Fotó: MTI/AP
Hirdetés

A lipcseiek csapatkapitányuk nélkül álltak fel, Willi Orbán még október végén, a Wolfsburg elleni Német Kupa-mérkőzésen szenvedett térdsérülést. Műteni kellett, ebben a naptári évben már nem léphet pályára.

Másik honfitársunkra szerda este suhintott le Damoklész kardja: nem elég, hogy Carlos Vinícius – Lukas Klostermann elcsúszását kihasználva – a félpályától a kapuig gyalogolt és precízen a sarokba gurított, azzal a mozdulattal úgy fejbe térdelte Gulácsi Pétert, hogy az nem tudta folytatni a játékot. A magyar kapus a lefújás után nem haladt át az interjúkészítésre kijelölt vegyes zónán, ám csapattársa, az osztrák Konrad Laimer a demokrata.hu kérdésére megnyugtatóan válaszolt: ránézésre nem komoly a baj.

A hivatalos sajtótájékoztatón Julian Nagelsmann vezetőedző elmondta, Gulácsinak nem volt emlékezetkiesése, nincs rajta külsérelmi nyom, mi több, mosolyt is felfedezni vélt az arcán, mivel azonban a fejsérülésekkel óvatosnak kell lenni, a biztonság kedvéért alaposan kivizsgálják.

Az eseménysor előtt is már a portugáloknál volt az előny, Pizzi vette be a „bikák” kapuját, akik hiába futballoztak mezőnyfölényben, a helyzeteiket sorra elrontották. Sőt, kis híján az a szégyen is megesett velük, hogy Raúl de Tomás a félpályáról a kapuba emeljen. A lipcsei cserekapusnak, Yvon Mvogónak hatalmasat kellett nyújtózkodnia, hogy szögletre piszkálja a labdát.

A Leipziget Emil Forsberg hozta vissza a meccsbe a rendes játékidő utolsó percében, a jogosan megítélt büntetőt hidegvérrel értékesítette. Hat perce ment a hosszabbítás, amikor szintén a svéd támadó valóságos hangrobbanást idézett elő a Red Bull Arenában: Timo Werner beadása után mesterien csúsztatott a hálóba. Dübörgött is a hangfalakból James Browntól az I Feel Good.

A pontszerzésnek köszönhetően a lipcseiek már biztosan bejutottak a nyolcaddöntőbe, a hatodik körben Lyonban csupán az lesz a tét, hogy az első vagy második helyen lépnek-e tovább.

A mostani siker annak fényében különösen nagy fegyvertény, hogy a BL-ben eddig legfeljebb a csoportkörig jutottak: a 2017-18-as idényben a Monacót ugyan megelőzték, a Besiktas és a Porto ellenben túl nagy falatnak bizonyult.

A Leipzig ráadásul a Bundesligában is brillírozik, csupán egy pont a lemaradása az éllovas Mönchengladbach mögött, a rekordbajnok Bayern Münchent jobb gólkülönbségével előzi.

BAJNOKOK LIGÁJA, G-CSOPORT: RB Leipzig-Benfica 2-2 (Forsberg 90., 90+6. – az elsőt 11-esből, ill. Pizzi 20., Vinícius 59.)

A csoport állása:
1. RB Leipzig 10 pont (továbbjutott)
2. Zenit Szentpétervár 7 pont
3. Olympique Lyon 7 pont
4. Benfica 4 pont