Fotó: Wikimedia Commons, szerk.
Hirdetés

Nagy vihart kavaró interjút adott a Magyar Nemzetnek Petry Zsolt. Az utóbbi időben a Dárdai Pált is foglalkoztató, német Hertha BSC kapusedzőjeként dolgozó egykori válogatott hálóőr véleményét ugyanis megkérdezték azzal kapcsolatban, hogy a nemzeti csapat jelenlegi kapusa, a Lipcsében védő Gulácsi Péter is részt vett a „család az család” kampányban. Petry pedig nem kertelt.

„Az egyik legkomolyabb problémának azt tartom, hogy jelentősen csökkent a véleménynyilvánítás színvonala. Mi, a nemzeti oldal képviselői elvárjuk a másik oldaltól, hogy meghallgassa a mi álláspontunkat.

Gulácsi Péternek a szivárványcsaládokról alkotott liberális véleményével a magyar társadalom többsége nem ért egyet. Ezért sokan elkezdték őt kritizálni, pedig a véleménynyilvánítás morálisan nem támadható. Péter ugyanis nem tett mást, mint kiállt az elvei mellett.

Elvi alapon nem lehet és nem is szabad őt elítélni csak azért, mert elmondta a véleményét. Más kérdés, hogy egyetértenek-e az emberek az ő álláspontjával vagy sem”

– fogalmazott Petry Zsolt, majd így folytatta: „Én sportolóként az ő helyében a futballra koncentrálnék, és nem fogalmaznék meg semmilyen álláspontot közéleti, társadalompolitikai kérdésekben. Elvégezném azt a munkát, amit a klubom és a magyar válogatott elvár tőlem.

A közvéleményt megosztja a társadalmi kérdésekben kinyilvánított vélemény. A sportolókat, adott esetben Gulácsi Pétert azért szeretik az emberek, mert bravúrral véd, vagy megfog egy tizenegyest, és magyar címerrel a szíve fölött szenzációs teljesítményt nyújt a kapuban. Teljesen felesleges ellenségeket szerezni egy-egy politikai megnyilvánulással, főleg nem egy Európa-klasszis kapusnak. Hogy mégis mi késztethette Pétert arra, hogy kiálljon a homoszexuális, transzvesztita és egyéb nemi identitású emberek mellett, nem tudom.

Én biztos, hogy nem kavartam volna fel az indulatokat az ő helyében” – tette hozzá, sőt újságírói kérdésre válaszolva azt sem titkolta, a konzervatív oldallal szimpatizál.

„Nem is értem, hogy Európa hogyan képes morálisan ilyen mélyre süllyedni, mint ahol most van. A bevándorlás-politika nálam az erkölcsi leépülés megnyilvánulása” – fogalmazott. „Olyan nemzeti értékek mentén folytassuk az életünket Európában, amelyeket hosszú évek alatt megtanultunk.

Európa keresztény földrész, én nem szívesen nézem végig azt az erkölcsi leépülést, ami végigsöpör a kontinensen”

– mondta a Magyar Nemzetnek Petry Zsolt, aki szerint a liberálisok felnagyítják az ellenvéleményeket, és ha valaki nem tartja jónak a migrációt, „mert rettentő sok bűnöző lepte el Európát”, akkor máris rasszistának bélyegzik.

A beszélgetésnek nagy visszhangja lett Németországban. A magyar szakember kijelentéseit ugyanis német lapok is szemlézték, valamint beszámoltak arról, hogy Petryt állítólag sok szurkoló támadta a közösségi médiában. A dpa német hírügynökség pedig még hétfőn megszellőztette, hogy a tömegesen érkező kritikák miatt a Hertha vezetése elbeszélget az ügyről Petryvel.

Az „elbeszélgetésnek” végül az lett a vége, hogy Petry Zsoltnak távoznia kell a berlini klubtól. A klub honlapján közzétett indoklásban leszögezték: a Hertha BSC aláírta a Sokszínűség Chartáját és elkötelezettek „az olyan értékek mellett, mint a sokszínűség és a tolerancia”.

Úgy fogalmaztak, Petry Zsolt munkáját mindig is nagyra értékelték a Herthánál töltött évei alatt, nyitott, toleráns, segítőkész ember, aki soha nem viselkedett homofób vagy idegengyűlölő módon, de az interjúban elmondottak „nem felelnek meg a Hertha értékeinek”.

Petry Zsolt játékosként és edzőként is elismerésre pályafutással büszkélkedhet: 38-szor játszott a magyar válogatottban, több országban légióskodott, pályafutása után pedig kapusedzőként is elismert lett Németországban – a Hoffenheimnél, majd a Herthánál is meg voltak elégedve a munkájával. Egészen addig, míg nem beszélt a „szivárványcsaládokról” és a bevándorlásról…

Korábban írtuk