Fotó: MTI/Kovács Tamás
Balról jobbra: Szilágyi Áron háromszoros olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardvívó, Mager Andrea, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója, Olasz Anna világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes hosszútávúszó, a tokiói játékok negyedik helyezettje, Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke és Madaras Norbert, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke a nemzeti lottótársaság és a Magyar Olimpiai Bizottság közös sajtótájékoztatóján a budapesti Gerbeaud Kávéházban 2023. február 8-án

Talán mindenkinek ismerős lehet a híres Bud Spencer és Terence Hill És megint dühbe jövünk című filmből elhíresült mondat: ha kicsi a tét, a kedvem sötét. És mi bírhatna nagyobb téttel, mind egy olimpiai éremért vívott küzdelem. A szerencse viszont forgandó. Tisztában vannak ezzel azok, akik fogadnak, és azok is, akikre fogadnak. Akik szívesen kockáztatnak, 60 sportágban heti 200 ezer eseményre tippelhetnek.

A sportolók most rátesznek egy lapáttal, a tét egyre növekszik. Annak érdekében, hogy minél több hazai sikernek örülhessenek a magyar szurkolók, a Szerencsejáték Zrt. megemelt összeggel támogatja a Magyar Olimpiai Bizottságot. A nemzeti lottótársaság és a magyar sport ilyen jellegű kapcsolata nem újkeletű, hiszen 1947-ben indult útjára a Totó, amit a magyar sportolók 1948-as londoni olimpiai kijutása érdekében vezettek be. Mager Andrea, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy 2024 végéig 80 millió forinttal támogatják a magyar versenyzőket. Az összeg az ötkarikás felkészülésen túl a téli és nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra, az Európa Játékokra és az indonéziai strand világjátékokra készülőknek is segítséget jelent.

– Három évtizede támogatjuk a magyar sportot, hisszük, hogy szponzorációs tevékenységünkkel hozzá tudunk járulni az egyéni és csapatsportok sikeréhez – mondta Mager Andrea.

Hirdetés

Közeledve az olimpiához egyre fokozódik a hangulat, megkezdődik az esélylatolgatás, a tippverseny, hogy mennyi érmet szerezhetnek a magyar sportolók és kik a biztos aranyesélyesek. Három sikersportág biztos előkelő helyeken szerepel ezen a listán. Az úszás, a vívás és a vízilabda három világklasszisa is tisztában van az elvárásokkal.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

A háromszoros olimpiai bajnok Szilágyi Áron győzelmére biztos sokan tennének, főleg az után, hogy a magyar kardozó megszerezné a hiányzó érmet a gyűjteményéből.

– A társaim folyamatosan emlékeztetnek rá, hogy a csapat olimpiai bajnoki arany az utolsó hiányzó érmem. Ez nagyon motivál, mert ezüstérmesek voltunk tavaly a kairói világbajnokságon, az elmúlt hat évben folyamatosan érmekkel jöttünk haza. De azért az egyéni versenyt sem szeretném elengedni – jelezte Szilágyi Áron.

A kardvívó szerint fontos, hogy csapatban megszerezzék a kvalifikációt, mert akkor három versenyző biztos ott lehet Párizsban. Jelenleg másodikak a világranglistán, a célt júliusra elérhetik. A háromszoros olimpiai- világ- és Európa-bajnok vívó visszaemlékezett a londoni ötkarikás játékokra. Legutóbb 2012-ben rendeztek olimpiát a kontinensen, a magyar vívóklasszis akkor szerezte meg első aranyérmét. Elmondása szerint nagyon sokat számít, hogy ismét Európában lesznek a játékok, mert így több magyar szurkoló is a helyszínen bíztathatja a sportolókat.

– Egészen mást jelentett Londonban úgy olimpiai bajnoki címet ünnepelni, hogy sok száz magyar tudott ott lenni. Erőt adtak az elődöntőben és a döntőben megvívott asszóimhoz. Nagy szükségünk van a szurkolóinkra, mert ők jelenthetik azt a minimális, nüansznyi különbséget, ami az élsportban sorsokról dönt.

Korábban írtuk

Ha olimpiai éremesélyek, akkor a vízilabda sem maradhat ki a sorból. Madaras Norbert Athénban és Pekingben is felállhatott a dobogó tetejére, most már teljesen más pozícióban, a Magyar Vízilabda Szövetség elnökeként készül Párizsra.

– Olimpián ott lenni is nagyon nagy dolog, esélyesként indulni semmihez sem hasonlítható. Ha valami hiányzik a játékos-pályafutásom óta, akkor pont az a fajta hangulat és győzelmi esély, amit semmi más nem ad meg az életben, legalábbis én azóta nem tapasztaltam meg – vallotta be Madaras Norbert.

Az MVLSZ elnöke azt is hozzátette, a múltban elért sikerek alapján az látható, hogy az esélyesség terhe nem nyomasztotta a vízilabda-csapatokat, mivel az elmúlt száz évben kilenc olimpiai győzelmet szereztek. A mostani megfiatalított válogatottnak is azt mondaná, inkább lehetőségként és ne nyomásként éljék meg az elvárást és a három egymást követő olimpia aranyérem – Sydney, Athén, Peking – terhét. Ezért fontos, hogy a kvalifikációt minél előbb, lehetőleg az idei, fukuokai világbajnokságon megszerezzék. Párizsban 12 férfi és 10 női csapat indul majd.

Fotó: MTI/Kovács Tamás

Sós vagy édes víz, hullámok, áramlatok, 16 vagy 31 fokos víz. Ha a megtett kilométer nem lenne elég, a természeti körülményekkel is minden alkalommal meg kell küzdeniük a hosszátávúszóknak. Olasz Anna Tokióban negyedik helyen végzett, Párizsig nagyon kemény edzésekkel készül.

– Nemcsak magam miatt, hanem az egész ország miatt úszom. A civil emberek fel sem tudják fogni, milyen kemény munkát végzünk, mert a nap 24 órája az olimpiai felkészülésről szól. Nemcsak arról a hét óráról beszélek, amit a vízben és az edzőteremben töltünk, hanem úgy alakítod a magánéleted, a szabadidős programjaidat, úgy eszel, alszol és kelsz, mert van egy nagy célod, amit el akarsz érni.

A világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes sportoló elmondta, a hosszútávúszás mentálisan kimerítőbb, mint fizikailag.

– Azon kívül, hogy nagyon monoton sportág, sok extra kihívással kell szembenéznünk, mind a felkészülés, mind a versenyek során, hiszen nem medencében úszunk, ahol szinte laboratóriumi körülmények vannak. Minden verseny más, és emellett le kell úsznod 10 kilométert 60 lánnyal a nyakadon.

Bár az olimpiai indulók számát lecsökkentették – nőknél 22 résztvevőre –, Olasz Anna szerint elérhető összesen a négy magyar kvóta (két férfi és két nő), amire korábban még nem volt példa.

A nemzeti lottótársaság az olimpiai bizottságon túl 9 válogatottal, 12 szövetséggel és 144 klubbal működik együtt. Ahogy a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója, Mager Andrea megfogalmazta, a sport és a szurkolás összeköti az embereket, az olimpiai mindennek a csúcsát jelenti.

Legutóbb pont száz éve, 1924-ben rendeztek Párizsban olimpiát.