Hirdetés

A márciusi, kairói első vk-n hetedik Szép a 13. helyről kezdte meg a kombinált számot, de remek lövészetekkel és nagyszerű futással a második helyre zárkózott fel. A csütörtöki körvívást 16 győzelemmel és 19 vereséggel zárta, a szombati folytatásnál két veréssel ment végig a Ludovika Campuson kialakított lovaspályán, bónuszvívásban nem szerzett plusz pontot, majd úszásban 2:02.14-gyel hatodikként végzett. A kombinált számban fokozatosan zárkózott fel, az utolsó előtti körben, amikor Demeter futott az élen, három egyiptomival versenyzett az éremért, aztán a negyedik lövészetből Mohamed el-Gendi előtt egy kicsivel, elsőként jött ki a lőállásból. Végül az egyiptomi jobban bírta a hajrát, de Szép Balázs 9:48.60 perccel így is a legjobb időt érte el.

„Csak magammal foglalkoztam, nem érdekelt, honnan indulok, élvezni akartam a versenyt” – mondta az MTI-nek.

„A lovaglásomban benne volt a hibátlan teljesítmény, de egy távolságot elnéztem, így lett két verőhibám. Az úszás nagyon jó volt, eddig általában a döntőben rosszabbat úsztam, mint az elődöntőben, most nem. Jól lőttem, szerintem csak hármat rontottam, a futásról meg mit mondjak…” – összegzett elégedetten.

Mohamed el-Gendi és Szép Balázs mögött egy másik egyiptomi öttusázó, Mohanad Saban végzett a harmadik helyen.

Korábban írtuk

Az elődöntőt megelőző csütörtöki körvívásban a hazaiak közül Demeter szerepelt a legjobban, ő 23 ellenfelét győzte le és 12-től kapott ki, ezzel a döntőt a harmadik-ötödik helyen kezdhette meg. A lovaspályán hibátlanul ment végig, egy másodperc időtúllépéssel, ami a legjobb eredmény volt, a bónuszvívásban pedig három ellenfelet győzött le, ezzel plusz hat pontot szerzett. Úszásban 2:08.82 perccel 14. lett, de a négy lövészettel megszakított 5×600 méteres futást így is a második helyről kezdhette meg. Ebben az első három lövészete jól sikerült, sokáig az élen haladt egyedül, de a negyedik sorozatánál bennragadt a lőállásban, így elúszott számára az érem. Nagy küzdelemben, 10:47.50 perces eredménnyel, a 14. idővel az ötödik helyen végzett, Bőhm Csabával gyakorlatilag egyszerre célba érve.

Bőhm a csütörtöki vívást 17/18-cal zárta, lovaglásban két akadálynál rontott, ehhez jött még hét másodperc időtúllépés, ami a maximális 300-ból 21 pont levonásával járt. Bónuszban egy győzelmet aratott két pontért, úszásban 1:59.61-gyel harmadik lett, a lövészetes futásban pedig, melynek rajtjánál tizedik volt, 10:02.70-nel az ötödik időt érte el, ezzel a hatodik helyig tudott előre lépni. Ő az idei első vk-n, márciusban, az ötödik helyen végzett.

Koleszár 19 asszót nyert meg és 16-ot vesztett el két nappal ezelőtt. A lovaspályán három akadályverésért és egy másodperc időtúllépésért vontak tőle pontot. Az emelt páston két asszót nyert, úszásban pedig 2:03.46-tal 10. lett. Végül az összetett számban 10:23.30-cal a tizedik eredmény volt az övé, amivel a kilencedik helyről kettőt visszacsúszott.

A férfiak versenyét szerdán 87-en kezdék meg, mind a hat magyar továbbjutott, majd a csütörtöki körvívást követően a pénteki elődöntőben Bereczki Richárd és Tamás József búcsúzott.

Olimpiai részvételi jogot idén már csak a június 9-től 16-ig tartó csengcsoui világbajnokságon lehet közvetlenül kiharcolni, végül a női és férfi mezőnyt a kvalifikációs ranglistáról tölti majd fel a nemzetközi szövetség. Ebből a szempontból fontosak a vk-helyezések. Egy nemzetből nemenként két versenyző nevezhető a párizsi játékokra, így ha több kvóta jön össze, az adott szövetség dönt az indulókról.

A nők és a férfiak döntője között hosszabbította meg a 2021-ben kezdődött támagatói együttműködését a Béres Gyógyszergyár a Magyar Öttusa Szövetséggel (MÖSZ). A megllapodást Béres Marcell, a Béres Gyógyszergyár alelnöke, innovációs igazgatója és Balogh Gábor, a MÖSZ elnöke írta alá. Utóbbi azt mondta, a mostani hosszabbítás erre az évre szól, de bízik benne, hogy a cég hosszabb távon is az öttusa mögött áll majd.