Fotó: Demokrata/Vogt Gergely
Hirdetés

– Június elején Belgrádban ért véget a klubszezon a Ferencvárossal, egy kis római vakáció után hazai vizekben folytatta, majd az Egyesült Államok „megállója” jön a Világkupa szuperdöntőjével, hogy utána elérjen Japánba. Nyári útitervnek elég mozgalmasnak tűnik, de a legfontosabb állomás, gondolom, Fukuoka lesz.

– Az biztos, hogy nem Róma volt, bár Olaszország más szempontból volt fontos most az életemben. Végre kipihentem magam, szép helyeken jártam és feltöltődtem. Ha az útitervet nézzük, az amerikai túra is fontos, de egyértelműen Japán lesz a nyár kimagasló programja, hiszen ott válthatjuk meg először a jövő évi párizsi repülőjegyet. Minél előbb szeretnénk megszerezni az olimpiai kvótát a következő szezon sűrűsége miatt, de nyilván a többi csapat is hasonlóan gondolkodik. Ha most sikerülne, utána már bátrabban lehet a csapattal is kísérletezni a jövő januári és februári világversenyeken. Ezenkívül magabiztosságot adna a csapatnak az olimpia évében, amit most nagyon fontosnak látok.

– A Világkupa Los Angelesben milyen szempontból lesz fontos?

– Nagyon jó lehetőség arra, hogy sikereket érjünk el, és a szuperdöntőben lejátszott éles mérkőzésekkel is készüljünk a világbajnokságra. Nagyobb súlyt mégsem fektetünk rá, talán sokat mond, hogy kemény edzésekből, alapozásból vágunk neki az amerikai túrának. Inkább egy fontos felkészülési állomásnak nevezném, nem pont akkor kell csúcsformában lennünk. Ugyanakkor mindezek fényében teher nélkül játszhatunk a három nap alatt három mérkőzést.

Korábban írtuk

– Ha az elmúlt hónapok tétmeccseit nézzük klubjával, a Ferencvárossal, talán mondhatjuk, hogy hullámvasúton utaztak. A bajnoki győzelem mellett a nemzetközi kupában, a Bajnokok Ligájában azért maradhatott hiányérzet. Ha a saját formáját nézzük, mit mondana, hol tart, milyen állapotban van?

– A válogatott felkészülésének elején úgy éreztem, nagyon mélyen vagyok, de nem a kérdésben megfogalmazottak miatt. A rossz érzést inkább a tíznapos vakáció miatti kihagyásnak tudom be, nem is emlékszem, mikor pihenhettem ennyit a pályafutásom alatt, de megjegyzem, szükségem volt rá, még úgy is, hogy ebben a sportágban hosszú időnek számít. A kihagyást megéreztem, de nem aggódom, mert Varga Zsolt szövetségi kapitány elég sok edzést tervez a következő hetekre. Bízom benne, ahogy a Világkupa szuperdöntőjében jönnek egymás után a tétmeccsek, én is és a csapat is olyan szinten leszünk, amivel magabiztosan tudunk nekifutni a fukuokai világbajnokságnak.

– Talán már sokan tudják, hogy az edzéseit dobolással egészíti ki. Ha az idei nyarat kéne „lekottázni”, hol pörögne leginkább az a dob?

– A világbajnoki döntőben biztos, ám most mégis azt mondanám, inkább a vb-negyeddöntőben, mert azon a meccsen sok múlik.

– Ha most azt mondom, Párizs, mi az első gondolata?

– A kvóta. Jelenleg csak erre tudok gondolni, de azért ott van az a mögöttes gondolat, hogy azért akarom megszerezni az indulási jogot, hogy kijussak az ötkarikás játékokra, és olimpiai bajnok legyek Párizsban.

A magyar férfivízilabda-válogatott programja

Világkupa nyolcas szuperdöntője, Los Angeles, USA: június 30–július 2. A nyolccsapatos, háromnapos tornán a magyar válogatott a negyeddöntőben Görögországgal mérkőzik meg.

Világbajnokság, Fukuoka, Japán: Július 14–30. A magyar válogatott sorrendben először a házigazda Japánnal, majd Horvátországgal és Argentínával játszik a csoportkörben. A vb-címvédő Spanyolország.