Fotó: shutterstock.com/Jo Galvao (illusztráció)
Hirdetés

A játékokat a világméretű járvány miatt halasztották idén nyárról jövőre, a tervezett időpont július 23. és augusztus 8., a paralimpiára augusztus 24. és szeptember 5. között kerülhet sor.

Az Egyesült Államokban született szakember szerint csak megfelelő oltással képzelhető el a két esemény 2021-es megtartása.

„Úgy gondoltam, a vakcina kifejlesztése egy-másfél évet vesz igénybe, de a legfrissebb hírek szerint talán hamarabb is meglesz. Ha egy éven belül sikerül előállítani, akkor reális lehet a jövő évi rendezés” – idézte a BBC híradását az olimpiai sportágakkal foglalkozó insidethegames.biz portál.

„Amennyiben viszont nem történik meg a tudományos áttörés, úgy gondolom, nem reális a jövő nyári olimpia. Helyes döntést hoztak a halasztással, de újra kell majd vizsgálni a helyzetet” – tette hozzá.

Sridhar a Globális Egészségügyi Irányítási Program alapító igazgatója, és az ebolával kapcsolatos globális válaszlépésekkel foglalkozó független testület társelnöke.

Az ötkarikás házigazda Japánban pénteken az egész országra kiterjesztették és május 6-ig meghosszabbították a rendkívüli állapotot a járvány miatt. Világszerte több mint 2,24 millió a fertőzöttek és több mint a 154 ezer a halálos áldozatok száma.


Brett Clothier, a doppingellenes szabályok betartása érdekében életre hívott független szervezet, az AIU (Athletics Integrity Unit) vezetője szerint jogi bonyodalmakat jelentene az idén lejáró doppingeltiltások meghosszabbítása.

A kérdés a tokiói olimpia egyéves halasztását követően merült fel, Clothier szerint azonban a válasz egyértelmű.

„Ez egy szerencsétlen helyzet, de jogi szempontból mégis teljesen egyértelmű. A tilalom időtartamra vonatkozik, és nem kapcsolódik eseményhez” – nyilatkozta az AIU vezetője. Hozzátette: a szokásoknak megfelelően a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségnél (WADA) a négyéves eltiltás úgy lett kitalálva, hogy azt az olimpiai ciklushoz igazították.

„Most viszont rendhagyó esettel állunk szembe az olimpia halasztásával, ami így egyes sportolók számára előnyös lehet” – közölte. Kiemelte: a fegyver azonban visszafelé is elsülhet. Clothier emlékeztetett ugyanis arra, hogy az idén augusztus után doppingolás miatt lebukott és négyéves időtartamra büntetett sportolóknak nem egy, hanem mindjárt két olimpiát kell majd kihagyniuk, tehát ilyen szempontból nagyobb lett a tét.

Az AIU vezetője elmondta: több mint száz országban végeznek doppingteszteket jelenleg, de azokban a világjárvány miatt bevezetett, és hétről-hétre, valamint napról-napra változó korlátozások következtében „súlyos zavarok vannak”.