Fotó: demokrata.hu
Hirdetés

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) tavaly megvásárolta a Csepel SC Alapítványt azzal a céllal, hogy az ország egyik legeredményesebb klubjának Béke téri telephelye a kerület tulajdonában születhessen újjá romjaiból. A korábbi szocialista városvezetés alatt teljesen leamortizálódott komplexum hasznosításával kapcsolatban már korábban is szóba került egy esetleges parasportközpont létrehozása, ezt az elhatározást erősítették meg most azzal a márványtáblával, amit a Magyar Parasport Napján lepleztek le a Bajnokok Csarnokában.

A rendezvényen Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke reményét fejezte ki, hogy a tervezett létesítmény a jövőben nemzetközi versenyeknek is otthont adhat majd; ez a hazai sportdiplomácia számára is óriási lépést jelentene. Az egykori sport- és ifjúsági államtitkár köszönetet mondott azért, hogy a kormány a minap soha nem látott mértékben, mintegy 43 százalékkal megemelte a paralimpiai játékokon előkelő helyezést elérő magyar sportolók állami jutalmát.

– 25 millió forintot fog érni egy paralimpiai aranyérem. Ez különleges ösztönző erő a versenyzők számára – fogalmazott a sportvezető.

„Fogyatékosnak lenni nem azt jelenti, vesztesnek lenni” – idézte Németh Szilárd, a KIMBA elnöke a parasportolók jelmondatát, majd hozzátette, őket is ez a gondolat vezérelte, amikor elhatározták, hogy a Csepel SC sportlétesítményeiben mindenféleképpen helyet kell adni a magyar parasportnak is. Az államtitkár örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy egyre többen értenek egyet azzal, hogy a magyar kormány nemzeti ügyként, stratégiai ágazatként tekint a sportra.

Korábban írtuk

Fotó: demokrata.hu

– Azok a parasportolók, akik megfelelő szorgalommal, akarattal, kitartással edzenek, megkapják a lehetőséget arra, hogy teljes életet élhessenek. Szeretnénk mi is hozzájárulni ehhez – fogalmazott a birkózó szövetség elnöke. Hozzátette, ha vannak megfelelő sportlétesítmények, és a sikerekhez elengedhetetlen edzőgárda is rendelkezésre áll, akkor a magyar parasport virágzásnak indulhat.  

Páni Róbert, a magyar férfi csörgőlabda-válogatott szövetségi kapitánya, a rendezvény díszvendége elmondta, örülne, ha sportáguk is állandó otthonra lelne a jövőben felépülő parasportközpontban, hiszen a fővárosban nincs fix bázisuk, az edzéseikhez és versenyeikhez szükséges speciális pálya felállítása és elbontása pedig rengeteg időt emészt fel. 

Az új csepeli csarnok multifunkcionális lesz, vagyis nemcsak a parasportolók használhatják. A tervek szerint még idén sor kerülhet az alapkő letételére.