Fotó: Vermes Tibor/Demokrata
Hirdetés

A Puskás Aréna környékén élők eddig is szerencsésnek érezhették magukat, hiszen a főváros két legnagyobb parkja, a napról napra szebb, nyüzsgő Városliget és a megújulás előtt álló, csendesebb, nyugodtabb Népliget is csupán egy-két villamos- vagy buszmegállónyi távolságra fekszik lakóhelyüktől. Néhány hónapja azonban még tömegközlekedési eszközre sem kell szállniuk, hogy kiszabadulhassanak a zajos és benzingőzős kőrengetegből. A Budapest szívében található Puskás-stadion közvetlen közelében ugyanis egy minden igényt kielégítő, nagyjából négy Hősök terének megfelelő, több mint százezer négyzetméteres, multifunkcionális közpark nyílt.

Fűre lépni szabad

Lassan két éve, hogy hivatalosan is átadták a Népstadion helyén felépült Puskás Arénát. A rangos építészeti díjakat is elnyerő, teljes egészében magyar tervezésű épület nemcsak szürke környezetét dobta föl, hanem az egész város ékköve lett: esténként nemzeti színekbe burkolózva Budapest egyik legszebb látnivalója, ami a hazánkba érkező külföldi turistákat is lenyűgözi. Nagy előnye a stadionok többségéhez képest, hogy nincs elzárva a külvilág elől, a körülötte lévő park nyaranta reggel 6 órától este 10-ig, télen reggel 7-től este 8-ig szabadon látogatható. Mindegy, hogy valaki egyedülálló-e vagy családos, fiatal vagy idős, biztosan talál itt kedvére való kikapcsolódási lehetőséget.

– Eddig nem nagyon volt a környéken olyan hely, ahol sétáltatni tudtuk volna a kutyánkat. Egyéb lehetőség híján az utcára vittük le. Nagy öröm volt, amikor megtudtuk, hogy ide legálisan magunkkal hozhatjuk. Nekünk is, neki is nagyon jólesik a fűben heverészni. Nagyokat labdázunk és napozunk, ha tehetjük, naponta többször is kilátogatunk ide – meséli a közelben lakó Horváth Róbert. Hozzáteszi, jó látni, hogy a tervezők mindenre gondoltak, ami a kényelmet szolgálja: ingyen használható mosdók, ivókutak, biciklitárolók, szelektív hulladékgyűjtők és térítésmentes wifihálózat is rendelkezésre áll. A park Papp László Sportarénához közel eső keleti végében egy lépcsős lelátót is építettek, így a helyszín különböző rendezvények, például koncertek vagy kisebb-nagyobb fesztiválok lebonyolítására is alkalmas. Szeptember 25-én például a Szerencsejáték Zrt. 30. születésnapja alkalmából tartanak itt szuperkoncertet, amelynek során színpadra lép Majka és Curtis, a Bagossy Brothers Company, valamint Lotfi Begi.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Különleges újdonság

A gyerekek számára két, már-már kalandpark besorolást érdemlő játszótér is épült az Aréna nyugati és keleti felén. Itt a kicsik különböző kötélpályákon tehetik próbára ügyességüket, de egy többszemélyes fészekhinta és két hatalmas csúszda is hozzájárul az önfeledt szórakozáshoz. Mivel az eszközök köré mindkét helyen ütésálló burkolat került, így a gyerekek biztonsággal használhatják őket, a szülőknek nem kell a balesetveszély miatt aggódniuk. A játék ideje alatt a felnőttek a közelben megnyílt büfékben múlathatják az időt, illetve tarthatják szemmel gyermekiket.

Korábban írtuk

„Végre egy játszótér, ahol van mosdó is!” – írja egy anyuka a Google-értékeléseknél. S valóban. A büfék közelében ivókutak és ingyenes, pelenkázóval ellátott férfi- és női toalett található, így nem kell messzire menni, ha mondjuk szeretnénk tisztába tenni gyermekünket, vagy megmosakodnánk egy kicsit. A tervezők a kerékpárral érkezőkre is gondoltak: több biciklitároló és pumpa is rendelkezésükre áll a park területén.

– Amikor néhány évvel ezelőtt a Stefánia úton végigsétáltunk, és az életveszélyes Nemzeti Stadion melletti gazdátlan és javarészt zárt telket láttuk, elképzelni is nehéz volt, hogy 2021. szeptember 18-ra egy álom teljesülhet, és a közben megújult Aréna körül kormányzati fejlesztésnek köszönhetően egy XXI. századi zöld parkot adhatunk át a kerületiek örömére. […] A magyar kormány Bel-Zugló, Istvánmező több évtizedes problémáját oldotta meg azzal, hogy lett végre játszótér is a környéken – mondta a létesítmény hivatalos átadásán Borbély Ádám, a Fidesz zuglói választókerületi elnöke.

– Folytatjuk azt a kormányzati munkát, amivel zöldítjük Budapestet – tette hozzá Fürjes Balázs. A Miniszterelnökség Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkára hangsúlyozta, a magyar kormánynak köszönhetően az elmúlt tíz évben több mint egymillió négyzetméternyi közpark épült vagy újult meg a fővárosban. Példaként említette az új MOME Campust, a Millenáris Park mellett található Széllkaput, az újjávarázsolt Orczy-kertet és a Nemzeti Múzeum kertjét, valamint a folyamatosan fejlődő Városligetet. A Puskás Parkkal kapcsolatban megjegyezte, örömmel tölti el, hogy mostantól kezdve ha van meccs a stadionban, ha nincs, a környéket benépesítik, megtöltik élettel a családok. Az államtitkár szerint a mintegy hétmilliárd forintnyi kormányzati támogatásból megépült létesítmény közösségépítő célt is szolgál: erősíti a nemzeti összetartozást.

Fotó: Vermes Tibor/Demokrata

Edzés a szabadban

Aki sportolni szeretne a Puskás Aréna parkjában, számos lehetőség közül választhat ízlésének megfelelően. Még csak menetfelszerelésben sem kell érkezni ehhez, a helyszínen ugyanis öltözők is találhatók. A futás szerelmeseit két, egyenként körülbelül 450 méter hosszúságú rekortánpálya várja. Az egyik az ötvenes évekből származó, a Puskás-stadion környezetének rehabilitációja során felújított Dromosz szoborparkban, a másik a Gerevich Aladár Nemzeti Sportcsarnokhoz közel eső részen. A gumisalakon jelölték a távolságokat is, így még okosóra sem feltétlenül szükséges ahhoz, hogy az ember tudja, mennyit futott. A munkálatok második ütemében, a futball-Eb után átadták a közönségnek a többi sportpályát is: ma már lehet kosarazni, kézilabdázni, focizni, BMX-ezni, görhokizni, gördeszkázni vagy görkorcsolyázni, pingpongozni, teqballozni és erősíteni is a Puskás Parkban. Utóbbihoz egy street workout, vagyis többállomásos szabadtéri kondipark áll rendelkezésre. Az itt végezhető saját testsúlyos edzéseken függeszkedésre, fekvőtámaszozásra, kötélmászásra, kúszásra, gyűrűgyakorlatokra és steppados gyakorlatokra is lehetőség nyílik. Aki pedig csak nézelődni szeretne, élvezni a látványt, az helyet foglalhat a kihelyezett padok egyikén, a szelfipontokon, vagyis az óriásbetűkből kirakott „Puskás” feliratoknál pedig megörökítheti, hogy a helyszínen járt.