt szakember kifejezésből kell kiindulni. Az első fele a szónak vonatkozik az adott sportág magas szintű tudásának, például a taktikának az elsajátítására, ugyanakkor emberi oldalról is törekedni kell a legmagasabb szint elérésére: a szakember mindkét területen a legkiválóbb kell hogy legyen. Az emberi oldalt pedig ugyanúgy kell fejleszteni, képezni, mint a szakmait, ehhez szükséges igénybe venni a szakemberek – sportpszichológusok – támogatását, segítségét.

Sydney olimpiai bajnoka hosszú élsportolói pályafutást követően lépett az edzői pályára. Az átmenetet megszenvedte, gyorsan rájött, hogy egy játékos életfilozófiája nem vihető át egy az egyben a medencepartra.

Korábban írtuk

– Az első öt évem útkereséssel telt: önmagam folyamatos elvesztése és újra megtalálása, felépítése. Többször elérkezett az a pont, amikor úgy éreztem, ez nem az én utam, nem láttam a módszereim hatékonyságát. Volt egy bevett stratégiám és filozófiám játékosként; ha valami nem működött, addig csináltam, amíg nem sikerült. Ha napi több óra pluszedzés kellett a vízben egy lövés, egy mozdulat elsajátításához, tökéletesítéséhez, akkor addig gyakoroltam. Edzőként is ebben a szellemben kezdtem, az aktuális csapatommal rengeteg többletmunkát végeztettem, de azt láttam, ez a fajta felfogás tönkreteszi őket, kiégnek tőle. Teljes egészében el kellett engedni azokat az életstratégiáimat, amik korábban beváltak.

Varga Zsolt arra világított rá, hiába töltött évtizedeket játékosként a vízilabdában, ettől még ha valaki kijön a vízből, nem válik edzővé. Öt évre volt szüksége, amíg minden oldalát megismerte ennek a pályának, és ki merte jelenteni: most már edzővé vált. Olyanfajta tét- és stresszhelyzet, nyomás nehezedik minden oldalról egy edzőre, amire egyedül nem lehet felkészülni.

– Nem ennek a sokszintű nyomásnak az elviselésére születtünk, erre nem születik ember – állította a kapitány, aki az edzői lét minden oldalát bemutatta a konferencia résztvevőinek. Csak egy önismereti utat végigjárva, folyamatos fejlődéssel és a megfelelő szakember segítségével lehet addig eljutni, amíg az illető a terhet elviseli, bírja és felülemelkedik rajta. Adott a klub- vagy szövetségi vezetés részéről, a sportolók, a játékosok, a csapat felől érkező magas szintű elvárás, az önmagával szemben támasztott követelmények, a szülők, a média és a szurkolók által is ránehezedő teher. Ezt a fajta terhelést megfelelő módon kell kezelni, és soha nem szabad továbbadni a csapatnak, legyen bármekkora a probléma vagy a krízis.

– Nem volt olyan évem az elmúlt 10-12-ből, amikor ne lett volna krízishelyzet, olyan, hogy nem megy a játék, nem találjuk egymást, kicsúsznak a kezünkből a mérkőzések, sok gólt kapunk. Hiába csalódunk edzőként, és nem azt látjuk a külvilágban visszaigazolásként, amit gondolunk magunkról, a munkánkról és az egész élethelyzetről, nem rakhatjuk át ezt a terhet a csapatra. Ez a fajta belső nyomás extrémen hat és rendkívül frusztrálttá tesz, de ilyenkor sem borulhatunk meg.

Fotó: Demokrata/Vogt Gergely

Varga Zsolt szerint ha egy edző igazi szakember, és józanul, higgadtan felépített egy programot és stratégiát az egész évre, ha pontosan tudja, mikor kell a legjobb állapotban lennie a csapatának, akkor a kívülről érkező nyomás és elvárás sem billentheti ki. Végig kell menni az úton, kivéve ha saját maga szakmai okok miatt látja indokoltnak a változtatást.

Ez a fajta többszintű nyomás leginkább mérkőzésen, kiélezett helyzetben hozhatja ki az edzőből a legrosszabbat, amikor nem a megfelelő módon reagál. A szövetségi kapitány hangsúlyozta, ezért kell az emberi oldallal is sokat foglalkozni, mert az egy edzői döntés, hogy téthelyzetben hogyan reagáljon és mit közvetítsen a csapatának. Hiszen a sokrétű nyomás félelmet gerjeszt, a félelemalapú munka pedig nem vezet eredményre. A sportpszichológussal való együttműködés azért elengedhetetlen, mert ezekre az élethelyzetekre, esetleges elakadásokra önmaga megismerésén és feltárásán keresztül tud az ember a lehető legjobban reagálni.

Varga Zsolt a folyamatos fejlődésben hisz, és kifejezetten hibás lépésnek tartja, ha csak vészhelyzetben fordul valaki szakemberhez, épp ezért a sportpszichológust is lépésenként vonja be a csapattal való közös munkába, és inkább az egyéni konzultációk a hangsúlyosak.

– Nem az a jó döntési pillanat az életünkben, amikor épp megyünk lefele, és gyorsan keresünk valakit, aki megoldja a problémát. Rövid távon talán lehet eredménye, de az biztos, hogy nem hoz végleges megoldást, és érkezik a következő krízis. Kontroll nélkül sem lehet átadni a csapatot. Ha el akarod küldeni a játékosod pszichológushoz, mit mondasz neki? Kezeltesd magad? Ez a megközelítés biztos nem működik. Ismernünk kell a játékosunkat, tisztában kell lennünk a problémával, és konkrét feladattal elküldeni, hiszen a sportolók hozzászoktak a feladatmegoldáshoz.

Varga Zsolt azt mondja, edzőként tisztában kell lennie a játékosai és a teljes stáb állapotával, esetleges családi problémákkal vagy a háttérben húzódó egyéb láthatatlan, kibillenést okozó helyzetekkel. Ehhez nagyfokú bizalom szükséges, amit folyamatos odafigyeléssel, kommunikációval lehet kiépíteni.

A szövetségi kapitány előadása végén összegzésként elmondta: csakis az önismeret vezethet fejlődéshez. Az edző legfontosabb eszköze a kontroll és a bizalom egyensúlyban tartása. Az általa vázolt felfogás, filozófia, munka nem az egyszerűbb út, de hosszú távon ez vezethet eredményre.

A Sport és Lélek Sport-pszichoterápiás Egyesület (SPTE) három alapító szakmai vezetője – Goschi Gabriella, Pálvölgyi Ágnes, Csenki Laura – elkötelezett a sportpszichológus szakma megreformálásában. További céljuk, hogy az évek alatt megszerzett sport- és civil terápiákból hozott szakmai tudásukat átadják a sportszektornak, ezért második alkalommal rendezték meg a Magyar Sportpszichológiai Konferenciát. A kétnapos eseményen két plenáris előadáson, négy szekcióülésen, hat műhelyen és kerekasztal-vitabeszélgetésen 28 előadó – sportpszichológiai szakemberek, olimpikon élsportolók, mesteredzők – szólt a csaknem kétszáz érdeklődőnek, akik a sportszektor minden területéről érkeztek: edzők, testnevelők, sportolók, sportvezetők, sportszülők és pszichológusok.

Több oldalról világítottak rá, hogyan lehet megteremteni az optimális nevelő környezetet, ebben mekkora szerepet játszanak az életkori sajátosságok; kiemelték különböző sportágak kritikus pontjait; és több előadásban beszéltek arról is, mi áll az erős teljesítményszorongás mögött. Nemcsak a tüneteket láttatták, mint például motivációvesztés, önbizalomhiány, szorongás, indulat, agresszió, hanem a mögöttes okokat és a megoldást is megmutatták. A gyakorlati példákon keresztül mindenkinek egyértelművé vált, hogy a különböző pozíciókból hol lehet beavatkozási és közbelépési lehetőség, hol húzódik az egyes szereplők és területek felelőssége. Az egyesületnél abban hisznek, hogy valódi változáshoz csakis a közös gondolkodás, tapasztalatmegosztás és összefogás vezethet, ezért jövőre a párizsi olimpiát és paralimpiát követően ismét várják a sportszektort és a pszichológusokat a III. Magyar Sportpszichológiai Konferenciára, 2024. november 8–9. között, Szegedre.