Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Kiss Balázs remek birkózással megnyerte selejtezőjét, Lőrincz Tamás ugyanakkor első meccsén a nyolcaddöntőben kikapott a kötöttfogású birkózók 98, illetve 66 kilogrammos kategóriájában a riói olimpia keddi versenynapján.A 2009-ben világbajnok Kiss hosszú pályafutása első olimpiáján vehet részt, s a szerencse – ahogy egyik magyar kötöttfogásút sem – nem fogadta kegyeibe a hétfői sorsoláson, ugyanis selejtezőre kényszerült, ráadásul a tavalyi vb-bronzérmes ukrán Dmitrij Timcsenko ellen.
Az idén rengeteg sérüléssel küszködött Kiss nagyon határozottan és elszántan kezdte a meccset, az ukránt 44 másodpercnél figyelmeztették is, majd 1:10 perc után intették, Kiss pedig jelezte, lentről szeretne próbálkozni. Parterből gyönyörűen dolgozott a BVSC tapasztalt harcosa, szépen összefogta riválisát, majd megpörgette, aztán ellenkező irányba is próbálkozott, arról azonban az utolsó pillanatban lefordult Timcsenko, de így is 2-0-ás vezetéssel mehetett pihenni a magyar.
    
Az első menetben Kiss remekül birkózott, ugyanott folytatta a  másodikban, ahol fél perccel korábban abbahagyta. Folyamatosan ment előre, rá jellemző lendülettel darálta Timcsenkót, aki hiába volt hátrányban, védekezni kényszerült, így újabb intésével már 3-0 volt Kiss Balázsnak.
    
A folytatásban sem változott a meccs képe, ennek ellenére Kisst is megintették egy perccel a vége előtt, s leküldték. A lenti küzdelemben – az ilyen szituációkban a korábbi években többször is figyelmetlen – Kiss Balázs kiválóan védekezett, Timcsenko fordított emelési kísérletét a szőnyegen ügyesen forogva hárította, ezzel eldöntötte a meccs sorsát.
    
A nyolcaddöntőben a svéd Carl Eric Schön vár majd rá.
    
A londoni ezüstérmes, háromszoros Európa-bajnok magyar nagyon  nehéz ágat kapott, rögtön elsőre a 2013-as vb-győztes, tavalyi vb-második dél-koreai Rju Han Szu ellen kellett szőnyegre lépnie.
    
A meccs elején az ázsiai birkózó neki esett ellenfelének, nagy iramot diktált, Lőrinczet pedig 1:19-nél már intés után le is küldték parterhelyzetbe. Az addig nagyon aktív dél-koreai lent már nem volt olyan energikus, tulajdonképpen semmit sem tudott kezdeni riválisával, így pont nélkül álltak fel ismét. Ezek után az ázsiai versenyző visszavett az iramból, a harmadik perc elején pedig figyelmeztették is, aztán viszont kilenc másodperccel a szünet előtt a mérkőzésvezető megállította a küzdelmet és szabálytalanságért karikás intést adott Lőrincznek (0-2), aki a bíró szerint többször nyakra támadott.
    
A magyar versenyző széttárt karokkal értetlenkedett, Sike András szövetségi kapitány szintén nem tudta, mi történt, de nagy nehezen belenyugodtak a döntésbe.
    
A szünet után nem sikerült Lőrincznek feltörnie riválisa védekezést, sőt, a szőnyeg szélénél egyszer levitte őt Rju, így már 4-0-ra vezetett. Abban lehetett ekkor már csak bízni, hogy az utolsó két percben meg tudja intetni a dél-koreait Lőrincz, ám a mérkőzésvezető ezt nem tette meg, így a magyar kikapott, s már csak akkor kerülhet vigaszágra, ha legyőzője fináléba jut.

Forrás, fotó: MTI