Az Arsenal középpályása a „rasszizmus és tiszteletlenség” miatt többé nem lép pályára a német válogatottban.

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

Fotó: ShutterStock.com (illusztráció)

A 29 éves futballistát sokan kritizálták azután, hogy májusban egy londoni esemény során együtt fényképezkedett Recep Tayyip Erdogan török elnökkel. Özil azt állítja, ezután rengeteg fenyegetést kapott, és sokan őt okolták a német válogatott kiábrándító világbajnoki szerepléséért is.

„Német vagyok, ha győzünk, de bevándorló, ha veszítünk” – nyilatkozta. 

A német válogatott vezetői még nem reagáltak a bejelentésre, Angela Merkel kancellár azonban szóvivőjén keresztül hétfőn azt mondta, tiszteletben tartja Özil döntését.

A harmadik generációs török-német focistának fontos szerepe volt a német válogatott 2014-es világbajnoki győzelmében. A csapat azonban nem jutott túl a csoportkörökön az oroszországi vb-n, bár az egyik legesélyesebb együttesnek számítottak.

Özil egy hosszú, a közösségi médiában megjelent nyilatkozatban most azt állítja, nem érzi, hogy befogadná őt a német társadalom annak ellenére, hogy adót fizet, alapítványokat támogat és világbajnokságot nyert.

„Fájó szívvel és hosszú megfontolás után, a közelmúltban történtek miatt, amíg ilyen rasszizmust és tiszteletlenséget érzek, nem leszek nemzetközi szinten a német válogatott tagja” – írja. – „Különös büszkeséggel és izgalommal vettem magamra korábban a német mezt, ez azonban már nincs így. Nemkívánatosnak érzem magam, és azt gondolom, elfelejtették, amit 2009-es nemzetközi bemutatkozásom óta elértem”.