„Azok a csapatok, amelyeknek játszaniuk kellett a negyeddöntőbe jutásért, jóval feszesebben érkeztek meg a következő meccsükbe. A négynapos szünetben nehéz a meccsritmust fenntartani, ezért válhatott mondjuk a spanyolok számára is nehézzé az a találkozó” – nyilatkozta a spanyolok meglepően szoros, 7-6-os franciák elleni győzelmével kapcsolatban Varga Zsolt a magyar sajtó képviselőinek a válogatott fukuokai szállásán.

Hirdetés

Az MTI kérdésére a szakvezető elmondta, a találkozót követően beszélt jó barátjával, a franciák másodedzőjeként dolgozó Vjekoslav Kobescakkal. A korábbi kiváló horvát játékos pedig elmondta, az első negyedben inkább a szerencsének és kapusuk remeklésének köszönhetően tartóztatták fel a vb-címvédő spanyolokat, akik ettől egyre jobban elbizonytalanodtak, de a végén három lefordulásból fordítani tudtak.

Varga Zsolt kiemelte, az Egyesült Államok ellen megnyert keddi összecsapást követően egy rövid regeneráció következett, majd edzésekkel, videózással készültek a spanyolok ellen.

„Övék a legösszeszokottabb, legszervezettebb csapat, amely a legmodernebb vízilabdát játssza most. Négy negyeden keresztül meg kell találnunk azokat a réseket, amelyeken keresztül a legjobb lövőiket ki tudjuk venni a játékból, a kiváló centereiket pedig semlegesíteni tudjuk. Mindeközben fontos, hogy megtaláljuk az utat a kapujukhoz, hiszen ők a legkisebb hibát is megbüntetik” – mondta a szövetségi kapitány.

Korábban írtuk

A csapatkapitány Jansik Szilárd arról beszélt, nem is baj, hogy a spanyolokon át vezet az út, ugyanis a következő években, sőt akár hónapokban – a januárban sorra kerülő Európa-bajnokságon Izraelben, vagy februárban a dohai vb-n  – többször szembe kerülhetnek majd az ibériai riválissal.

„Sokat készültünk közösen, mondhatjuk ilyenkor, hogy nem tudunk egymásnak újat mutatni, de mindkét edzői stáb azért dolgozik, hogy mégis sikerüljön. Fel vagyunk készülve minden eshetőségre, az agyunkban már el van ültetve, mit kell csinálnunk, ezt holnap viszont a vízben kell végrehajtani” – jelentette ki az FTC játékosa.

Hozzátette, a spanyoloknál gyakorlatilag minden poszton klasszisok játszanak, de „jó kihívók vagyunk, mert a magyar válogatottnak sincs szégyenkezni valója, fel tudjuk venni velük a versenyt és bízom benne, hogy jobbak is tudunk lenni, mert így fogunk holnap nekimenni a meccsnek”.

A csütörtöki összecsapáson kulcsszerep hárulhat Vogel Somára a kapuban: „Sokszor játszottunk a spanyolokkal, rengeteget edzőtáboroztunk közösen, nagyon sok újdonságot nem tudunk mutatni egymásnak. Visszanéztünk már néhány olyan jelenetet, amelyek meghatározzák az ő játékukat, és arra készülünk, hogy ezeket megakadályozzuk” – nyilatkozta a Ferencváros kapusa.

Hozzátette, akkor lehet esélyük megverni a címvédőt, ha még egy kicsit jobban védekeznek, mint az Európa-bajnok horvátok ellen megnyert csoportmérkőzésen. Vogel Soma elárulta, Gárdonyi András kapusedzővel és csapattársával, Lévai Mártonnal külön is készülnek a spanyolok legjobb lövőire – mint például Álvaro Granados vagy Felipe Perrone -, egy-egy mozdulatra, amelyet megpróbálnak memorizálni, hiszen ezáltal a reakció is felgyorsulhat.

A magyar válogatottnak ez lesz a tizedik világbajnoki elődöntője, hatot megnyert, hármat elveszített. A spanyolok, amikor a négy közé jutnak, szinte hibátlanok, hiszen eddigi nyolc vb-elődöntőjükből hetet megnyertek, de az egyetlen vereségüket éppen a magyaroktól szenvedték el még 2007-ben Melbourne-ben, ahol hosszabbítás után 12-11-re nyert Kemény Dénes csapata.

A spanyolok az 1998-as perth-i vb-döntőben 6-4-re győzték le a magyarokat, azóta azonban, azaz 25 éve egyetlen nagy tornán (világbajnokság, Európa-bajnokság, olimpiai) sem tudtak diadalmaskodni riválisuk felett.

A két csapat sorozatban a harmadik tornán kerül szembe egymással a négy között: tavaly a spliti Európa-bajnokságon 10-8-ra nyert Varga Zsolt együttese, egy hónapja Los Angelesben a világkupa szuperdöntőjében viszont ugyanilyen arányban győztek a spanyolok.

Ezt megelőzően az olimpiai bronzmeccs volt emlékezetes, Tokióban, amelyet 9-5-re nyertek a magyarok úgy, hogy a második félidőben lenullázták ellenfelüket (5-5-ös félidő után 4-0 lett a második), illetve a budapesti Eb-döntő 2020-ban, amikor a Duna Arénában ötméteresekkel diadalmaskodtak a házigazdák.

A világbajnoki elődöntő magyar idő szerint 11.30-kor kezdődik, a találkozót az M4 Sport élőben közvetíti.