Fotó: MTI/Kovács Tamás, archív, illusztráció
Hirdetés

A 17 éves Késely 4:01.31-es idővel csapott célba, a szám másik magyar versenyzője, Kapás Boglárka – a korábbi hazai rekorder (4:02.37) – 4:05.36-tal a hatodik lett. A számot Katie Ledeckyt legyőzve a 18 éves ausztrál Ariarne Titmus nyerte. A 14-szeres világbajnok amerikai pályafutása második vereségét szenvedte el a vb-k történetében, eddig csak az olasz Federica Pellegrininek sikerült legyőznie őt két évvel ezelőtt a Duna Arénában 200 méter gyorson.

„Gyerekfejjel csalódott vagyok, de ha leülök majd és végiggondolom, azt fogom mondani, ennek így kellett történnie. Még fiatal vagyok ahhoz, hogy csalódott legyek. Nagyon boldog vagyok, hiszen hatalmas motiváció, hogy Ledecky mellett úszhattam. A két évvel ezelőtti világbajnokságon a szélen úsztam, most pedig a nagyok között küzdhettem a dobogóért. Tanulnom kell ezt a helyzetet is” – nyilatkozta Késely, és megjegyezte, nagyon szeretett volna érmet szerezni.

Kapás Boglárka elmondta, maximálisa kiúszta magát, ugyanakkor egy kicsivel jobb időt szeretett volna.

„Még mindig egy kicsit el vagyok szokva a gyorstól” – tette hozzá Kapás, aki biztos volt abban, hogy fiatal honfitársa megdönti az országos csúcsát.

Ugyancsak döntőben volt érdekelt a férfi 4×100 méteres gyorsváltó, amely a délelőtti előfutamok során még Kozma Dominik, Németh Nándor, Bohus Richárd, Szabó Szebasztián összeállításban szerepelt – utóbbi parádés teljesítményt nyújtott, de este az 50 méter pillangón elődöntőjében szerepelt -, és harcolta ki a nyolcadik helyen a döntős szereplést, egyben begyűjtötte a tokiói olimpia kvótát.

Két évvel ezelőtt a négyes a vb egyik legnagyobb meglepetését okozta azzal, hogy bronzérmet szerzett a Duna Arénában, ám Sós Csaba szövetségi kapitány már korábban is óvatosságra intett, mondván, a döntős szereplés is jelentős sikernek számítana a dél-koreai világbajnokságon. A mostani fináléban a Kozma Dominik, Milák Kristóf, Holoda Péter, Németh Nándor összeállítású kvartett 3:12.85 perces idővel hetediknek csapott célba.

Parádés teljesítményt nyújtott a háromszoros olimpiai bajnok Hosszú Katinka 200 méter vegyesen: a hétszeres világbajnok – aki sorozatban a negyedik vb-elsőségére hajt ebben a számban – az előfutamban 2:07.02 perces teljesítménnyel utasította maga mögé a mezőnyt. Ez nemhogy a világ idei legjobb eredménye, de minden idők hetedik leggyorsabb úszása volt – a magyar klasszis világcsúcsa 2:06.12 -, mindössze két századdal rosszabb, mint amivel két éve a Duna Arénában a döntőben nyert.

A helyi idő szerint esti elődöntőben aztán a pillangót és a hátat követően még egy hajszállal délelőtti teljesítménye előtt járt, de mellen önmagához képest kissé visszaesett, így végül a gyors után 2:07.17-tel csapott célba, de így is az összesítésben második kanadai Sydney Pickremnél több mint másfél másodperccel jobbat úszott.

„Szerettem volna 2:07 alatt úszni, éreztem, hogy bennem van. Azokat a 2:08-as időket, amiket év közben úsztam, mind-mind edzésből érkezve teljesítettem. Ez nekem már előre azt mutatta, hogy a könnyítésnél ezek bőven jobb idők lesznek. Erre a világbajnokságra úgy jöttem, hogy nézzük meg, hol tartunk egy évvel az olimpia előtt. Ilyen szempontból jó helyen vagyok, de azért érzem a vérszagot ott a piros csík körül” – utalt a világcsúcsra Hosszú. Az MTI kérdésére elmondta, egy évvel ezelőtt, amikor a glasgow-i Európa-bajnokságon egy hosszabb kihagyás után visszatért, nem gondolta volna, hogy mára ilyen formába kerül.

Hozzá hasonlóan hétfőn döntőt úszik Szabó Szebasztián: a zentai születésű, nemrég honosított versenyző kétszázadnyi különbséggel ugyanolyan teljesítményt nyújtott az előfutamban, mint az elődöntőben (23.07 és 23.09), így összesítésben a hatodik helyen került a fináléba.

A nyitónapon megszületett az első világcsúcs is: a brit Adam Peaty 100 méter mellen az első lett a sportág történetében, aki áttörte az 57 másodperces határt, 56.88-at úszott az elődöntőben.

A kínai Szun Jang pályafutása során negyedszer nyert 400 méter gyorson – ez volt a tizedik vb-aranya -, amivel megelőzte az ausztrál Ian Thorpe-ot az örökranglistán ebben a számban.