Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Hirdetés

A megmérettetésen a korábbi évek hagyományainak megfelelően idén is lesz nemzetközi futam. Nyolc ország (Ausztria, Bahrein, Csehország, Hollandia, Horvátország, Mongólia, Nagy-Britannia és Svájc) részvételével zajlik majd a verseny, melyen Magyarország idén nem vesz részt. A nemzetközi futam versenyzői idén őshonos magyar lófajtán, lipicai lovakon fognak lovagolni.

A 32 fiatal lovassal induló Kishuszár Vágta előfutamainak sorrendjét szeptember végén fogják kisorsolni. A sporteseményen ezen kívül lesznek hagyományőrző bemutatók, fogatvágta, kocsitolóverseny és jótékonysági sztárfutam is. A programokat a Szilvásváradi Ménes lipicai lovas bemutatója zárja – ismertette a programokat Szotyori Nagy Kristóf versenyigazgató.

Mint mondta, az előző évekhez képest több változás is lesz: Szilvásváradon négy lovas fog egyszerre starthoz állni az előfutam során, az elővágtákon és a döntőn pedig magyarországi település csak magyar tenyésztésű lóval indulhat.

Szotyori Nagy Kristóf tájékoztatása szerint idén a korábbiaknál több, összesen 15 – Magyarországon és határon túli területeken szervezett – elővágta zajlik májustól szeptember végéig.

Korábban írtuk

Lázár Vilmos, a Nemzeti Vágta és a Magyar Lovassport Szövetség elnöke kiemelte: Közép-Kelet-Európa legnagyobb lovas eseménysorozata, a Nemzeti Vágta összekapcsolja a fővárost a vidékkel, valamint az anyaországot a határon túli régiókkal.

Az amatőr lovas verseny döntőjét első alkalommal nem Budapesten, hanem Szilvásváradon rendezik meg. Ez a jövőben akár lehetőséget teremthet arra, hogy a sportesemény „utazó társulatként” járja körbe az országot – fűzte hozzá Lázár Vilmos.

A sorsoláson Kedves Gyula történész kiemelte: a Nemzeti Vágta a korábbi években mindig a magyar történelem konkrét, kiemelkedő alakjai emléke előtt tisztelgett, az idén a sportesemény a hazaszeretetről és bátorságról tanúbizonyságot tevő „ismeretlen ’48-as huszárnak” állít emléket.

A 16. Nemzeti Vágta szeptember 30-én és október 1-jén Szilvásváradon tartandó döntőjét a Duna tévécsatorna közvetíti.