Fotó: MTI/EPA, illusztráció

Kozma Dominik a 12. idővel bejutott az elődöntőbe a 200 méter gyors vasárnapi előfutamaiból a riói olimpián, míg a szám másik magyar indulója, Bernek Péter 37. lett.

Az MTK 25 éves versenyzője futamában végig együtt haladt az élbollyal, s bár a végére kicsit elfáradt, 1:46.68 perces idejével így is negyedikként csapott a célba.

„Kicsit elrontottam a végét, egy fél másodperc még biztosan volt benne, de így is a legjobbamat úsztam. Annyira belassult ritmusban úsztam, hogy egy picit még bele is ragadtam. Reméljük, hogy este ezen még tudok gyorsítani. Egész jól éreztem magam a vízben, meglátjuk, hogy mit tudok még. Most még lesz egy 100 gyors a váltóval első emberként, amivel levezetek” – nyilatkozta Kozma.

A 400 méteren a számára csalódást jelentő 21. helyen végzett Bernek ezúttal sem tudott javítani: a BVSC 24 esztendős úszója  1:49.73 perccel több mint 2.5 másodperccel elmaradt a továbbjutáshoz szükséges időtől.

„Meg kell találni az okot, hogy miért nem sikerült, nem lehetett érezni az edzésen. A tegnapit nem boncolgattuk, megpróbáltunk túllépni rajta. Most van két nap a váltóig, meg kell próbálni valahogyan összeszedni magamat. Nem technikai problémáim vannak, egyszerűen az izmaim nem bírják” – mondta Bernek.

Az elődöntőt – Kozma részvételével – magyar idő szerint hétfő hajnali 3.08-tól rendezik.

Az immár olimpiai bajnok Hosszú Katinka a vasárnapi előfutamokból a negyedik legjobb idővel jutott a 100 méter hát elődöntőjébe a riói ötkarikás játékokon.

A szombaton 400 méter vegyesen világcsúccsal aranyérmes versenyző a legerősebb futamban harmadikként csapott célba 59.13 másodperces idővel.

„Az volt a lényeg, hogy bekerüljek, de ez most nem esett jól, hiszen tegnap fél négy volt már, mire ágyba kerültem. Ez a szám is ugyanolyan fontos számomra mint a többi” – közölte a vegyes zónában Hosszú, aki az MTI érdeklődésére elmondta, nyugodt éjszakája volt, amin maga is kicsit meglepődött. „Azt hittem, ha meglesz az arany, akkor nem fogok tudni aludni, ennek ellenére inkább nyugodtságot éreztem, és jól aludtam”.

A Vasas 27 éves úszója magyar idő szerint a hétfőn 4.29-kor kezdődő elődöntőből próbál majd a nyolcas fináléba jutni a szám Európa-bajnoki ezüstérmeseként.

MTI