Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek
Julian Nagelsmann, a német labdarúgó-válogatott új szövetségi kapitánya egy frankfurti sajtóértekezleten 2023. szeptember 22-én.
Hirdetés

A 74 éves szakember – aki 1996-tól 2018-ig az Arsenal vezetőedzője volt – egy szerdán közölt interjúban úgy fogalmazott, hogy a magyarokkal, valamint a skótokkal és a svájciakkal azonos csoportban szereplő németek számára sokat jelenthet majd a hazai pálya.

„Fontos lesz, hogy megnyerjék az első mérkőzésüket, mert azzal nőhet az önbizalmuk, miközben lassan de biztosan kiépítik az országban a futball-lázat” – mondta.

A Nationalelf az A csoportban június 14-én játssza a nyitómeccset Skócia ellen, majd Marco Rossi szövetségi kapitány tanítványaival csap össze június 19-én, június 23-án pedig Svájccal mérkőzik. A német válogatott a 2021-ben – részben Budapesten – rendezett legutóbbi Eb-n a nyolcaddöntőben, az utolsó két világbajnokságon pedig a csoportkörben esett ki, de Wenger szerint nem szabad az utóbbi néhány év kevésbé eredményes időszaka alapján megítélni a csapatot.

„Lehet, hogy még jól is jön nekik, hogy most nincs olyan nagy eufória körülöttük, nem várnak tőlük sokat, így a válogatott csak pozitív meglepetést képes okozni” – vélekedett a francia szakember.

Korábban írtuk

Wenger azt mondta, 2018-ban világbajnok, 2022-ben pedig vb-ezüstérmes honfitársai mellett Anglia és Portugália tűnik jelenleg a legesélyesebbnek az Európa-bajnoki címre.

„Olyan érzése van az embernek, hogy a francia válogatottal semmi rossz nem történhet, mert a játékosai annyira könnyedén és önbizalommal telve futballoznak. De az angolok érettebbnek tűnnek, mint valaha, ráadásul Gareth Southgate szövetségi kapitány hosszú évek óta irányítja a csapatot, ezért nehéz lesz őket legyőzni. Portugália pedig nagyon tehetséges játékosokból áll, és rendelkezik a szükséges tapasztalattal is” – fejtette ki Wenger.

A magyar válogatott – amely veretlenül, csoportelsőként jutott ki az Eb-re – a svájciak ellen kezd június 15-én Kölnben, majd a németekkel és a skótokkal Stuttgartban találkozik.