A világbajnokság nyolcadik, utolsó előtti napján két váltóban volt érdekelt Magyarország. Először a férfi csapat kezdett 4×400 méteren. Sikerült nagy időt futniuk, 1999 óra fennálló országos csúcsot adtak át a múltnak, 3:02:65 lett az új rekord.

Hirdetés
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Kovács Árpád, Wahl Zoltán, Steigerwald Ernõ és Molnár Attila (b-j) a férfi 4×400 méteres váltófutás elõfutamában a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 26-án

Wahl Zoltánnak a 200 méteren futott egyéni legjobbja után már előrevetített egy nagy eredményt, akkor úgy fogalmazott a Demokratának, nagy dobásra készülnek, most kiderült, országoscsúcs-döntés volt a cél.

– Nagyon elégedettek vagyunk a srácokkal – kezdte a váltó második tagja, Wahl Zoltán, aki a vegyes váltóval egy hete szintén országos rekordot ért el –, de úgy érezzük, ebben még mindig van tartalék. A váltások kint voltak hatos pályán, amivel sajnos rengeteg idő elmegy, de így is megcsináltuk. Büszkének kell lenni erre az eredményre.

A nagy ovációból a váltó nyitó tagjának is kijutott a bemutatásnál, Steigerwald Ernő kicsit izgatott is volt emiatt.

– Volt bennem izgalom a melegítésnél, de amint beléptünk a stadionba és megláttam ezt a sok ember, és hallottam, ahogy szurkoltak, mindez elmúlt. A végén kicsit zsibbadtam, van még mit javítani, de jobbak leszünk.

Korábban írtuk

A magyar váltó harmadik tagja, Kovács Árpád 17 évesen élete első nagy világversenyén vett részt.

– A váltáson lesz még mit javítani, utolsó helyen kaptam a botot, ebből próbáltuk kihozni a maximumot. Ez volt az első váltóm felnőtt világversenyen, hatalmas élmény volt.

A Ferencváros sprintere, Molnár Attila hatalmasat futott befutó emberként, a mezőny legjobbja volt a negyedik váltótagok között 43.78 másodperces idejével.

– Meglepődtem, ilyen időt még nem futottam váltóban. Szerintem nem oszlik négyfelé a felelősség, inkább négyszeresére nő. Nemcsak magamért futok, hanem mindenki másért. A saját tempómat szerettem volna futni, ez sikerült is, sajnálom, hogy egy századdal lemaradtam, de legközelebb meglesz.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Rapai Fanni, Molnár Janka, Kéri Bianka és Nádházy Evelin (b-j) a nõi 4×400 méteres váltófutás elõfutamában a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 26-án

A női váltónak ezúttal a kettes pálya jutott, hatalmas futással 43 éves, 1980 óta fennálló magyar csúcsot döntöttek meg, és 3:27:79-es idővel új országos rekordot értek el. Nádházy Evelin kezdett a váltóban, akit duplán fűtött a bizonyítási vágy.

– Nagyon stresszes volt kezdeni, meg akartam mutatni, hogy kiérdemeltem a helyemet a váltóban, mert az idei szezon nem úgy kezdődött, ahogyan terveztem ahhoz képest, hogy mennyi energiát tettem bele tavaly nyár óta, hogy itt lehessek a lányokkal. Én itt az életemért futottam, a lányokért, a hazámért. Hogy összejött az országos csúcs, hazai közönség előtt, az első pályára lépésemnél? Eldobtam az agyamat… Nagyon élveztem, próbáltam mindent beleadni, szerintem sikerült.

Kéri Bianka negyedszer állt rajthoz a hazai világbajnokságon, a 800 méteres pénteki elődöntő utáni csalódottság már a múlté, boldogan nyilatkozott a váltó után.  

– Elképesztő érzés volt mindannyiunknak. Csodás a stadion, a pálya, a közönség, élveztük minden pillanatát. Szerettünk volna közel kerülni, akár megdönteni az országos csúcsot, mert éreztük, hogy ez az eredmény bennünk lehet. Boldogok vagyunk, hogy sikerült teljesíteni. Személy szerint úgy álltam ide, hogy kiadok magamból mindent, próbálok küzdeni a csapatért, amennyire csak tudok, úgy gondolom, ez most teljesült. Mostanra azért már elfáradtam, ez a váltó volt a negyedik pályára lépésem, mentálisan elég fárasztó volt a vébé. A péntek esti 800 méteres elődöntő utáni csalódottságot rövid időn belül felváltotta az öröm, mert belegondoltam, hogy életem első világbajnokságán elődöntőt futottam. Mára már nem volt bennem semmi csalódottság, nagyon pozitívan vártam a napot.

Rapai Fanni kapta harmadiknak a váltóbotot, két helyet is előre jött a futásával.

– Nagyon boldog vagyok, büszke vagyok a lányokra és a váltónkra, szerettünk volna országos csúcsot futni, és ez sikerült. Nagyon kifutottuk magunkat, nagyon hajtottunk, a hangulat és a stadion elképesztő volt, itt nem lehetett lazán futni. Elképesztő élmény volt számomra ez a világbajnokság.

Molnár Janka a vegyes váltó záró tagjaként is már mindent kiadott magából, ezúttal is alig állt a lábán a futam után, elárulta, nem érzi jól magát, rettenetesen elfáradt.

– Nagyon kifutottam magam. Tudtuk, ha azt szeretnénk, hogy meglegyen az országos csúcs, akkor nagyon meg kell nyomni a végét is. Sikerült, vitt a lábam. Rengeteget köszönhetünk a közönségnek, az utolsó száz méter nélkülük nem így sikerült volna. Jobb volt így futni, mint a mix váltóban, ahol átvettem a botot és messze volt tőlem a következő. Most előnyösebb volt a szituáció, volt kire felfutnom. Ahogy beértem a svájci lány mellé, csak mentem, mentem és mentem. Amint megelőztem, még valahonnan plusz energia is felszabadult bennem, és csak vitt a célvonalig a szívem. El is sírtam magam, mondjuk sok könny már nem tudott kijönni, mert mindet kiizzadtam és minden energiám elment.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Noah Lyles, a gyõztes amerikai váltó tagja a férfi 4×100 méteres váltófutás döntõje után a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 26-án

A világbajnokság szombati napjának végén rendezték a 4×100 méteres váltók női és férfi döntőjét, mindkettőt az Egyesült Államok nyerte, így Noah Lyles három aranyéremet nyert a budapesti világbajnokságon, a váltó mellett a 100 és 200 méteren is diadalmaskodott.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
A svéd Armand Duplantis a férfi rúdugrás döntõjében a budapesti atlétikai világbajnokságon a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. augusztus 26-án

Armand Duplantis világcsúcs-kísérlete nem sikerült rúdugrásban a világbajnokságon, a svéd sztár háromszor próbálkozott 6,23-as magassággal, de ezúttal nem döntötte meg a rekordot – amit egyébként ő tart 6,22 méterrel –, így is fantasztikus versenyzéssel hódította el az aranyérmet.

A Nemzeti Atlétikai Stadionban elképesztő hangulat uralkodott, minden egyes vílágcsúcs-kísérleténél felállva buzdította a közönség. A hazai világbajnokság kilenc nap után ma, vasárnap zárul Budapesten.