Hirdetés

Az utóbbi években Magyarország egyre több világszintű sportesemény házigazdája. Szinte nem létezik olyan sportág, amelyben ne rendeztünk volna az egész világ érdeklődésére számot tartó versenyt. Most a tenisz szerelmesei örülhetnek, ugyanis az újjászervezett Fed-kupa 12 csapatos döntőjét Budapesten rendezik, és további örömhír, hogy 2022-ig egészen biztosan a magyar főváros lesz a világesemény házigazdája. Ez óriási lökést adhat a magyar tenisznek, hiszen a magyar női teniszválogatott három egymást követő évben lesz résztvevője a világ legjobb női teniszezőit felvonultató versenynek. 

Az új lebonyolítás szerinti döntőt április 14–19-e között rendezik salak borításon, a Papp László Budapest Sportarénában. A női tenisz csapat-világbajnokságán 12 ország válogatottja vesz részt. A tavalyi két döntős – francia és ausztrál – válogatott mellett indulnak a szabadkártyás csehek, a magyar válogatott a rendező jogán léphet pályára. A fennmaradó nyolc csapat (Amerikai Egyesült Államok, Oroszország, Fehéroroszország, Németország, Spanyolország, Svájc, Belgium, Szlovákia) a február 7–8-i selejtezőn vívta ki az indulás jogát.

A csoportok ünnepélyes sorsolását február 12-én tartották a Szépművészeti Mú­­zeumban, ahol a verseny nemzetközi nagykövete, Billie Jean King is jelen volt. A 39-szeres Grand Slam-győztes amerikai teniszlegendát elmondása szerint lenyűgözte a sorsolás helyszíne, és megjegyezte, Budapest biztosan jó házigazdája lesz a csapatviadalnak. David Haggerty, a Nemzetközi Tenisz Szövetség (ITF) elnöke is azt emelte ki, hogy Budapest ideális helyszíne a versenynek. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár elmondta, a szervezők mindent megtesznek azért, hogy a lehető legjobb körülményeket teremtsék meg a versenyzőknek és a nézőknek. Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár megköszönte a bizalmat a nemzetközi szövetségnek, és kifejtette, Budapest – többek között a Fed-kupa révén – igazi globális sportfőváros lett.

A rendezvényen a magyar junior női csapat tagjainak segítségével sorsolták ki a csoportokat. Magyarország az A csoportba került, ahol a címvédő franciákkal, valamint a négyszeres Fed-kupa-győztes oroszokkal kell megküzdenie. A B csoportba Ausztrália, Fehéroroszország, Belgium, a C csoportba az Egyesült Államok, Spanyolország és Szlovákia, a D csoportba Csehország, Németország és Svájc került. Az elődöntőbe csak a csoportgyőztesek jutnak tovább, annak nyertesei alkotják a döntő két csapatát. Ha a magyar csapatnak sikerülne a továbbjutás, akkor a C csoport győztesével kell játszania a döntőért. A csapatok párviadalait két egyéni és egy páros mérkőzés alkotja. A torna összdíjazása 18 millió dollár, amelyből 12 millió a játékosoké, 6 millió pedig a szövetségeké. 

Tíz nappal a torna előtt kell leadni a csa­patnévsort, Babos Tímea, Jani Réka, Gálfi Dalma, Bondár Anna, Udvardy Panna és Stollár Fanny is esélyes arra, hogy Juhász Gábor, a magyar Fed-kupa-válogatott szö­vetségi kapitánya döntése alapján kép­­­viselje Magyarországot. A kapitány hang­súlyozta, a világ legjobbjaival, ha­zai kö­zön­ség előtt ját­szani öröm és meg­tisz­tel­tetés lesz minden magyar játékos számára. Hozzátette, a vi­lágeseményből nemcsak a magyar tenisz, de az ország is profitálhat. Nem túlzás azt állítani, hogy egy héten át a teniszvilág Magyarországra figyel, hiszen a világranglistát vezető Ashleigh Barty mellett olyan egykori világ­elsők érkezhetnek Magyarországra, mint az amerikai Serena Williams és a cseh Karolina Pliškova, továbbá olyan Grand-Slam-győztesek, mint a cseh Petra Kvitová, a spanyol Garbine Muguruza, vagy az idei Australian Open győztese, az amerikai Sofia Kenin.