Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Szoboszlai Dominik (b) és a gólszerző Ádám Martin, a magyar válogatott játékosai a Himnuszt éneklik a Magyarország -Észtország felkészülési mérkőzés után a Puskás Arénában 2023. március 23-án.
Hirdetés

A nyitókörben szabadnapos nemzeti együttes egyértelműen győztes rajtban reménykedik az elmúlt évek sikereit és Eb-részvételeit tekintve, de korántsem veheti félvállról a mérkőzést, mert korábban többször – például a legutóbbi vb-selejtezőkön Albánia ellen – meggyűlt a baja, amikor irányítania kellett a játékot. Márpedig a világranglistán 71. Bulgária ellen minden bizonnyal az ellenfél szeretne inkább a biztos védekezésből indított gyors ellentámadásokkal próbálkozni, ami éppen a magyarok legnagyobb erőssége.

Marco Rossi szövetségi kapitánynak az mindenképpen gondot okoz, hogy a válogatottól tavaly visszavonult Szalai Ádám helyén ki legyen a középcsatár, mert a csütörtöki barátságos mérkőzésen az észtek ellen győztes gólt szerző Ádám Martin – elmondása szerint – nincs olyan fizikai állapotban, hogy végigbírjon 90 percet. Éppen ezért könnyen lehet, hogy Sallai Roland személyében „hamis kilencessel” áll fel a nemzeti együttes, így viszont a Freiburg támadójának helyettesét kell megtalálni.

Az olasz szakember a játék olvasásában, a védőktől az előre ívelt átadások semlegesítésében, a középpályásoktól pedig a lepattanó labdák megszerzésében vár javulást.

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
A magyar válogatott játékosai örülnek a győzelemnek a Magyarország – Észtország felkészülési mérkőzés után a Puskás Arénában 2023. március 23-án.

Az első ellenfél a Montenegrótól elszenvedett fájó vereséggel kezdett pénteken, ugyanis a tavaly júliusban kinevezett Mladen Krstajic irányításával először kapott ki. A bolgárok minden bizonnyal nagy elszántsággal küzdenek majd, mert két vereséggel bár nem pecsételődik meg a sorsuk, de mindenképpen hatalmas hátrányba kerülnének. A szerb szakvezetővel amúgy is sokkal agresszívebb futballt játszanak, mint korábban, amikor három éve a magyarok 3-1-re nyertek Szófiában az Eb-pótselejtező elődöntőjében.

A csoport másik találkozóján délszláv rangadót rendeznek, amely az éllovas pozícióról dönt majd, mivel éppen a nyitókörben győztes szerb és montenegrói válogatott csap össze egymással Podgoricában. Előbbi könnyed papírforma sikerrel kezdett a kvintett leggyengébbnek tartott tagja, Litvánia ellen, míg utóbbi éppen Bulgáriából hozta el a három pontot. A második diadal mindkét csapatnak hatalmas önbizalmat adna és nyeregben érezhetné magát, a döntetlennek pedig minden bizonnyal a történetük első világeseményéért hajtó montenegróiak örülnének jobban.

A 2024-es, németországi kontinensviadalra az első kettő utazhat az ötösből. A magyar csapatnak némi biztonságot adhat, hogy a tavalyi remek Nemzetek Ligája-szerepléssel – az élvonalban nyolcadik lett -, szinte biztosan pótselejtezőn javíthatna sikertelen kvalifikáció esetén. Amennyiben a magyarok lecsúsznak az első két pozícióról, csak akkor maradnak le a pótselejtezőről is, ha a Nemzetek Ligájában előttük végző holland, horvát, spanyol, olasz, dán, portugál, belga hetesből legalább négy nem jut ki hagyományos módon az Eb-re, amire minimális az esély. Marco Rossi tanítványainak ugyanakkor egyértelmű célja, hogy ezúttal ne kényszerüljenek „pótvizsgára”, azaz az 1986-os világbajnokság óta először jusson ki a csapat egyenes úton egy nagy tornára. Az előző két alkalommal egyformán pótselejtezőn vívta ki az Eb-részvételt a magyar válogatott.

Eb-selejtező, G csoport, 2. forduló:

hétfő:

MAGYARORSZÁG-Bulgária, Puskás Aréna 20.45

Montenegró-Szerbia, Podgorica 20.45

Korábbi eredmények:

1. forduló (március 24.):

Szerbia-Litvánia 2-0 (1-0)

Bulgária-Montenegró 0-1 (0-0)

A csoport további programja:

3. forduló (június 17.):

Litvánia-Bulgária, Kaunas 15.00

Montenegró-MAGYARORSZÁG, Podgorica 18.00

4. forduló (június 20.):

Bulgária-Szerbia, Razgrad 20.45

MAGYARORSZÁG-Litvánia, Puskás Aréna 20.45

5. forduló (szeptember 7.):

Litvánia-Montenegró, Kaunas 20.45

Szerbia-MAGYARORSZÁG 20.45

6. forduló (szeptember 10.):

Montenegró-Bulgária 18.00

Litvánia-Szerbia, Kaunas 20.45

7. forduló (október 14.):

Bulgária-Litvánia 18.00

MAGYARORSZÁG-Szerbia, Puskás Aréna 20.45

8. forduló (október 17.):

Litvánia-MAGYARORSZÁG, Kaunas 20.45

Szerbia-Montenegró 20.45

9. forduló (november 16.):

Bulgária-MAGYARORSZÁG 20.45

Montenegró-Litvánia 20.45

10. forduló (november 19.):

MAGYARORSZÁG-Montenegró, Puskás Aréna 15.00

Szerbia-Bulgária 15.00

Korábban írtuk