Hirdetés

A mínusz 7 Celsius-fokos hidegben rendezett összecsapást Gyenyisz Popov 60. percben esett fejes gólja döntötte el.

Az FTC 25 év után szerepelt ismét a BL főtábláján, s végül egy pontot szerezve búcsúzott a Juventus, a Barcelona és a Dinamo Kijev mögött.

Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij
Lovrencsics Gergő, a Ferencváros (b) és Mikola Saparenko, a Dinamo Kijev játékosa a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének hatodik, utolsó fordulójában játszott Dinamo Kijev–Ferencváros mérkőzésen a kijevi Olimpiai Stadionban 2020. december 8-án

Bajnokok Ligája, csoportkör, G csoport, 6. (utolsó) forduló:
Dinamo Kijev (ukrán)-Ferencváros 1-0 (0-0)
Kijev, Olimpiai Stadion, zárt kapus, v.: Andreas Ekberg (svéd)
gólszerző: Popov (60.)

Dinamo Kijev: Buscsan – Kedziora, Zabarnyij, Popov, Mikolenko – Saparenko, Szidorcsuk (Andrijevszkij, 92.), Garmas (Sepeljev, 70.) – Cigankov (Legynyev, 86.), Verbic (Rodrigues, 86.), De Pena (Szupriaga, 70.)

Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics (Botka, 80.), Blazic, Dvali, Heister – Laidouni, Haratin (Isael, 73.), Somalia – Uzuni (Baturina, 73.), Tokmac Nguen (Boli, 86.), Zubkov (Mak, 80.)

Jól kezdte a Fradi a mérkőzést: a 4. percben Heister adott be balról, a védők kicsúsztatták a labdát, ami Lovrencsics Gergőhöz került, aki 20-ról lőtt is, mellé. Ezután a hazaiak is próbálkoztak: Garmas adott be veszélyesen jobbról, a fejelni készülő Verbic elől azonban nagy bravúrral mentett Dibusz Dénes.

A 21. percben Laidouni emelt volna középre a 16-oson belül, de a labda elakadt egy hazai játékos kezében. Bár az eset erősen tizenegyesgyanús volt, nem kapott büntetőt a Fradi. A Rebrov-csapat az első félórában agresszívan, sokszor letámadva játszott, ami láthatóan nem tetszett az ukránoknak.

A 38. percben is szép támadást vezettek a zöld-fehérek: Uzuni ívelte az ötös környékére bemozduló Zubkovhoz a labdát, aki levette azt, majd eltolta a kapus mellett is, de a védők visszaértek és az érkező Somália elől szögletre tisztáztak.

Szerhij Rebrov a szünetben nem cserélt, a korábban látott tizenegy folytathatta a játékot. Az újrakezdés után kétszer is ígéretes helyzetbe került a Fradi: előbb a Tokmac passza után kapura törő Zubkov lövését blokkolták, majd fordított felállásban, Zubkov továbbítása után Tokmac lőtt, de nem járt sikerrel. A norvég támadó előtt adódott a nagyobb lehetőség, ő azonban 11 méterről a kapusba lőtt.

A kihagyott helyzetek sajnos megbosszulták önmagukat. Az 58. percben Miha Blazic kezezett a kaputól 20 méterre, kissé balra, sárgát kapott érte. A megítélt szabadrúgást Carlos de Pena beívelése után Denis Popov ballal, közelről a bal alsóba csúsztatta, ezzel előnyhöz juttatva a Dinamót (1-0).

A gól után a Fradi hiába birtokolta többet a labdát, ám sokáig nem tudott helyzetet kialakítani. A 78. percben Tokmac passzát követően 17 méterről Zubkov lőtt centikkel a kapufa mellé.

A hajrára még beállt Botka Endre és Róbert Mak, valamint Franck Boli is, azonban a végeredmény már nem változott: szoros vereséggel, összességében egy szerzett ponttal a G csoport negyedik helyezettjeként zárt a Ferencváros a Bajnokok Ligája csoportkörében.

Bár ezzel búcsúzott az európai kupaporondtól, a Fradi nem lehet elégedetlen: az, hogy sorrendben a Djurgardent, a Celticet, a Dinamo Zagrebet és végül Moldét is búcsúztatva 25 év után a BL főtáblájára jutott, már önmagában is óriási bravúr volt, a csoportkörben pedig az FTC bebizonyította, hogy a kontinens sztárcsapatai ellen is képes megcsillantani erényeit. Ha megnyeri a bajnokságot – aminek a mostani állás szerint toronymagas esélyese –, ez a csapat az értékes tapasztalatokat kamatoztatva újra szép eredményeket érhet el Európában.


A G csoport végeredménye:
1. Juventus 15 pont
2. FC Barcelona 15 pont
3. Dinamo Kijev 4 pont
4. Ferencváros 1 pont
Pontazonosságnál az egymás elleni eredmények rangsoroltak.

Korábban írtuk