Fotó: Tóth Péter
Hirdetés

Fél évszázados sikertörténettel a háta mögött jutott el a kick-box odáig, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság teljes jogú sportágnak fogadta el 2021-ben, és egyike lett azon sportoknak, amelyek bennmaradtak a szűkített listán, a „shortlisten”, vagyis esélyessé váltak bekerülni a 2028-as Los Angeles-i nyári olimpiai játékok programjába. Nem véletlen, hogy az álom Amerikában válhat valóra, hiszen a japán gyökerű sportág a hetvenes években pont az Egyesült Államokból indult el világhódító útjára. Király István, a Magyar Kick-box Szakszövetség alelnöke, valamint a WAKO európai szervezetének elnöke a Demokratának elmondta, az elmúlt években, évtizedekben mindent megtettek azért, hogy olimpiai sportág legyenek. A kick-boxot 134 országban legalább hárommillióan űzik, és ez a szám folyamatosan növekszik.

– Mindent megtettünk, hogy a népszerűségünk elérje a maximumot. Úgy gondolom, a következő négy évben el fogjuk érni az ötmilliós létszámot az igazolt versenyzők tekintetében. Egy fiatal sportágtól nem várható el, hogy egyből olimpiai programba kerüljön. A hetvenes években még annak számítottunk, de ötven év kemény munkával a hátunk mögött elértük, hogy elismerjenek minket. Ehhez hozzájárult a növekvő létszámunk, az erős tömegbázis, a nemzetközi sportdiplomáciai lobbierőnk, az eredményesség és a fiatalokat nagy számban megmozgató közösségimédia-jelenlét is.

Király István elárulta, a legutóbbi TikTok-videó már elérte a nyolcmilliós nézettséget is. Az olimpiai programba kerülésre esélyes sportágakról a NOB által indított online szavazáson a kick-box harminc százalékot vert a többiekre. Annak a fontos követelménynek is eleget tesznek, hogy a nemek aránya is egyen­lően oszoljon meg a sportágban.

Fotó: Tóth Péter

– Az első sportágak között voltunk, ahol először definiáltuk azt, hogy a versenyzők 43 százaléka nő, azóta javul az arány. Nálunk nincsen nemkérdés, teljesen elfogadott a hölgyek jelenléte, ráadásul olyan küzdősportág vagyunk, ahol szinte teljes védőfelszereléssel látjuk el a sportolóinkat, minden testrészt védünk, tehát a nők számára sem durva sport.

Több tradicionális sportág helyzete is bizonytalanná vált az olimpiai programban. Az öttusa és a súlyemelés mellett az ökölvívást is többször említették a kiesőzónában, így elképzelhető, hogy a kick-box kerülhet a boksz helyére, de Király István azt mondja, csak magukra koncentrálnak, és nem az esetleges kiesőkkel foglalkoznak.

– Nem gondolom, hogy csak akkor volna esélyünk, ha valamelyik sportág kikerül. Arra tudok fókuszálni, hogy a saját sikerünket, saját pályafutásunkat készítsük elő és a legmagasabb szintre hozzuk. Az ökölvívást ráadásul az olimpiák történetének egyik alapkövének tartom. Mindig a fair playt tartjuk szem előtt, azt vallom: győzzünk tisztán minden területen, és csak a saját magunk érdemei miatt kerüljünk fel az ötkarikás játékok programjába – mondja a kontinentális szövetség vezetője.

Az olimpia felé vezető út fontos állomása, hogy a sportág először vehet részt az olimpiai család egyik rendezvényén. A kick-box most debütál az Európai Olimpiai Bizottsághoz tartozó, lengyelországi Európa-játékokon.

– Most először az egységes olimpiai csapat tagjaként tud utazni a kick-box, úgy érezzük, mintha megváltottuk volna a belépőnket az olimpiai családba – jelentette ki a hazai szövetség elnöke.

Galambos Péter, a Magyar Kick-box Szakszövetség elnökefelemelő pillanatnak nevezte, hogy a sportág ötvenéves történetében fontos mérföldkőhöz érkezett. Magyarországot kilenc versenyző képviseli, közülük hat világbajnok. Nem véletlenül mondta az elnök is, hogy egy fanatikus és elszánt csapat mutatkozik be az Európa-játékokon.

A magyar kick-box a világ élmezőnyébe tartozik, Kondár Anna tíz világbajnoki címével világrekorder. A sportág klasszisa még súlycsoportot is váltott azért, hogy része legyen a történelmi bemutatkozásnak. A tízszeres világbajnokot tavaly még sípcsonttörés és keresztszalag-szakadás is hátráltatta, mégis kiharcolta a részvételt az Európa-játékokra. Már a fogadalmat is letette az olimpiai csapat tagjaival.

Fotó: Kovács Zsófia
Kondár Anna

– Soha nem volt részem ilyen eseményben a pályafutásom alatt, hatalmas dolog nekünk, hogy a Team Hungary tagjai lehetünk, közösen mondtuk el a fogadalmunkat, és a magyar csapat forma­ruháját is magamra ölthetem. Szerencsére idén már teljes erővel tudtam készülni, a súlycsoportváltás sem okozott problémát, nem volt drasztikus fogyásom, három-négy kilótól kellett megszabadulnom, ami azért tudatos táplálkozással, odafigyeléssel megoldható. Bármely világversenyen az első meccs mindig nehéz, függetlenül az ellenféltől, hiszen érezni kell a körülményeket, a tatamit. Az Euró­pa-játékokon egy pillanatra sem szabad kihagyni, hiszen az első meccs sorsdöntő, százszázalékos fókusszal kell odamenni, mert az elején elúszhat minden. Sorsolástól függetlenül az összes ellenfelünkre készülünk, mert nem tudhatom, ki kit fog megverni, ki jut tovább és kivel kell majd küzdenem.

Galambos Péter a kilenc utazótól hét érmet remél az Európa-játékokon, és a legmerészebb álmaiban két-három döntős szereplés is megvalósulhat. A sportág hazai világklasszisa, Kondár Anna a Demokratának elárulta, az idei lesz az utolsó éve profipályafutásában, amit szeretne emlékezetesen lezárni.

– Évek óta úgy készülök, hogy ez lesz az utolsó verseny, de mindig jön egy újabb lehetőség és kihívás, mint most az Európa-játékok, ami számomra korábban mindig elérhetetlen, hiszen nem volt olyan státusban a kick-box. A sérüléseim után azért vállaltam tavaly az Európa-bajnokságot, hogy kvalifikáljam magam életem első Európa-játékok-indulására. Idén három fő versenyen indulok, az Európa-játékok mellett a World Combat Gamesen, majd az év végén a világbajnokságon, utána fejezem be a pályafutásomat.

Kondár Anna úgy véli, elhivatottsága és maximalizmusa nélkül nem érte volna el kiemelkedő eredményeit. Pályafutása utolsó évét ebben a szellemben viszi végig, de ahogy mondja, nem lesz egyszerű lezárni a karrierjét.

– Nem olimpiai sportág vagyunk, az élsport mellett napi nyolc órában dolgozunk, tanulunk, ezt nagyon nehéz összehangolni az edzésekkel, a versenyhétvégékkel. Nem gondolom, hogy mennyiségben és minőségben nekünk kevesebbet kéne beletennünk, hogy a világszintű eredményeinket elérjük, ezért azt mondom, maximális elhivatottság szükséges. Alapvetően küzdő típus vagyok, de ami fontosabb, az élet minden területén maximalista vagyok, és ez vitt mindig előre. Remélem, ez az év gyönyörű lezárása lesz a pályafutásomnak. Érzelmileg nehéz elengedni a kick-boxot, hiszen most jutottunk el a sportágunk történetének fontos mérföldkövéhez, de át kell adni a teret a fiataloknak, most már jöjjenek ők, kitapostuk nekik az utat, amit lehetett, most már az övék a főszerep.

Korábban írtuk

Az olimpiai programba kerülésről várhatóan októberben születik döntés, Király István azt mondja, ha most nem sikerül bekerülni a játékokra, akkor sem adják fel.

– Az biztos, hogy egyszer olimpiai sportág leszünk, a kick-box soha nem fogja feladni, és ha kell, eget-földet megmozgatunk.

A sportág tehát első lépésben az Euró­pa-játékokon bizonyíthat. A kick-box június 30. és július 2. között mutatkozik be az olimpiai család teljes jogú tagjaként.