Hazaérkezett a @Magyar Paralimpiai Csapat Tokióból. Gratulálok a paralimpikonok kiemelkedő eredményéhez, valódi példaképek a nemzet számára! 🇭🇺

Posted by Kásler Miklós on Tuesday, September 7, 2021
Hirdetés

A paralimpia záróünnepségéről készült rövidfilm levetítése után egyenként szólították a Tokióban szerepelt 37 versenyzőt, majd a Himnusz elhangzása után Kásler Miklós köszöntötte a sportolókat.

„Önök örömöt és dicsőséget szereztek saját maguknak, a családjuknak, barátaiknak és a magyar nemzetnek, örökre beírták a nevüket a magyar és a világ sporttörténelmébe” – mondta Kásler Miklós, az emberi erforrások minisztere a rendezvényen. Kiemelte, akik vállalták a részvételt, testileg és lelkileg is felkészültek a feladatra.

„Önök példát mutattak, bizonyítva, hogy fogyatékossággal is lehet az ember sikeres! Amikor megköszönöm önöknek a kitartásukat, kérem, hogy ez tartson még ki három évig, a következő, párizsi paralimpiáig” – fogalmazott a miniszter, aki a kormány és a nemzet nevében is megköszönte a sportolók teljesítményét.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke kiemelte, hogy soha ilyen sikeresen nem szerepelt magyar paralimpiai küldöttség.

Korábban írtuk

„Nyolcvan versenyszámban indultak sportolóink, 53-ban az első nyolc hely valamelyikén végeztek. Tokióban megszületett a 150. magyar paralimpiai érem, méghozzá Illés Fanni aranyérme volt az” – mondta, majd az „elsőket” sorolta fel: többek között az első női kerekesszékes aranyérmet, az első parakajak-aranyat.

„Először fordult elő, hogy ugyanazt a számot magyar nyerte az épek olimpiáján és a paralimpián is: a 200 méteres kajakozásban Tótka Sándor, illetve Kiss Péter Pál győzött” – tette hozzá Kiemelte, hogy a női tőrcsapatban nyert bronzérmével Krajnyák Zsuzsanna megszerezte 12. érmét és ennyit még nem gyűjtött magyar versenyző.

„A magyar parasport aranycsapata van közöttünk. A magyar parasport soha nem látott magasságokba emelkedett szeptemberben” – hangsúlyozta, és köszönetet mondott a parasport kiemelt kormányzati támogatásáért.

„Kérem, sőt, elvárom, hogy minden illetékes, az önkormányzatoktól a médiáig, ennek megfelelő módon kezelje a jövőben a parasportot” – zárta beszédét Szabó László.

A Fáy utcai Sterbinszky Amália kézilabdacsarnokban tartott eseményen Kásler Miklós mellett megjelent Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, Szekeres Pál, a Magyar Paralimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, Sárfalvi Péter helyettes államtitkár, Vékássy Bálint, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) főtitkára, Fábián László, a MOB sportigazgatója, valamint sportegyesületek és szövetségek vezetői, többek között Schmidt Gábor, a kajak-kenu szövetség elnöke, Sinka László a sportlövők főtitkára, Tamás Henriette, a vívószövetség főtitkára, Gergely István, a BHSE elnöke, Markovits László, a Vasas elnöke, és családtagok.