Pozitív lett a kajakos Kucsera Gábor július közepén elvégzett drogtesztje, tájékoztatta az MTI-t a Magyar Kajak-kenu Szövetség (MKKSZ).Az eddig rendelkezésre álló információk szerint – amint az a szerdai közleményből kiderül – kokaint fogyaszthatott a korábbi világ- és Európa-bajnok, aki ugyan az elmúlt években már nem ért el jelentős nemzetközi eredményt, de a két hét múlva kezdődő milánói olimpiai kvalifikációs vb-n K-1 1000 méteren indult volna.
    
A vétség, amelyet a versenyző sem tagad, és a várható szankciók, minden bizonnyal pályafutásának végét jelentik majd – olvasható a szövetségi tájékoztatásban.
    
A 32 éves Kucsera válogatottbeli kerettagságát azonnali hatállyal megszüntették. Hogy ki állhat rajthoz helyette az év legfontosabb versenyén, az néhány napon belül dőlhet el.
    
Május elején két másik kajakos, Csipes Tamara és Dombvári Bence bukott meg kokainfogyasztás miatt.
    
Az MKKSZ tájékoztatása kitér rá, hogy a tavaszi esetek óta heti rendszerességgel, szúrópróbaszerűen végeztet teszteket a válogatott keretek tagjain. Kucsera Gábor július 18-án, a szolnoki második válogató megnyerését követően adott mintát. A Magyar Antidopping Csoport (MACS) éppen a szövetség megrendelésére levett vizeletmintából mutatta ki, hogy a versenyző drogot fogyaszthatott, és erről értesítette az MKKSZ-t, valamint megkezdte a hivatalos eljárást.
    
„Miután a versenyző elismeri, hogy hibázott, így a válogatott kerettagságát azonnali hatállyal megszüntetjük” – mondta Csabai Edvin, a szövetség szakmai igazgatója. „A Magyar Antidopping Csoport a felülvizsgálati eljárást követően értesíti majd az esetről a WADA-t és a Nemzetközi Kajak-Kenu Szövetséget (ICF), így a vétkes sportoló több éves eltiltásra számíthat. Mélységesen elítéljük, amit a versenyző tett, aki ezzel a sportág becsületébe gázolt.”
    
A magyar szövetség – amint az a közleményből kiderült – az elmúlt hónapokban több millió forintot költött a versenyzők ellenőrzésére. Az MKKSZ elnöke szerint az a cél, hogy a fiatalok tanuljanak a Kucsera Gáboréhoz hasonló negatív példákból is.
    
„Hosszú távon kifizetődik, ha folytatjuk a rendszeres ellenőrzéseket és sportágon belül az intenzív felvilágosító munkát is” – mondta Baráth Etele. „Úgy tudom, hogy mi vagyunk az egyetlen olyan magyar sportági szövetség, amelyik ennyire nyíltan hirdetett harcot a drogok ellen. Idén tavasszal húztunk egy vonalat és zéró toleranciát hirdettünk, ezzel felvállalva azt, hogy adott esetben a saját versenyzőnket fogjuk megbuktatni. Nagyon sajnálom, hogy ez megtörtént, de hangsúlyozom, mi komolyan gondoltuk, hogy rendet akarunk tenni.”
    
Az MKKSZ elnöke hozzátette, a válogatott várható milánói eredményességét a kényszerű csere nem fogja érdemben befolyásolni.

Az eltiltás Kucsera Gábor pályafutásának végét is jelentheti.

MTI/demokrata.hu