Fotó: MTI
Pádár Nikolett
Hirdetés

Ráfordultunk az olimpiai felkészülésre – jelentette ki Sós Csaba, az úszók szövetségi kapitánya, és azt is megerősítette, jelentős változások lesznek a korábbiakhoz képest. Az olimpiáig tartó szezonban hangsúlyosabb lesz a versenyzés, mint az edzőtáborok. A kapitányt a fukuokai világbajnokság késztette arra, hogy másfajta rendszer szerint vágjanak neki az évnek. A vb-n Kós Hubert szerzett egyedül aranyérmet – 200 méter háton nyert.

– A világbajnokságon az ötödik nap még érem nélkül álltunk, amire nem volt példa a történelemben. A tizenhárom női úszónkból csak egy úszott egyéni csúcsot. Annál többet érünk, mint ami a világbajnokságon volt, ez pedig erőteljes gondolkodásra sarkallja az embert. Látszik, hogy az edzőtáborok túlforszírozása nem vezet eredményre, ezért a versenyekre helyezzük a hangsúlyt. Örülök annak, hogy már októberben világkupát rendezünk, itt már meg kell méretni, nem lehet azt csinálni, hogy majd jövő nyáron, az olimpián jól úszom, aztán ha mégsem úgy alakul, azt mondom, bocs, és még egy évig itt ellébecolok.

A szövetségi kapitány bejelentette: nincs védettség a korábbi eredményes úszóknak, mindenkinek meg kell harcolnia a párizsi indulásért. December végén jelentős keretszűkítés is várható. Aki addig nem teljesíti az olimpiai szintet, a továbbiakban nem kap támogatást. Eddig medencében tizenkét magyar úszó – három női és kilenc férfi – érte el az olimpiai indulási szintet.

Két olyan sportolóval beszélgettünk, akik már megúszták a kívánt időt, de ezután sem dőlnek hátra, még motiváltabban vágnak neki az előttük álló időszaknak. A változásoknak pedig kifejezetten örülnek. Pádár Nikolett az új úszógeneráció már most meghatározó szereplője, ötszörös junior-világ- és tízszeres Európa-bajnok. Egyedülálló eredményt ért el azzal, hogy egymást követő három junior-Eb-n is győzött 200 gyorson. Az idei felnőtt-világbajnokságon mindössze hat századmásodperc választotta el a döntőtől, a váltóval hetedik lett.

Korábban írtuk

– Még tavaly tűztem ki magam elé azt a célt, hogy idén elérjem az olimpiai szintet, ez volt a legfontosabb. Sikerült és megnyugvással tölt el, de nem fogok itt megállni, a 200 gyors mellett 400-on is meg akarom úszni. A világkupa-sorozatban a fő hangsúlyt erre helyezzük, de ez nem azt jelenti, hogy a többire ne koncentrálnék, mindegyikre ugyanúgy készülök. Minden állomáson vállalom a két fő számot, mellette pedig a 4×200-as gyorsváltót. Pluszt jelent, hogy Budapesten vállaltam egy 100 gyorsot is, mert minél többet szeretnék úszni itthon, hazai közönség előtt.

Idén úgy alakult, hogy az Európa-bajnoki ezüstérmes Kovács Benedek hát­úszó legnagyobb riválisa pont honfitársa lett. Kós Hubert berobbant 200 háton, és megnyerte a világbajnokságot, míg kovács Benedek a magyar csapat második legeredményesebb úszója lett az ötödik helyezéssel.

– Én speciel két olimpiai szintidővel is rendelkezem, 100 és 200 méter háton, bár nekem leginkább utóbbi jelenti a prioritást. Biztos nem dőlök hátra, a saját időmet akarom megjavítani, és még inkább bebiztosítani a helyem az utazó csapatban. Úgy gondolom, olyan eredményem van, amit itthon harmadik félnek nem könnyű megdönteni.

Olyan szezon lesz, amilyen még nem volt. Októberben elkezdődik a világkupa-sorozat, lesz rövid pályás országos bajnokság és Európa-bajnokság, közben a legjobbak rajhoz állnak az amerikai nyílt bajnokságon is. Februárban világbajnokság, májusban kontinenstorna – még egyelőre kérdéses a helyszín és az időpont is –, majd következik a hazai ob az olimpia előtt egy hónappal. Az országos bajnokságot eddig áprilisban tartották, ezen is változtattak, átkerült júniusra, egy időben az amerikaival és az ausztrállal.

– Nekem nem gond a változás – mondta Pádár Nikolett –, olyan edzéstervet állítunk össze hogy mindenhol minél jobban tudjak szerepelni. Örülök, hogy ennyi verseny vár ránk, mert fontosnak tartom, hogy ne csak hosszú, hanem rövid távú célokat is kitűzzek magam elé. Nagyon motiváltan készülök, ráadásul nemcsak a felnőtt mezőnyben indulok, még ifjúsági korosztályhoz tartozom, ott is rajthoz állok. Nem válogatok, mindent szeretnék, de biztos, hogy kemény év lesz előttem.

Kovács Benedek szerint a fejlődésük szempontjából hasznosabb, hogy a világelittel méretik meg magukat, és nem igazi kihívók nélküli versenyeken indulnak.

– Újdonság lesz a felkészülésben, de örülök, hogy magasabb színvonalú versenyeken veszünk majd részt. Sűrű év áll előttünk, ilyen még nem volt pályafutásom alatt, de azt vallom, edzés nélkül nincs eredmény, az eredmény meg akkor jön, ha az ember megszokja ezt a fajta versenyterhelést. Azért az látható a magyar versenyzőknél, hogy egy világversenyen nem mindenki képes a harmadik úszására is javítani. Előfordul, hogy a középdöntőben remek idővel bejut a döntőbe, de a fináléban nem éri el a legjobbját. Ez is egy tanulási folyamat, amire a kiélezett versenykörülmények tökéletes lehetőséget nyújtanak. Rutint kell szerezni, különféle versenyzési szituációkat próbálhatunk ki, így a következő hasonló helyzetben már könnyebben oldhatjuk meg a feladatot.

Álmaimban Amerika

Kós Hubert után újabb fiatal magyar úszó csatlakozik a világ egyik legjobb edzőjének tartott Bob Bowman által irányított Arizona State University csapatához. A 23-szoros olimpiai bajnok amerikai úszó, Michael Phelps korábbi trénere Pádár Nikolettel is megállapodott, a 17 éves tehetség 2025-től teszi át székhelyét Szegedről az Egyesült Államokba.

– Mindenképp szerettem volna kimenni Amerikába, rengeteg egyetemmel beszéltem, jobbnál jobb ajánlatokat kaptam, de Bob Bowmannel jöttem ki a legjobban. Látva Hubi fejlődését, úgy érzem, benne bízhatok meg leginkább. Az biztos, hogy teljesen más rendszerben fogok készülni, mint amit itthon megszoktam, sokat tudok majd fejlődni, és az is nagy segítség lehet, hogy amíg Szegeden nagyjából egyedül edzek, Bowmannél egy világklasszisokból álló húszfős csapatba kerülök.

Pádár Nikolett fontosnak tartja a tanulmányait is, jelenleg még nem döntötte el, milyen szakirányt választ az amerikai egyetemen, de törekszik rá, hogy megtalálja majd az egyensúlyt az úszás és a tanulás között. Azt viszont leszögezi, a fő számai maradnak kint is.

– Az biztos, hogy gyorsúszó vagyok, tuti nem fog senki hátúszófutamban látni, marad a 200 és 400 méteres gyors, ezt is beszéltem meg Bob Bowmannel.

Cél: Párizs

Vetélytársak, de barátok. Az eddig vegyesúszó Kós Hubert idén letette a névjegyét a hátúszók között is, világbajnok lett Fukuokában. Kovács Benedek mégsem riválisként tekint rá, nem is akarta lebeszélni arról a számról, amiben ő is indul, hanem szurkol a sikereiért, Párizsban együtt dobbantanának egy nagyot.

– Nagyon jó barátok vagyunk, sokat beszélgettem vele az elmúlt egy évben is. Elmesélte, miket úszik Amerikában az edzéseken, azért abból lehetett következtetni a szereplésére. Nagyon erős az ideje, a szüleinek is azt mondtam, ha ezen még tovább farag, azzal megnyerheti az olimpiát. A vb-n úszott idejével bekopogtatott az olimpiai aranyért. Nekünk azért olyan a kapcsolatunk, hogy egymás sikerének nagyon tudunk örülni, a közös célunk, hogy a világversenyeken együtt legyünk ott elöl. A legjobb az lenne, ha az olimpián együtt tudnánk a dobogón állni.

Az olimpia lesz jövőre a nagy cél Pádár Nikolettnél is; azt mondja, ahhoz, hogy olimpiai álmai valóra váljanak, mindenképp nagy egyéni csúcs szükséges. Konkrétumot nem árult el, sejtelmesen csak annyi közölt, ha sikerül olyan minőségű edzéseket végigvinnie az évben, mint ahogy most elkezdte, akkor ott tud lenni az elsők között.

A legutóbbi olimpián, Tokióban az úszók a medencében két érmet szereztek, mindkettő Milák Kristóf nevéhez fűződik: 200 pillangón arany-, 100 pillangón ezüstérmes lett. A világklasszis úszó idén nyáron nem indult a fukuokai világbajnokságon, bár a felkészülést elkezdte, a szövetségi kapitány szerint „egyelőre a korábbi frekvenciának megfelelő számú edzésen vesz részt”.

Világkupa oroszokkal

Szigorú feltételek mellett, de visszatérhetnek az orosz és fehérorosz úszók a nemzetközi versenyrendszerbe, először a világkupa-sorozat budapesti állomásán. Több sportághoz hasonlóan a nemzetközi vizes sportágakat tömörítő szervezet, a World Aquatics is módosított a tavaly március óta tartó szabályozásán, és jóváhagyta a két ország versenyzőinek részvételét, azzal a kikötéssel, hogy nem saját, hanem semleges zászló alatt, egyénileg állhatnak rajthoz. Szintén kitétel, hogy csapatkísérő nélkül vehetnek csak részt az eseményen, orvosi stáb, gyúró, edző nem lehet a versenyzőkkel. További kritérium, hogy olyan úszók indulhatnak, akik az elmúlt időszakban is megfeleltek a doppingellenőrzéseknek. A legszigorúbb feltétel: csak és kizárólag olyan sportoló térhet vissza, aki az elmúlt évben semmilyen, háborút támogató nyilatkozatot nem tett, és nem jelent meg semmilyen rendezvényen, vagyis a háború kitörése óta semmilyen formában nem nyilvánított véleményt.

A World Aquatics ezenkívül teljes nyilatkozatstopot hirdetett, megtiltott az orosz és fehérorosz úszóknak mindennemű médiaszereplést. A magyar szervezők egyébként is külön felhívták rá az újságírók figyelmét, hogy nem kérdezhetik ezen országok sportolóit, akik azért vesznek részt a világkupán, hogy végre ússzanak, és nem azért, hogy bármiféle politikai állásfoglalást tegyenek. A budapesti világkupán versenyszámonként egy sportolójuk indulhat. Ha megszegik a szabályokat, retorzióra számíthatnak. Arra egyénként nem lesz példa, hogy orosz és ukrán úszó egy futamba kerüljön a budapesti világkupán, mert még a nemzetközi szövetség döntése előtt jelezték az ukránok, hogy nem vesznek részt a Világkupa-sorozatban.

Arról, hogy Budapesten térhetnek vissza az eltiltott úszók, nem a hazai, hanem a nemzetközi szövetség döntött. A World Aquatics a világ harmadik legnagyobb sportszervezete, ezért minden döntésük külön jelentőséggel bír a világ sporttársadalmában. A döntési folyamatban a sportolói bizottság véleményét is figyelembe vették – melynek Gyurta Dániel is tagja –, a nemzetek sportolói pedig egyértelmű álláspontot fogalmaztak meg. Egy biztos, a magyar fővároson lesz ismét a világ szeme, kiderül, hogyan viselkednek majd a meghatározó úszónemzetek ebben a kérdésben. A budapesti állomásra negyven ország legalább ötszáz úszója érkezik október 20–22-én a Duna Arénába.