Fotó: shutterstock, illusztráció. Készítette: Andrey Burmakin
Hirdetés

Az idén 120 esztendős klub a Magyar Olimpiai Bizottság Mező Ferenc Sportbizottságával közösen 2015-ben fordult először felhívással minden magyar sportegyesülethez és sportalapítványhoz.

„Azt javasoltuk, hogy minden év július utolsó napján a hazai sportszervezetek mérjék fel, hogy miben és mivel segíthetik egykori élversenyzőik sorsát. Az FTC ezúton kezdeményezi most egy olyan nemzeti munkacsoport felállítását, melyben a hazai sportirányítási szervek, a sportegyesületek és sportágak, felsőoktatási intézmények, pénzintézetek, szakmai együttműködő partnerek és egyéb érintett szervezetek bevonásával a 2019-es év végéig megfogalmazhatjuk rendszerszintű, tartós megoldási javaslatainkat, cselekvési tervünket a hazai sportirányítás felé” – áll a klubnak az MTI-hez eljuttatott nyílt levelében.

Az FTC szerint a hivatásos sportolók nagy része „burokban” él aktív évei alatt, és az élsportolók „jelentős része képtelen megbirkózni azzal a lelki teherrel, hogy a csúcson töltött éveik végesek, és visszavonulásuk után sokkal kisebb figyelem övezi őket”. Ezért számos korábbi élsportoló küzd depresszióval, pánikrohamokkal, szenvedélybetegségekkel, keveredik bűnügybe, válik el, hal meg idő előtt. Ezek a rossz példák pedig elriaszthatják a szülőket attól, hogy élsportolónak szánják gyerekeiket.

„A Ferencvárosi Torna Club, közösen az olasz Lazio Basket, a portugál Sporting, a horvát HASK Mladost és a finn Tampere Pyrinto sportegyesületekkel egy, az Európai Unió Erasmus+ Sport Programjának támogatásával megvalósuló közös projektben való részvételre, közreműködésre szólítja fel a projektben résztvevő országok sportirányításának alakítóit.” – olvasható a nyílt levélben.

A FTC a Gondoskodás Európai Napja projekt keretein belül ez év július 31-et követően bemutatja egy-egy olyan korábbi élsportoló inspiráló történetét, aki nemcsak sportolóként, de a civil életben is bizonyította rátermettségét.

„Az Európai Unió Erasmus+ Sport Programjának társfinanszírozásával megvalósuló nemzetközi projekt lehetőséget teremt számunkra, hogy kezdeményezésünk mind hazai, mind európai szinten figyelmet kapjon. Legyen mostantól július 31. a Gondoskodás Európai Napja!” – zárul a levél.