Keszthelyi Ritát, az UVSE 25 éves balszélsőjét és Nagy Viktort, a Szolnoki VSC 32 éves kapusát választották a szurkolók a 2016/17-es szezon legjobb vízilabdázójának egy internetes közönségszavazáson.

A szerdai sajtóbeszélgetésen elhangzott, hogy a Magyar Vízilabda Szövetség (MVLSZ) fő támogatója, a Szerencsejáték Zrt. a május végén-június elején tartott online voksolással kívánta felhívni a figyelmet a vízilabdára és a közelgő világbajnokságra.

A tavaly a női válogatottal Európa-bajnokságságot nyert Keszthelyi Rita kifejtette, fontosnak tartja a közönség szerepét, és nagyon várja már a vb-t, amelyen reményei szerint hasonlóan fantasztikus lesz hangulat, mint a 2014-es Európa-bajnokságon. Hozzátette, örül, hogy a jövő heti miskolctapolcai Vodafone Kupán a mezőny legerősebbjének számító, olimpiai és világbajnok amerikaiak, valamint a kicsit meggyengült, de hasonló játékstílust képviselő ausztrálok ellen játszhatnak, azonban Új-Zéland „teljesen homály” a számára. 

Victor Nagy Highlights from Championship game of the 2017 LEN …

Victor Nagy playing for Szolnoki VSK had a tremendous game to secure the 2017 LEN Champions League Championship against Jug Dubrovnik. These are all his saves and steals from the game.

Gepostet von The Water Polo Goalie am Sonntag, 25. Juni 2017

A 2013-ban Barcelonában világbajnoki címet szerzett Nagy Viktor arról beszélt, hogy a vb-n a magyar férfi válogatott számára elsődlegesen a csoportgyőzelem, majd a négy közé jutás a cél. Hozzáfűzte, sokat jelent a számukra, hogy a vb előtt ki tudják próbálni a Hajós Alfréd Uszoda medencéjét.  

Bíró Attila, a női válogatott szövetségi kapitánya elmondta, a felkészülés hetedik hetében járnak, s a közelmúltban két emberpróbáló hetet töltöttek el Kínában, ahol a világliga szuperdöntős összecsapásival együtt összesen tizenkét mérkőzést játszottak.

„Jól helytálltak a lányok, bár az eredmény lehetett volna jobb is” – értékelte a világligában elért negyedik helyet, majd azzal folytatta, hogy a vb-ig hátra lévő időben a hibák kijavítása a cél. Erre elmondása szerint jó lehetőséget nyújt majd az amerikaiakkal Egerbe szervezett közös edzőtáborozás is. Kiemelte, Szilágyi Dorottya és Gurisatti Gréta révén két új játékos került be a keretbe, s a két fiatallal szerinte lefordulásban és támadásban is gyorsabbá válik majd a magyar válogatott, s már csak az a feladat, hogy a védekezésben is beépítse őket a csapatba.

„A Japán és a Franciaország elleni találkozó után a július 20-i Hollandia elleni csoportrangadóval kezdődik számunkra igazán a világbajnokság, célunk, hogy nyerjük meg a csoportot, mert akkor egy leheletnyivel könnyebb utunk lesz az elődöntő felé” – fogalmazott Bíró Attila.

Kollégája, a férfi válogatottat irányító Märcz Tamás jelezte, pontosan ott tartanak a felkészülésben, ahol szerettek volna. Úgy ítélte meg, hogy jó edzőpartnerre találtak Madridban, és a múlt heti görögországi torna is jól szolgálta a felkészülésüket, mert rövid idő alatt négy mérkőzést is játszottak. A közeljövőt illetően elárulta, hogy a jövő héten Kecskeméten a szerbekkel fognak edzőtáborozni és három kétkapus mérkőzést játszani, mert mindenképpen szeretné erős ellenféllel szemben is felmérni a csapat erejét. Végül azt mondta, hogy a vb-keretet ezt követően, a jövő héten fogja kihirdetni. 

Kemény Dénes, a szövetség elnöke úgy látja, mindkét válogatott számára nagyon fontos lesz az első vb-mérkőzés, majd ha az elődöntőbe jutás sikerül, akkor „már 110 százalékot kell nyújtani” a továbblépéshez.

A magyarországi vizes világbajnokság vízilabdatornája július 16-án rajtol, a női döntőt július 28-án, a férfit pedig egy nappal később rendezik.

MTI