Hét hónappal az őszi budapesti világbajnokság előtt sajtónyilvános edzést tartott Tatán Sike András szövetségi kapitány a magyar birkózó válogatottnak.
 


Fotó: demokrata.hu

Hét hónappal az őszi budapesti világbajnokság előtt sajtónyilvános edzést tartott Tatán Sike András szövetségi kapitány a magyar birkózó válogatottnak. Az októberi sporteseményre való felkészülés részét képező tréning után a sportág emblematikus képviselői aláírták a vébé népszerűsítésére vonatkozó szerződéseket. 

– A kötöttfogású birkózók kéthónapos alapozáson vannak túl, múlt szombaton jöttek vissza egy dániai versenyről és edzőtáborból, hétfőtől pedig már itt, Tatán folytatják a felkészülést az októberi világbajnokságra. Ma a sajtó képviselői egy erő-állóképességi edzésbe csöppentek bele, de a következő hetekben, hónapokban egyre jobban eltolódik majd a munka a birkózás irányába – mondta az eseményen Sike András. Szöul olimpiai bajnoka az esélyeket illetően bizakodó, ám úgy véli, a fiúk százszázalékos felkészüléséig még hosszú, rögös út vezet. 

Az eseményen felszólalt Hegedűs Csaba olimpiai bajnok, a Magyar Birkózó Szövetség (MBSZ) korábbi elnöke is, aki szerint kiváló világbajnokságot szervez majd Magyarország, hiszen hazánknak magas szellemi tőkéje van az ilyenfajta rendezvények lebonyolításával kapcsolatban. 
Németh Szilárd, az MBSZ jelenlegi elnöke hozzátette, a siker érdekében elengedhetetlen a rendezvény népszerűsítése, ezért arra kérték a sportág jeles képviselőit, hogy vigyék el a vébé hírét az ország minden szegletébe. Az érintettek – köztük az Európa-bajnok Lőrincz Viktor – aláírásukkal biztosították a szövetség vezetőjét támogatásukról.
 
Szencz Dóra

Már idén januárban megkezdődött a birkózó világbajnokság kommunikációs kampánya. Iglói-Nagy István, a vébé sajtófőnöke elmondta a demokrata.hu-nak, hogy minden jelentős eseményen és rendezvényen látható lesz a sportesemény installációja, megtervezték a verseny kabalafiguráját is, de hogy mi lesz az, egyelőre titok, a szövetség még vár a nyilvános bemutatásával. Elkészültek a vébét népszerűsítő spotok is, amelyekkel elsősorban a médiában, illetve a közösségi oldalakon találkozhatunk majd.  A sajtófőnök kiemelte, hogy a nyári időszakban, a nagy és népszerű fesztiválokon is igyekeznek népszerűsíteni bajnokságot, augusztus végén pedig minden tekintetben a legmagasabb sebességbe kapcsol a kampány. 
A birkózás lesz az idén az egyetlen olyan olimpiai sportág, amelyben világbajnokságot rendeznek Magyarországon.  Ennek a versenynek méltónak kell lennie ahhoz, hogy jövőre Budapest lesz Európa sportfővárosa. A sportág nagykövetei, a világbajnokságban érintett edzők és versenyzők is népszerűsítik majd a vébét a hazai kis falvaktól kezdve a világ számos nagyvárosáig, mindenhol. Ebből a népszerűsítő munkából nem maradhat ki a magyar birkózás dicsőséges története sem, birkózóink 19 olimpiai-, 29 világbajnoki és 42 Európa-bajnoki aranyérmet szereztek eddig.  
Iglói-Nagy István elmondta, hogy már februárban megkezdődött az októberi sportesemény jegyeinek értékesítése.  A szövetség kedvezményes jegyárakkal igyekszik becsalogatni a gyerekeket a küzdelmekre.
(S.F.)
https://www.youtube.com/watch?v=ScLyzDGsAxM