Nem mindegy, hogy naponta mikor és hányszor eszünk. Egy jól megválasztott étrend segítségünkre lehet abban, hogy egészségesebben és testileg-lelkileg jobb formában éljük életünket. Persze nehéz eligazodni a legváltozatosabb diéták, fogyókúrás ajánlatok között, amelyeknek ugyanúgy változik a divatja, mint a hajnak, a sminknek vagy a ruháknak. Magyarországon mostanság a Glikémiás-Indexen (GI) vagyis a vércukorszint-szabályozáson alapuló táplálkozási forma a „trendi”, amely 24 esztendővel ezelőtt a tengerentúlról indult el hódító útjára.

Ez az étrend tulajdonképpen mindenkinek ajánlott, olyanoknak, akik „csak” formában akarnak maradni, de például kiváló eredményeket érhetnek el vele a 2-es típusú cukorbetegek, a különféle allergiában szenvedők kezelésében, így például a lisztérzékenyek étrendjének az összeállításában, és ajánlott a fogyni akarónak is. Aki a GI szerint állítja össze az étrendjét, annak heti fél, egy kilogrammnyi fogyást garantálnak a táplálkozástudósok anélkül, hogy éhezniük s ezáltal szenvedniük kellene.

A Glikémiás Index a szénhidráttartalmú ételek fogyasztása utáni vércukorszint-magasságot jelöli. Minél magasabb egy étel GI-je, annál gyorsabban szívódik fel, s annál inkább emeli a vércukor- és inzulinszintet, viszont csökkenti a fizikai és mentális teljesítőképességet, hozzájárul az elhízáshoz. Magas GI-s ételek többek között a burgonya, a rizs, a kukorica, a pékáruk és a zsírmentes ételek.

A GI-étrend a fehérje, a szénhidrát és a zsír optimális kombinációiból maximálisan kiegyenlített étrend, amelynek nincsenek káros hatásai. Az összes diéták közül a leghatékonyabban, a legeredményesebben és a legegyszerűbben kivitelezhető. Ugyanis ez az egyedüli, a szervezetünk számára ideális diéta, amely az ízük és az állaguk megőrzésével úgy kombinálja az ételeket, hogy azok optimális gyorsasággal szívódjanak fel, emeljék meg a vércukorszintünket és úgy juttassanak minket energiához. Nem engedi, hogy szervezetünk felesleges zsírokat raktározzon el, így egyenesen a zsírfogyást célozza meg, miközben hozzásegít ahhoz, hogy fogyásunk során izmainkból minél többet őrizzünk meg.

Egyél, igyál…

A GI-étrenddel úgy tudunk fogyni, hogy közben ízletes ételeket eszünk és éheznünk sem kell, hiszen mindig annyi tápanyag szívódik fel és annyi energiát nyerünk, amennyire éppen szükségünk van. Általa az energia-háztartásunk kiegyensúlyozott, közérzetünk pedig jobb lesz. A többéves vizsgálatok során a táplálkozás kutatói kifejlesztettek egy glikémiás indextáblázatot, amelyben valamennyi étel glikémiás indexét feltüntették. Ez a mértékegység mutatja meg azt, hogy az adott élelmiszer milyen gyorsan szívódik fel és emeli meg a vér cukorszintjét. Ennek alapján különböztetünk meg „magas” és „alacsony” GI-ételeket, amelyek 1 és 100 között kaptak egy mutatószámot.

Az egyszerű szénhidrátok magas, 70, vagy efölötti GI-számot kaptak, mert gyorsan felszívódnak, gyorsan emelik a vércukorszintet és zsírként könnyebben raktározódnak el. Az alacsony, vagyis az 55 vagy az alatti GI-s ételek lassabban emésztődnek, hosszú időre emelik meg a vércukorszintet, viszont hosszabb időre nyerünk belőlük energiát. A zöldségek, a gyümölcsök, a gabonafélék, a hüvelyesek, a dió, a mogyoró, a különféle tészták tartoznak az alacsony GI-s táplálékok közé. Ezek hosszabb időre okoznak teltségérzetet, így ha a diétánk során ezeket a kiváló élettani hatású, rostban, vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban gazdag, alacsony GI-értékű táplálékokat fogyasztjuk, akkor nem leszünk gyakran éhesek, kevesebb kalóriát kell fogyasztanunk, miközben egészséges tápanyagokat juttatunk a szervezetünkbe.

…de nem akármit!

A fehér kenyér, a sültkrumpli, a tejberizs tilos! Ezek magas GI-számúak, ezért az ellenkezőjét váltják ki, mint az alacsony GI-s táplálékok. Ha elsősorban ezeket fogyasztjuk, az elhízáshoz vezet, amihez rossz közérzet, állandó éhségérzet, majd különböző betegségek társulnak. Éppen ezért törekedjünk arra, hogy minél több alacsony és minél kevesebb magas GI-s táplálékot vegyünk magunkhoz, ha pedig fogyni szeretnénk, akkor természetesen ügyelnünk kell a kalóriabevitelre is.

Magyarországra is elérkezett a GI továbbfejlesztett változata. Dr. Fajcsák Zsuzsanna táplálkozás-szakértő többéves amerikai GI-s és emésztési rendellenességekkel kapcsolatos kutatásai után fejlesztette ki a GI-étrend hatékonyságát tovább növelő, az emésztési rendellenességekre is megoldást nyújtó GI-alapú, Glücky étrendet. A lisztérzékenységen alapuló, az egész lakosságot döntően érintő emésztési rendellenességek orvoslására a GI-étrendet glüténmentesítette, innen ered az étrend „Glücky” elnevezése, amely a glikémiás indexű és a glüténmentes ételek kombinációjára utal. A GI-sen kiegyenlített, lassan fölszívódó és a bélrendszerünket feleslegesen nem irritáló, glüténtől mentes tápanyagok hatására energiával telítődik a szervezetünk, nem jelentkezik az ebéd utáni gyors fáradtság- és álmosságérzet, gyors éhségérzet, ingerlékenység és egyéb kellemetlen tünetek.

1996-tól alkalmazza a GI-étrendet saját táplálkozásában, páciensei testsúlyának, valamint sportolók teljesítményének optimalizálásában. Miután kiderült, hogy maga is lisztérzékeny, továbbfejlesztette és glüténmentessé tette a GI-étrendet.

Mint azt a témával foglalkozó könyvének a bemutatóján elmondta, számtalan vizsgálat igazolta, hogy emésztési rendellenességeink nagy része liszt- vagy laktózérzékenység, illetve egyéb allergiás betegségek következtében alakul ki. Ezért a program a glikémiás index figyelembevételével, a vércukor- és az inzulinszint szabályozása mellett erősíti az immunrendszert és elősegíti az emésztési rendellenességek és betegségek megelőzését és kezelését. A GI-s vagyis glüténmentes étrend csökkenti a szervezetbe bejutó toxint, vagyis a glütént, így a szervezet felgyorsítja saját öntisztítását és méregtelenítését.

Kiknek ajánlják ezt az étrendet? A súlyproblémával küszködőknek, az üzletembereknek, az erős igénybevétel alatt állóknak, a tanulóknak, a sportolóknak, az aktív fizikai munkát végzőknek, a fogyás utáni súlymegtartáshoz és az egészséges táplálkozás híveinek, vagyis mindazoknak, akik minőségi életet kívánnak élni.

A Glücky-Vitalitás menüt bárki kipróbálhatja, semmilyen előzetes orvosi vizsgálat nem szükséges hozzá. A Glücky-étrend ételei garantáltan kiváló minőségű, hagyományos alapanyagok felhasználásával, de sárgaborsólisztből készülnek, így kiküszöbölve minden allergizáló étrendi tényezőt. Az ételek a fehérje, a szénhidrát és a zsír megfelelő GI-s kombinálásával kiegyensúlyozottan tartalmazzák és biztosítják az ebédre ajánlott 500-550 Kcal-t. (A GI-ajánlás ajánlott teljes napi kalóriabevitele kb. 1500 Kcal).

* * *

Dr. Fajcsák Zsuzsanna táplálkozási szakértőként dolgozik, tagja az Amerikai Táplálkozási Szakkollégiumnak. Tanulmányait a Testnevelési Egyetem elvégzése után Amerikában folytatta, ahol posztgraduális szinten végzett sportélettanból 1995-ben, klinikai táplálkozásból 2000-ben, majd még ugyanebben az esztendőben haladó funkcionális diagnosztika vizsgát tett le. Amerikában 1994-től 2000-ig sportélettani tanácsadóként és edzőként dolgozott. Munkája során a sportolók pályán kívüli edzését vizsgálta, és a testsúly-optimalizálás lehetőségeit kutatta. 2000-től gyakorolja a funkcionális diagnosztikán alapuló, célzott táplálkozási terápiát. Tudását dr. William Timmins szárnyai alatt, a Bio Health Diagnostics (San Diego, CA) laboratórium segítségével fejlesztette tovább. A funkcionális diagnosztika és a funkcionális orvoslás a betegség gyökerében rejlő okait kutatja és segít megszabadulni tőlük. A mindennapi gyakorlat során különböző funkcionális teszteket alkalmaz, amelyek a hormonális bél- és vérimmunitást, májméregtelenítést, a lappangó ételallergiát, az anyagcsere működését és az emésztőrendszert térképezi fel. A tünetek gyökeréig ható vizsgálata és a megváltozott élettani funkciók megismerése az alapja az egyénre szóló táplálkozási és életmódprogram megtervezésének, amely az immunrendszer erősítésére, az egyes szervek egészséges működésének helyreállítására irányul. A szervek egészséges működése csökkenti az öregedés folyamatát. A funkcionális tesztek segítségével a lappangó betegségek is láthatóvá válnak, mielőtt még tünetekben törnének a felszínre. Például a körömgomba-betegséget a bélben túlszaporodott candida is okozhatja, a candida a lappangó lisztérzékenység által tönkretett bélimmunitás eredményeként szaporodhatott túl.

Fajcsák Zsuzsannának 2002-ben nagy döntést kellett hoznia. Választania kellett, hogy doktori tanulmányait dr. Miller vezetésével, aki az alacsony glikémiás indexen alapuló étrend kidolgozásának és kutatásának egyik legjelentősebb személyisége, a sydneyi egyetemen végezze, vagy hazatérjen-e. Ő Magyarországot választotta, mivel tudását itthon szerette volna kamatoztatni és természetesen a családját is maga mellett szerette volna tudni. Tisztában volt vele, hogy a nehezebb utat választotta, mert néhány évig nem igazán tudta kamatoztatni a tudását. Most végre eljött az ő ideje. Sikerült olyan barátokra találnia, akik hittek benne, így jöhetett létre a Glücky program, amely ma már mindenki számára elérhető Magyarországon.

Számos külföldi publikációja jelent meg és gyakran hívják előadást tartani. Emellett a Semmelweis Egyetem Testnevelés és Sporttudományi Kara Továbbképző Intézetének tanára és tanácsadója. Elismert cégek szaktanácsadóként gyakran kérik ki a véleményét. Jelenleg a doktori disszertációjára készül, amelynek témája az alacsony glikémiás indexű (GI) étrend hatásának vizsgálata elhízott gyerekeken. Kutatásait most fejezi be.