Fotó: MTI/AP/Charlie Riedel

Két héttel ezelőtt érkezett meg Tokióba az olimpiai láng. Japán minden erejével igyekszik minimálisra csökkenteni a koronavírussal való megfertőződés kockázatát, ezért a hagyományoktól eltérően ezúttal nézők nélküli, zártkörű ceremónián köszöntötték a játékok szimbólumát. Az elővigyázatosságra igen nagy szükség van most, a szigetországban ugyanis gyorsan terjed az indiai eredetű delta variáns, napról napra nő az esetek száma, a kormány július 12-től augusztus 22-ig, vagyis negyven napra rendkívüli állapotot hirdetett a fővárosban.

Hirdetés

Japánban eddig 815 ezer megbetegedést és 15 ezer halottat regisztráltak, mióta kitört a koronajárvány. A 126 milliós országban elég lassan indult be az oltási program, és még csak a lakosság negyede került sorra, sokan mindössze egyszer. Az olimpia szervezői – figyelembe véve a kialakult helyzetet – a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal történő egyeztetés után úgy határoztak, nemcsak külföldi, de hazai nézők sem lehetnek jelen a versenyeken. Szuzuki Hidenori, az olimpia belépőinek értékesítését vezető tisztviselő a bejelentés után könnyeivel küszködve kért elnézést a szurkolóktól, akiknek természetesen visszafizetik a jegyek árát.

Thomas Bach, a NOB elnöke az esettel összefüggésben leszögezte, senkinek nem kell egyedül éreznie magát versenyzés közben, hiszen a televízió jóvoltából világszerte emberek milliárdjai figyelik majd az eseményeket. A német sportvezető hangsúlyozta, a műsorszolgáltatók az olimpia történetének legátfogóbb közvetítésével készülnek. Persze van, akit ez a bejelentés egyáltalán nem hatott meg: az ausztrál Nick Kyrgios úgy döntött, szurkolók hiányában nem vesz részt az ötkarikás játékok férfitenisztornáján.

Mivel az olimpiára érkező delegációk néhány tagja nemrégiben pozitív vírustesztet produkált, és így több csapattag is karanténba kényszerült, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége kikötötte, a 363 fős hazai küldöttség tagjai csak úgy vehetnek részt a játékokon, ha igazolják védettségüket. A sportvezetők egyetértettek abban, hogy mindenki felelősséggel tartozik a másikért, ezért a résztvevőknek kötelességük megtenni minden tőlük telhetőt, hogy ne hozzák kellemetlen helyzetbe társaikat. A magyar csapatból négy olyan sportoló volt, aki nem esett át a betegségen, és oltást sem kapott az elmúlt hónapok során. A MOB úgy határozott, ők csak akkor utazhatnak, ha megkapják az oltást. Az érintettek közül mindössze a szlalom kajak-kenuban visszaosztott kvótával rendelkező Schmid Julia utasította vissza a vakcinát és mondta le az utazást, a többiek éltek a lehetőséggel és beoltatták magukat.

Korábban írtuk

Fotó: MTI/Kovács Tamás
Az olimpiai falu Tokióban

A több évtizedes hagyományoknak megfelelően az olimpiára készülő sportolók ezúttal is fogadalmat tettek: mindent megtesznek, hogy a világ legnagyobb sportünnepén eredményesen képviseljék hazájukat, Magyarországot. A Nemzeti Táncszínházban rendezett eseményen az úszó Késely Ajna és a sportlövő Péni István mondta fel az eskü szövegét. Az eseményen Kulcsár Krisztián, a MOB elnöke elmondta, az elmúlt harminc évben folyamatosan csökkent az olimpián részt vevő magyar sportolók létszáma, most azonban sikerült visszafordítani a folyamatot. A 173 fős létszám a legnagyobb a 2004-es, athéni játékok óta, a rióinál 13 fővel többen szereztek indulási jogot. Tokióban 23 sportág 28 szakágában lesz magyar induló, köztük olyanokban is, amelyekben még sosem vagy már nagyon rég sikerült kvótát szerezni. Pekingben 10, Londonban 18, Rióban 15 érmet nyertünk, most 13-mal kalkulál a MOB. Kulcsár Krisztián szerint ez nem pesszimista vagy óvatos szám, hanem a realitás. „Ettől el lehet térni és bízom abban, hogy pozitív irányban el is fogunk” – hangsúlyozta a sportvezető.

Thomas Bach korábban mindenkit biztosított, minden úgy lesz, ahogy 2020-ban lett volna, azaz semmit sem törölnek a programból. Mindez azt jelenti, hogy 42 helyszínen, 33 sportágban rekordszámú, összesen 339 érmet osztanak ki. Technikailag már július 21-én elrajtol a program, méghozzá a női softballosok és labdarúgók csoportmeccseivel, míg a nyitóünnepség július 23-án lesz, magyar idő szerint 13 órakor. A nemzeti lobogót a rendezvény történetében először minden ország 1-1 nő és férfi sportolója együtt viheti majd. Magyarországon a választás a két legrutinosabbak versenyzőre, a hetedik olimpiáján induló Mohamed Aida tőrvívóra és az idén ötszörös olimpikon Cseh László úszóra esett.

A koronavírus-járvány következtében bevezetett szigorú előírások miatt a magyar csapat több turnusban indul Tokióba, és hasonló módon érkezik haza. A szabályok szerint a sportolók legfeljebb öt nappal a versenyük előtt érkezhetnek meg a játékokra, és utána legkésőbb két nappal el kell hagyniuk az olimpiai falut. A legnagyobb küldöttség július 16-án indult el, ekkor szálltak repülőre vízilabdázóink, kézilabdázóink, judósaink, tornászunk, kerékpárosunk, ökölvívónk és sportlö­vőink is. A legnépesebb csapat hagyományos módon az úszóké, 34 fővel. Közülük elsőként érkezett a szigetországba Hosszú Katinka, aki szerint a hangulat, a nézők, az ünneplés idén elmarad ugyan, viszont sokkal jobb, hogy lesz olimpia, mint ha nem lenne. A háromszoros olimpiai bajnok négy számban indul a játékokon, ezzel ő a „csúcstartó” a csapatban. Először 400 vegyesen láthatjuk majd július 24-én, szombaton, a döntőt azonban csak vasárnap rendezik, magyar idő szerint vasárnap hajnalban.


Újabb izgalmak egy hónap múlva

Alig öt hét múlva, augusztus 24-én elrajtol a tokiói paralimpia. A magyar csapat jelenlegi létszámáról, a várható eredményekről és a Covid által a sportolók és sportvezetők elé görgetett akadályokról Szabó Lászlóval, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökével beszélgettünk.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

– Hány kvótája van a magyar paralimpiai csapatnak?

– Miután nemrég szereztünk egyet erőemelésben, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság pedig elfogadta a Gurisatti Gyula parasportlövő kvótájáért beadott szabadkártya-kérelmet, kaptunk két újabbat, vagyis 40 versenyzőnk szerzett indulási jogot. Közülük 39 parasportoló. A 40. biztos induló a látássérült Ocelka Róbert tandemkerékpáros guide-ja, Nagy Gergely.

– Mikor zárul a kvalifikációs időszak?

– Július végéig van mód kvótaszerzésre. Nyújtottunk be szabadkártya-igénylést erőemelésben, evezésben, kerekesszékes teniszben és tekvondóban is. Ezek még elbírálásra várnak, úgyhogy reménykedünk, hogy bővül a tokiói repjegyek száma.

– A meglévő kvóták mely sportágak között oszlanak meg?

– Vívás, úszás, asztalitenisz, kajak-kenu, atlétika, triatlon, sportlövészet és íjászat. Utóbbira különösen büszkék vagyunk, utoljára ugyanis 29 év évvel ezelőtt képviselték hazánkat ebben a sportágban a játékokon. Most Gáspár Tamás személyében ismét lesz magyar versenyző a mezőnyben.

– Mikor utaznak Tokióba?

– 24-én lesz a nyitóünnepség. A csapatiroda tagjai 12-én repülnek ki, a sportolók pedig több turnusban érkeznek attól függően, hogy kinek mikor kezdődik a versenye. Az utolsó kontingens velem együtt 21-én utazik.

– Jártak már korábban a helyszínen?

– Utoljára 2019 őszén voltak a kollégáim Tokióban egy szemináriumon, ahol találkoztak a szervezőkkel. Azóta online konferenciákon tartottuk velük a kapcsolatot, és van egy összekötőnk kint, akivel nap mint nap beszélünk, úgyhogy képben vagyunk, egyáltalán nem tartunk a lebonyolítás nehézségeitől. Minden csapatnak lesz egy úgynevezett Covid-officere. Rajta keresztül kommunikálnak a szervezők a delegációkkal. Az ő dolga, hogy a betartassa a csapattagokkal a vírussal kapcsolatos szigorú előírásokat. A legnagyobb nehézséget az okozza számunkra, hogy a mostani szabályok szerint – amelyek persze még változhatnak augusztusig – a sportolóknak az utolsó versenyszámukat követő 48 órán belül el kell hagyniuk Japánt. Ez elég komoly logisztikai probléma, hiszen nem egyszerű kerekesszékes versenyzőként fölszállni a repülőre. Annak azért elég komoly protokollja van. Órákkal előbb kint kell lenni a repülőtéren, mivel ők szállnak föl először a gépre. Miután kétnaponta sor kerül majd egy-egy ilyen procedúrára, lesznek munkatársaim, akik kis túlzással az egész kintlétüket a repülőtéren vagy az oda-vissza vezető úton töltik majd. Elég nehéz feladat lesz, de megoldjuk.

– Hogyan fogadták a hírt, hogy nem lesznek nézők?

– Nálunk ez még nem dőlt el. Pár órája kaptam egy hivatalos levelet, amiben azt írják, az ötkarikás játékokat követően döntik el, hogy a paralimpia eseményeit követhetik-e élőben a szurkolók. Reménykedünk, hogy nem lesznek üresek a lelátók.

– Mire számíthatunk?

– Húsz körüli éremben, köztük négy-öt aranyban bízunk. Ez a reális cél.