Mónus József, alias Fehér Farkas, többszörös világrekorder tradicionális távlövő íjász világrekordlövő versenyen vett részt a napokban az Amerikai Egyesült Államokban. Több mint egy kilométert, 1007,41 méter távolságot lőtt kézi íjjal vasárnap Utahban és további két világrekordot is lőtt Nevadában. Az íjász ezzel az emberfeletti eredménnyel újra a világranglista élén áll. A küzdelem részleteiről közösségi oldalán számolt be.

Hirdetés

Mónus József 2019-ben egy 918 méteres világrekord lövéssel került a legnagyobb íjász világszervezet, a World Archery és a USA Archery ranglistájának élére, azóta nem vett részt ezen a versenyen. 2021-ben egy angol versenyző 960 méteres lövéssel megelőzte. Mint korábban mondta, ennél kellett nagyobbat lőnie, hogy visszakerülhessen a ranglista élére.

„Legalább ezer métert akarok lőni, a magyar zászlónak győztesen kell lobognia itt, az Amerikai Egyesült Államokban is. Csak akkor volt értelme három éven keresztül a rengeteg időt, fáradságot, pénzt, gyötrelmet beletennem, ha 960 méternél nagyobbat lövök. Most, 2023-ra lettem kész a felkészüléssel úgy, hogy nyugodt szívvel kiállhassak kategóriájában a világ legnagyobb lőtt távja, a világ legjobb íjászai, a világ legjobb íjkészítői és a világ legjobb nyílvesszőkészítőinek eredményei ellen. Türelmesen vártam arra, hogy olyan szinten legyek felkészülve, ahogyan azt a magyar zászló büszkesége megköveteli. A csatát mindig meg kell nyerni, de ezt csak hittel, felkészültséggel lehet”

 – jelentette ki az íjász a verseny előtt. 915 méteres lövéssel kezdte a versenyt egy sérüléssel. Mint mondta, egykor az életét adta volna egy ilyen lövésért, most ez azonban kevésnek bizonyult. A verseny második fordulójában 930,49 métert lőtt, élete hivatalosan rögzített legnagyobb lövése volt ez, de a 960 métert még nem érte el. Mint mondta, a harmadik lövéshez elő kellett vennie a világ legjobb nyílvesszőjét, amelynek neve: Farkasszív. Ez a nyílvessző 963, 38 méterre szállt, három méter 19 cm hosszal túlszárnyalva a régi rekordot, az angol világrekorder íjász angliai lövését. Mint írta, nagyon nehéz volt ilyen lélektani nyomás alatt, amit a korábbi angol íjász 960 méteres lövése okozott, higgadtnak maradni. Érzésre 55 fok volt a levegő hőmérséklete a rezdületlen, szellő nélküli sivatagban. Azt hitte, két nap elég lesz megtanítani erre a klímára a nyílvesszőit. Sokat dilemmázott a toll anyagával kapcsolatosan is.

Korábban írtuk

Végül sikerült a kilövési szöget helyesen megválasztania és összekapcsolni a nyílvessző mozgástulajdonságaival. 12 órán keresztül csak tollazta, hogy a világ legjobb tollválasztással születhessenek meg Farkasszív és társai.

A nevadai Smith Creekben megtörtént a 963, 38 méteres világrekordlövése. Majd Utahban, egy másik sivatagban folytatta a versenyt, ahol egy újabb világrekord túllövést tűzött ki célul 50 font erősségű történelmi íjjal. Tegnap rajtvonalhoz állt és sikerült emberfeletti vállalása: 1007,41 méter távolságra lőtt íjával – foglalta össze a Magyar Nemzet.

„1007,41m távolságot sikerült kézi íjjal lőni a magyar zászló becsületéért, Utahban! Továbbá 2 világrekordot! Hagyományaink őrzése mindannyiunknak kötelessége, én azt gondolom! Ezt lehet a szívünkben hordozva, vagy akár egy kilőtt nyílvesszővel is. Nagyon szépen köszönöm, hogy magyarnak születtem! Annak a nemzetnek unokájaként, akinek zászlajáért harcoltak egykor a Hunyadiak, Zrínyiek, Rákócziak, és vezetésükkel a neves és névtelen hőseink!! Nagyon szépen köszönöm mindenkinek, aki segített, írásaitokban vágyaitokkal, vagy akár egy boldog mosollyal is!” – írta a Facebookon.